Ven

brevkassespørgsmål

Ven

brevkassespørgsmål af
Noah
15 år
Oprettet 1 år 2 måneder siden

Min bedste ven er begyndt at drikke til fester og det er lidt et problem. Jeg har nemlig overhovedet ikke lyst til at drikke, og så giver det bare problemer fordi han helst vil lave noget i weekenden hvor der er fest og alkohol. Jeg vil gerne med til fest men jeg drikker ikke, og jeg orker bare ikke altid at folk de skal spørge om hvorfor. Derfor tager jeg ikke altid med, men jeg er bange for at miste min ven. Hvad gør jeg lige.

Svar: 

Kære Noah

Tak fordi du skriver ind. Det lyder ikke til at være en særlig sjov situation, du står i. Jeg kan udemærket forstå, hvis du føler dig frustreret, det kan være rigtig svært at være ung og være med til fester, når man ikke drikker, og man kan nemt komme til at føle sig udenfor eller få mange undrende blikke. Du er langt fra den eneste med dette problem. Det skyldes, at den danske festkultur i et stort omfang er bygget op omkring alkohol, og det kan for nogle nærmest blive til en konkurrence om, hvem der kan drikke mest. Men det kan sagtens lade sig gøre at være med til fester uden at drikke alkohol, og det betyder ikke, at du behøver at miste din bedste ven. 

Nu ved jeg ikke om du allerede har snakket med din bedste ven omkring det hele, men ellers synes jeg, det kunne være en rigtig god start. Jeg går ud fra, siden I er bedste venner, at i også er tætte med hinanden, og derfor er jeg også sikker på, at han vil være forstående for dit valg, og stadig vil bruge en masse tid sammen med dig. Du kan jo evt. fortælle ham, at du er bange for at miste ham som ven, og gerne vil med til fester, men ikke magter alles spørgsmål om, hvorfor du ikke drikker alkohol. Det kan jo være han evt. har nogen gode råd og ideer til, hvad du kan gøre, eller være din støtte og bakke dig op i din beslutning over for de andre. Og uanset om du tager med til fester eller ej, kan man sagtens være gode venner uden at feste sammen, og uden alkohol behøver at være involveret. Hvis han fester fredag og lørdag, har I stadig resten af ugen, hvor i har mulighed for at tilbringe tid sammen.  

Jeg synes virkelig, det er fedt, du lytter til dig selv og holder fast i dine principper. Mange kan nemt blive presset til at drikke, og det er jo total ufedt at blive presset til noget, man ikke har lyst til. Man burde aldrig gøre noget, man ikke har lyst til, så det er virkeligt sejt, du holder fast i det. Når det er sagt, forstår jeg udemærket, at du ikke altid orker at tage med til fester. Alle de spørgsmål og undrende blikke om, hvorfor drikker du ikke? Jeg tror desværre, det er svært at undgå, at dette spørgsmål kommer på banen, da alkohol er så stor en del af fester i Danmark. Der er heldigvis en positiv udvikling igang, hvor flere vælger alkohol fra, men det tager lang tid at ændre en kultur, der fylder rigtig meget. Mennesker der tør stå fast og vælge at gå imod kulturen, er noget af det der skal til for at ændre det, og med tiden gøre det nemmere at vælge alkohol fra, så når du står fast, gør du både noget godt for dig selv nu, og noget godt for andre der har det på samme måde. 

Men hvis jeg var i dine sko, ville jeg muligvis og forsøge at feste på lige fod med de andre. Det er helt bestemt muligt at feste og have det mindst lige så sjovt, som de andre uden alkohol. Og hvis du evt. har alkohol fri drinks eller sodavand med, og drikker det til diverse druklege, kan det være, at der er færre, som ligger mærke til, at du ikke drikker alkohol, og som derfor ikke vil spørge, hvorfor drikker du ikke?
Jeg håber I kan bevare jeres venskab.

Ønsker dig alt det bedste Kasper

cyberhuskaspers billede
Kasper fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program