Hjælp

brevkassespørgsmål

Hjælp

brevkassespørgsmål af
Anonym
13 år
Oprettet 2 måneder 2 uger siden

Hej Jeg er virkelig bekymret og kan ikke rigtig tale med mine forældre om det Jeg har virkelig dummet mig og panikker virkelig over det jeg var sammen med min kæreste idag vi havde på en måde sex han stak ja den ind i mig men ikke særlig langt i meget kort tid men jeg er bange for at blive gravid, har talt med ham og vi tror ikke han er kommet i puberteten men jeg bekymre mig stadig meget og er bange for at jeg får en kønssygsdom og jeg er bare mega bange og har det ikke godt med det

Svar: 

Kære dig, 

For det første synes jeg ikke du har dummet dig. Det er jo helt naturligt at I prøver den slags når I er kærester og glade for hinanden :)

Og så til din bekymring. Du skriver ikke om han fik udløsning op dig. Hvis han ikke gjorde det, er der meget lille sandsynlighed for at blive gravid. Hvis han gjorde, er der lidt større sandsynlighed for det. Du kan evt. tage en graviditetstest for en sikkerheds skyld. Dem kan man købe alle steder, i Netto, på apoteker osv. Så skal man tisse på en lille strimmel, og se om der kommer en eller to streger, så det kan du godt gøre uden at dine forældre behøver blive involverede. 

For at du kan blive smittet med en kønssygdom kræver det, at din kæreste har været sammen med andre før dig, som kan have smittet ham med noget. Hvis du er den eneste pige han har været sammen med seksuelt, så kan han ikke smitte dig med noget, da han jo heller ikke selv kan være smittet med noget :) Hvis du ønsker at blive testet for en kønssygdom, kan du gå til din egen læge og blive testet der. Det kan gøres med en lille vatpind som lægen, eller du selv, poder med i skeden. Det gør ikke ondt. Da du er under 18 år, vil din læge dog nok være nødt til at give dine forældre besked. Dog, hvis der er nogle kulturelle eller religøse årsager til, at du ikke kan fortælle dine forældre om det, kan din egen læge i nogle tilfælde godt undlade at fortælle dine forældre det.
Hvis du ønsker at teste dig, uden at din læge får det at vide, kan man også købe en selv-klamydiatest på apoteket, så du kan teste dig selv derhjemme. 

Jeg vil dog sige, at der absolut ikke er nogen skam i at være sammen med sin kæreste, som I to har været. Og jeg tænker, at dine forældre vil være forstående over for det. Så hvis du har mulighed for det, synes jeg det vil være godt, hvis du kan tale med dem om det, nu når det fylder så meget hos dig. Men jeg forstår også godt, at det er et følsomt emne. 

Hvis du vil undgå at blive gravid eller blive smittet med en kønssygdom i fremtiden, er det nødvendigt at bruge kondom hvis I skal have sex en anden gang. Hvis du blot ønsker at beskytte dig mod graviditet, kan du snakke med din egen læge om de forskellige muligheder, såsom p-piller eller spiral, blot for at nævne et par eksempler. 

Jeg håber mit svar kan give dig lidt ro på. 

De bedste sommerhilsener fra Eva, læge

EvaRs billede
Eva fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program