Flytte hjemmefra

brevkassespørgsmål

Flytte hjemmefra

brevkassespørgsmål af
Anonym
17 år
Oprettet 1 måned 2 uger siden

Hej Cyberhus. Jeg er en dreng på 17 år. Situationen er den, at jeg igennem snart 10 år har haft tæt på daglige skænderier med min mor, som jeg i øvrigt bor alene med. Skænderierne bliver værre og værre med højt råben og næsten altid noget smadret. Jeg har gået i noget tid og overvejet, om det vil passe bedst til mig at flytte hjemmefra før tid. Jeg ved at det ikke bare lige er at flytte, og der medfølger også et kæmpe ansvar i det. Jeg kan bare ikke holde ud, at bo hjemme i endnu et år Jeg har et fritidsarbejde - lønnen er bare ikke nok. Synes jeg har læst, at man kan få SU før man er blevet 18, hvis man går på en ungdomsuddannelse? Kan i komme med nogle ideer til hjælp, før jeg tager fat i evt. bisidder og kommune. Mvh

Svar: 

Kære dreng på 17 år.

Det er rigtig fint, du rækker ud efter hjælp. Jeg tænker, det er naturligt at få tanker om at flytte hjemmefra, når det ikke fungerer så godt mellem dig og din mor. Det lyder til at have kostet en del energi at være i og håndtere for dig gennem tiden. Det lyder ikke rart med stadigt værre skænderier og ødelagte ting. Har du andre familiemedlemmer eller andre voksne, du er tryg ved, som du kan kontakte, når skænderierne bliver voldsomme? Det er fuldt forståeligt, at det går udover din skolegang, jeg håber du kan få noget hjælp, så du ikke behøver at droppe ud.

Har du mon talt med din mor om dine overvejelser om at flytte hjemmefra? Tror du din mor vil kunne hjælpe dig økonomisk, hvis du flytter hjemmefra indtil du bliver 18 år? Din mor har “forsørger-pligt” for dig, indtil du er 18 år. Det vil sige, at hun skal betale din husleje og dit forbrug af mad og lign. selvom du er flyttet hjemmefra. Hvis din mor ikke kan hjælpe dig økonomisk, kan du ansøge om at din ”ungeydelse” bliver udbetalt direkte til dig selv og ikke dine forældre, men dette er kun muligt, hvis din mor vil gå med til det. Ungeydelsen for 15-17 årige er 886 kr. pr måned. Selvom det skulle lykkes er det formentlig ikke nok til, at du vil kunne klare dig på din ungeydelse og indtægt fra dit fritidsjob. Du kan kontakte udbetaling Danmark på telefon 70128062 og spørge dem, hvordan reglerne er, og hvad du kan gøre.

Man kan desværre ikke få SU, før man fylder 18 år, heller ikke selvom man er tilmeldt en ungdomsuddannelse. Når man er 18 og 19 år, er der særlige regler for, hvordan man kan få dispensation til at få ”udeboende” SU. Normalt kan man først få udeboende SU, når man er fyldt 20 år, også selvom man er flyttet hjemmefra.

Du kan ringe til Aarhus kommune på nummer 89401444.  Hvis du ringer til kommunen ved de, hvem du skal tale med, når du fortæller, at du er 17 år og har brug for en samtale om at flytte hjemmefra.

Du har også mulighed for at kontakte Ungekontakten i Aarhus kommune, som er en åben anonym rådgivning for unge. De kan tale med dig om konflikterne med din mor og dine tanker om at flytte hjemmefra. Du kan her også få hjælp til at kontakte kommunen, tage kontakt til en bisidder og vejledning om hvordan du kan gribe det hele an. Det er en større beslutning, og jeg kunne forestille mig, at du har gjort dig mange overvejelser. Det kan være rart at tale med en professionel om din situation og overvejelserne om at flytte hjemmefra. Du kan ringe til Ungekontakten mandag - fredag fra kl 9.00-15.00 på 89405200 og trykke ”1”. Mandag til torsdag fra kl 12.00-15.00 kan man også bare kigge forbi på Skanderborgvej 156, 8260 Viby uden tidsbestilling. Så vil du møde en rådgiver der er klar til at tage imod dig og hjælpe dig.

 

De bedste hilsner Katrine / Ungerådgiver 

 

aarhuskatrines billede
Ungekontakten har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program