Lukket skede

brevkassespørgsmål

Lukket skede

brevkassespørgsmål af
Caroline
20 år
Oprettet 1 år 10 måneder siden

Hej cyberhus. Jeg har en for stram skede. Intet kan komme op hverken tampon, finger eller penis. Det har været sådan i ca 2,5 år, men det er først nu jeg tænker over det. Jeg har været ved lægen, der ikke kunne komme til at undersøge mig, fordi min skede var helt “lukket”. Jeg skal til gynækolog om et par måneder. Men jeg har haft sex før (dog kun 1-2 gange), hvor drengens penis var oppe. Men det er mere end de 2,5 år siden. Jeg forstår bare ikke, hvordan det er muligt? For et par uger siden forsøgte jeg at have samleje med en dreng, jeg var både våd og helt klar på det, men han kunne ikke komme ind. Det var også ret smertefuldt. Vh Caroline

Svar: 

Kære Caroline

Det du beskriver lyder som det man kalder vaginisme. Det er ufrivillige muskelspændinger i skeden og bækkenbunden, som du ikke selv er herre over, og som gør at det kan blive svært at føre noget op i skeden, selv bare en lille tampon eller finger. Hvis man har haft vedvarende problemer med at indføre noget i skeden, og hvis du har oplevet smerter i forbindelse med at fx. en penis, tampon, eller din læges udstyr til gynækologiske undersøgelse, så vil det føre til at din krop instinktivt spænder i musklerne, måske bare ved tanken om, at der skal noget op, fordi den husker at du tidligere har haft smerter i samme forbindelse. Også selvom du egentlig føler lyst til det. Da du tidligere har haft en penis oppe, så kan det godt lade sig gøre, så jeg tror bestemt ikke der er noget galt med dit underliv, udover at det spænder ufrivilligt op. 

Behandlingen vil oftest være samtaleterpai og udspændingsøvelser. Man kan også anvende vaginale dillatorer, dvs. små tampon-lignende redskaber, som man så langsomt kan øge i størrelse, så kroppen langsomt vænnes til at have noget oppe i skeden. Der findes specialuddannede fysioterapeuter, som kan hjælpe med den slags udstyr, samtale og udspændingsøvelser til bækkenbunden. Hvis du fx. søger på urofysioterapeut eller urogynækologisk fysioterapi, så burde du kunne finde en i nærheden. Og den gynækolog du skal til, kan garanteret også hjælpe dig med nogle øvelser. Hvis du bor i København er der en meget anvendt urogynækologisk fysioterapeut og sexolog, som hedder Birthe Bonde på Østerbro. På hendes hjemmeside birthebonde.dk findes der også videoer og pjecer med udspændingsøvelser. 

Det er vigtigt du får taget hånd om problemet, som du også er igang med, og taler med dine sexuelle partnere om det, så du kan slappe godt af, når du skal have samleje og endelig starter blødt ud med fx. én finger i skeden, så to fingre og så måske penis når du er klar til det. Evt. anvend glidecreme el. Vivag vaginalgel fx., så det hele glider lidt nemmere. 

Håber du kan bruge mit svar. 

Mvh. Eva, læge

EvaRs billede
Eva fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program