Hvorfor betyder likes så meget for nogen?
Hvorfor betyder likes så meget for nogen?
For nogle betyder likes ikke særlig meget, mens det for andre er altafgørende. Mange bruger utrolig meget tid på at sammenligne sig selv med hinanden i forhold til, hvor mange likes de hver især har fået, og lægger kun billeder ud som de ved har "like-potentiale". Det kan hurtigt have betydning for, hvordan man har det med sig selv, hvis man ikke føler, at der er nok personer, der liker det, man lægger ud online. Men hvorfor har likes så stor betydning?
Et like er ikke bare et like
Man vil nok lyve en smule, hvis man påstår, at det overhovedet ikke betyder noget for en at få et like på det billede eller den video, man har lagt ud. Når man får et like, får mange en følelse af, at andre kan lide en eller det man laver. Og det er da meget rart at andre godt kan lide en. Men når man så ikke får de likes, man havde håbet på, så kan man sidde med en følelse af, at ingen kan lide en. Og det er bestemt ikke en rar følelse at have.
Når likes får stor betydning for en, handler det også om, at vi alle sammen er blevet enige om, at likes er lig med popularitet. Hvis en person har mange likes, så antager vi alle automatisk, at vedkommende har mange venner eller der er mange, der godt kan lide personen. Og modsat – hvis man ikke får mange likes, så antager mange, at vedkommende nok ikke har så mange venner. Og da likes er synlige, så kan man pludselig tælle, hvor mange der "kan lide en" og hvor populær man er. Det presser rigtig mange, fordi ingen har lyst til at være den, der ikke har mange venner. Men problemet er bare, at likes ikke afspejler hvor mange venner man har eller hvor vellidt man er.
Der er mange grunde til, at vi giver likes
Virkeligheden er, at der er rigtig mange forskellige grunde til, at vi liker et opslag. Det behøver ikke handle om, hvorvidt folk kan lide en eller ej. Her er et par eksempler på grunde til, at vi liker:
- Vennelike: Som regel har mange en uskreven regel om, at man altid liker ens nærmeste venner og veninders opslag – uanset hvad vi synes om det. Som bedste veninde har mange også en uskreven regel om, at man gerne skal være den første, der liker (hvilket kan presse nogen til at være online hele tiden, så man altid er klar til at like).
- Gensidiglike: Der er også det like man giver, når man ”skylder” det, fordi en anden person har liket ens opslag, og så føler man, at man bliver nødt til at like deres også.
- Populærlike: Så er der de populære personers opslag: Det kan være alt fra kendte personer, semi-kendte bloggere/vloggere, eller bare klassens populære pige eller dreng. Det er nærmest ligegyldigt, hvad opslaget er – vi liker det, så snart vi har set, at vedkommende har lagt noget ud. Både fordi alle andre også gør det, men hvis det er klassens eller skolens populære person, så vil man gerne vise, at man synes om personen og man vil ikke stå udenfor, hvis alle andre liker det. Det bliver en slags automatisk handling, som man ikke nødvendigvis tænker så meget over. På den måde behøver de populære ikke anstrenge sig for at få likes, for det sker automatisk, fordi de er populære. Omvendt kan de populære også være blevet populære til at starte med, fordi de har været gode til at spotte de opslag, som man gerne vil se på fx Instagram eller Youtube. Det handler ikke nødvendigvis om, at de er populære, men at de har gennemskuet de sjove, kreative eller imponerende opslag, og på den måde bliver populære.
Likes må ikke ødelægge vores selvværd
Så likes handler altså ikke nødvendigvis kun om der er mange kan lide en eller ej. Der ligger rigtig meget bag et like, og derfor er det farligt at begynde at lade antallet af likes bestemme, hvordan man skal have det med sig selv. Men det gør mange. Og det går udover ens selvværd. En ung pige her fra Cyberhus skrev følgende i en gruppechat:
”Jeg tror helt klart sociale medier er med til at give dårligt selvværd, for noget som Instagram er utrolig staged. Du ser eksempelvis det perfekte billede af den perfekte familie og tænker:”hvorfor ser min familie ikke sådan ud?” Og det er med alt på sociale medier. Jeg ved, jeg har prøvet at slette op til flere billeder, som jeg faktisk havde glædet mig til at dele, men som ikke fik nok likes. Jeg synes sociale medier ødelægger mig for at være ærlig”.
Det er meget almindeligt, at man har sin egen minimumsgrænse for, hvor mange likes et billede skal have, før det bliver ”pinligt” og man føler, at man bliver nødt til at slette det igen. Det er rigtig ærgerligt, for sociale medier handler i høj grad om at dele vores liv og os selv med hinanden, og burde ikke afhænge af, hvor mange der liker det. Men det kan bare være rigtig skræmmende at være ligeglad, fordi man kan frygte, hvad andre så tænker om en. Og det kan også være rigtig skræmmende at sige højt, at man er ked af ikke at få nok likes. For det kan nærmest være det samme som at sige, at man er ked af, at der ikke er mange mennesker, der kan lide en, eller at man ikke føler sig vigtig eller set. Men det er så vigtigt, at man ikke lader likes bestemme, hvordan man skal have det med sig selv.
Når man lægger noget op på sociale medier skal man huske på, at der er mange grunde til, at folk liker og ikke liker. Det kræver mod at være ligeglad, hvis man er omgivet af personer, hvor antallet af likes er vigtigt. Men husk på, at uanset hvad antallet af likes er, så er I vigtige og betydningsfulde. Og det kan antallet af likes ikke ændre på.
Nedenunder kan I se en afstemning, hvor nogle brugere her på Cyberhus har stemt om de går op i likes. Kommenter endelig, hvad I tænker om betydningen af likes. Har I selv en minimumsgrænse for, hvor mange likes et billede skal have? Eller har I andre eksempler på, hvilke billeder I liker eller ikke liker? Eller er I helt ligeglade med likes?
Masser af cyberkram fra Netlivsbloggen
Kommentarer
Jeg har ikke særlige brug for likes for at kan indse at folk ikke kand lide mig
jeg er ikke særlig gode med likes jeg kan godt indse at folk ikke kan lide mig som jeg er
Det kan være svært at gennemskue, hvad folk rigtig mener og tænker, når man er online, så det er faktisk en god evne at have, hvis man kan det. Jeg håber også, at du også kan gennemskue, når folk godt kan lide dig :-)
Husk, de liker dit billede, ikke nødvendigvis dig. Husk, de ser dig udstille dig og dit liv på sociale medier, men ser de hvem du er inderst inde?
Det er nogle gode pointer, og godt at huske på, hvis man er meget optaget af likes.
Jeg er 100% enig.
Lige nu er alle kæmper for likes, for mange betyder likes meget. Mange unge likes på forkert måde, og den sorg andre som bruger likes på positive måde. Et like kan både være negative og positive.
Jeg giver alle et like lige meget om den er flot, dårlig, pænt, smuk, grim, sort menneske, hvide menneske eller om de er min fjende. Jeg giver alle linker fordi, jeg vil ikke være den person, som sorger andre. Jeg vil altid hjælpe andre og være sød ved dem. Det er min identit.
Det lyder til at være en god og meget fin tilgang, du har til at like :-)
Jeg synes at det er nogle meget gode pointer, og jeg kan relatere til næsten alt. Jeg bliver mange gange suget ind i verdenen hvor jeg tror at likes glæder. Jeg har også nogle gange slettet opslag på instagram, fordi det ikke fik nok likes. Jeg ville ønske at det ikke var sådan, men det er desværre tilfældet. Hvis nogen ikke liker mit billede giver det også endnu mere forvirring, og jeg kommer til at tænke "Kan de ikke lide mig? Hvorfor liker de ikke mit opslag? Er de sure på mig?". Sådan skal de ikke være, og et nyt mål fra min side er at overbevise mig selv og andre, at det ikke er likes som glæder, men det er den fantastiske person bag ved skærmen som gør.
Jeg tror, at rigtig mange har det på samme måde som dig. Og det er frustrerende, at det fylder mere, hvordan andre tager i mod ens billede end glæden ved at dele det. Så det lyder som en rigtig godt mål, du har sat for dig selv! :-)
jeg går nok selv rart meget op i likes. og ja jeg sletter da nogen af min billeder hvis de ikke har likes nok og det er mega nederen at man skal have det på den måde. men jeg bliver nok også meget påvirket af når mine venner får flere like ind mig:-( men det er helt klart noget jeg vil arbejrde på at blive bedre til ikke at bare at slette et oplag bare fordi det ikke har nok likes:-)
Det er rigtig svært ikke at blive påvirket, når ens venner eller dem, man spejler sig i, får flere likes end en selv. Det kan virke som, at flere kan lide dem eller de er mere populære. Men det er ikke nødvendigvis sandheden. Tit kan det skyldes tilfældigheder og algoritmer, der bestemmer, hvilke billeder, der bliver vist først i folks feeds. Så fedt, at du vil arbejde på, at det ikke skal påvirke dig så meget!
Jeg skriver intet og liker intet, så der er ikke nogle som føler sig forbigået:):):) Ok, hvis alle var som mig var der sikkert ingen sociale medier:)
Hehe det kan du have en pointe i ;-) Men hvis det fungerer for dig, så er det super. Man skal gøre det, som man har det bedst med.
/Netlivsbloggen
Jeg synes at likes er ligegyldedig.
Jeg tror også, at der er mange, der har det på samme måde som dig, og ikke lægger det store i likes.
/Netlivsbloggen
men hvorfor?
jeg vil også sige at likes ikke betyder noget som sådan
Jeg har ikke en særlig holdning til likes jeg bruger dem ikke så tit jeg er endeligt helt ligeglad med dem de er ikke helt til nogen mening for mig
Tilføj kommentar