Spiseforstyrrelse

brevkassespørgsmål

Spiseforstyrrelse

brevkassespørgsmål af
Anonym
14 år
Oprettet 9 år 12 måneder siden

Hej! Jeg er en pige på 14 år.  Mit bmi er 21, så jeg er normalvægtig, men jeg synes, at jeg er for tyk. Jeg spiser ikke over 600 kalorier om dagen, vejer mig over 5 gange om dagen, men der er nogle gange hvor jeg ikke kan styre mig og æder alt for meget mad. Så kaster jeg lidt af det op igen eller faster dagen efter. Jeg har tabt mig over 10 kg i 5 måneder, men Jeg ved ikke, om jeg er spiseforstyrret, fordi jeg ikke er undervægtig.. Håber I vil hjælpe mig! Ps. Jeg skrev også dette brev ved "Spørg lægen" men fandt så ud af, at jeg skulle skrive det her.

Svar: 

Kære dig

Det er bare så flot af dig at skrive herind, når du er i tvivl om, den måde du spiser på.

Til at starte med vil jeg sige, at rigtig mange unge, især piger, går rundt og tænker meget på deres vægt. Det er helt normalt at tænke på at ville have en flot krop og det man spiser, men når tankerne om hvad man spiser, begynder at styre ens liv, er det ikke længere sundt. Uanset om man kalder det en spiseforstyrrelse eller ej, så er det ikke noget godt tegn, når tanker om hvor meget man spiser styrer ens liv.

Du skriver, at du kun spiser 600 kalorier om dagen og vejer dig flere gange, for at styre din vægt og tabe dig. Normalt skal man spise næsten fire gange så meget, for at ens krop har det godt. Lige nu er du i den alder, hvor kroppen er i puberteten og skal udvikle sig fra at være en pigekrop til en voksenkrop. Derfor har kroppen brug for både kulhydrater, proteiner, fedt og vitaminer/mineraler - og det får man igennem at spise nok og varieret, sund kost. Hvis kroppen ikke får de ting, som den har brug for, kan det blive svært for den, at udvikle sig.

Du har tabt dig rigtig meget på kort tid. Selvom dit BMI fortæller dig, at du er normalvægtig, så tager BMI ikke højde for hvad muskler og knogler vejer, og derfor kan du sagtens være undervægtig, selvom BMI-tallet fortæller dig, at du er normalvægtig. Det er også vigtigt at huske på, at man skal stræbe efter at være normalvægtig, for at være sundest. Det er hverken sund at være under- eller overvægtig.

Det må være svært for dig at gå rundt med alle de her tanker, om hvor meget du skal spise, hvad du må spise, og hvornår du må spise. Du skriver ingenting om, hvordan du egentlig har det med det. Prøv at mærk efter indeni dig selv: Er du ked af, at du lader tankerne om maden styre dig? Er du glad for at have tabt dig? Ønsker du at spise normalt igen? Det er altid vigtigt at mærke efter, om man selv har det godt med det man gør. Du skriver måske herind, fordi du er i tvivl, om du har en spiseforstyrrelse, hvilket jeg også synes er et tegn på, at du ikke har det helt godt med det, du gør.
Jeg synes, at det er vigtigt at du tænker over, hvorfor det er, at du ønsker en tyndere krop. Der er altid en grund til, at man stopper med at spise for at se tynd ud, og oftest er det fordi, man har nogle følelser, der gør, at man har ondt indeni. Prøv at tænk tilbage på nogle episoder, der fik dig til at føle, at du bare måtte tabe dig. Nogle ønsker at tabe sig, fordi de ikke har det så godt med sig selv. De har lavt selvværd og føler, at de bliver et bedre menneske af at tabe sig. Andre stopper med at spise, fordi de er udsat for mobning og måske bliver deres krop nedgjort. Nogle har måske oplevet en masse ubehagelige episoder, og for at komme over det stopper de med at spise. Det kan også være, at man er vokset op i en familie, hvor man ikke har haft det helt så godt altid, og føler man får en kontrol, når man kontrollerer sin spisning.
Der kan altså være mange forskellige grunde til, hvorfor man får de her tanker om mad og vægt. Det er altså vigtigt at vide, at der altid er en grund til, hvorfor man føler og tænker, som man gør.
Hvis du tænker tilbage og kommer i tanke om de bagvedliggende problemer, der kan være skyld i de følelser du har omkring din krop, kan det være nemmere at forstå, hvorfor du handler, som du gør. På den måde, bliver det måske også nemmere at arbejde med de problemer, så du kan få hjælp til at få det godt igen.

Jeg synes, at der er flere ting, du kan prøve at gøre. HER er et link til LMS - landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade, hvor du kan læse mere om andre, som har problemer med at tankerne styrer, hvad man må spise, og du kan finde tilbud om rådgivning, der passer lige præcis til det, du har brug for.

En anden ide er også at snakke med din læge om din vægt. Lægen kan hjælpe dig med at finde en anden måde, som du kan leve sundt på uden at skade din krop, ved at spise for lidt. Lægen kan også fortælle dig om andre og mere naturlige måder, som du kan tabe dig på og holde din vægt på, uden at du underspiser eller faster.

Jeg sidder og tænker over, om der ikke er nogle voksne omkring dig, som måske er bekymret over, hvor lidt du spiser, og hvor meget du har tabt dig? Det kan være en god ide, at vise en voksen du stoler på, det brev du har skrevet til mig, for at få noget hjælp og støtte fra nogle du kender. I kan måske sammen tjekke LMS-hjemmesiden ud eller tage til lægen sammen. Det kan være svært at gå og rumme de her svære følelser selv, og jo flere du fortæller, hvordan du har det, jo hurtigere kan du få det bedre.

Jeg håber meget, at du vil fortælle en voksen om, hvordan du går rundt og har det. Jeg håber også, at du mærker efter hvordan du egentlig har det, og at du er åben overfor hjælp enten af lægen, LMS-rådgivning eller af en anden voksen, så du snart kan få en sund krop igen.

Venlig hilsen Mette

Rådgiver har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program