Bakterier

brevkassespørgsmål

Bakterier

brevkassespørgsmål af
Alberte
23 år
Oprettet 2 år 4 uger siden

Hej cyberhus. Jeg har nogen forskellige spørgsmål. Det første er: hvor lang tid kan bakterier overleve på overflader og på møbler? Og kan man blive syg af andres bakterier hvis de ikke fejler noget? Altså har en infektion eller noget. Fx bakterier fra numsen.

Det andet er at jeg igennem noget tid har haft svært ved at sove ordentligt. Jeg kan ikke falde i søvn. Ligger og roder rundt. Jeg ligger tir og tænker på en masse ting og svært ved at finde ro. Jeg bliver meget hurtigt sur/irreteret og har meget kort lunte. Jeg er meget god til at bekymrer mig om alt muligt, og jeg overtænker tit tingene så det ender ud i sådan nogen katastrofetanker hvor jeg er bange for at der sker noget frygteligt eller at man dør.. jeg har meget svært ved at slippe bekymringerne når de først er kommet. Det gør mig ked af det og frustreret i hverdagen. Jeg har også i en periode på et par uger været meget urolig sådan ocd hvor jeg skulle en masse ting for at finde ro sådan nogen tvangshandlinger men det alligevel ikke rigtig nogen ro. Kan det være en form for stress eller angst jeg har?

Udover det har du så nogen gode råd til hvordan jeg kan undgå fedtet hår. Mit hår bliver meget hurtigt fedtet. Jeg føler jeg har prøvet alt. Skiftet shampoo, badet i koldere vand, ændret spisevaner osv men intet hjælper og jeg er bare ved at give op..

Svar: 

Hej Alberte, 
Mange tak for dine gode spørgsmål :-) 

1) Bakterier kan leve fra 1-3 døgn afhængig af type overflade. Fx er plastikhåndtag på en dør en stor kilde til bakterier/virus, hvorimod dørhåndtag lavet af jern er bedre, da baktrier/virus ikke kan lide den type materiale.

2) Som udgangspunkt har vi både gode bakterier, som findes i vores tarm og som er livsvigtige, fx til fordøjelse af mad, og så har vi de dårlige bakterier, som gør os syge. Rigtig mange borgere går og bærer på enten virus/bakterier i en inaktiv form, og denne vil ikke smitte. Og har man et godt immunforsvar, så skal man bestemt ikke være bekymret. Man skal altid huske god hygiejne, men husk også alt med måde :-) Bakterier/virus kan vi som mennesker nok ikke undgå, men det handler i videst mulig omfang om at have en hygiejnisk adfærd, og bestemt ikke være bange for tingene.

3) I forhold til dårlig søvn, så kan det godt påvirke ens humør. Det er klart, at stress og angst kan være med til at give en dårlig søvn, men husk også at dårlig søvn kan give stress og angst, altså det kan gå begge veje. Lige her vil jeg nok anbefale at du tager en snak med din egen læge, da man er nødt til at forstå hvorfor du sover dårligt eller er bekymret. En god snak med din læge kan i sig selv virke rigtig godt, og samtidig kan din læge anbefale dig forskellige ting. Det kan være mange ting der trykker, fx familie, arbejde, skolen som gør at du overtænker etc..

4) Fedtet hår er en naturlig ting og en nødvendig næring til håret.. Nogle mennesker har mere fedtet hår end andre. Som udgangspunkt bør hårbunden undersøges for skæl og svamp, og er den shampoo du bruger svanemærket? Hvor hyppigt bruger du shampoo? Hvor hyppigt går du i bad? Er der kløe? Bruger du andre hårprodukter, som kan give fedtet hår? Alle de spørgsmål bør besvares inden man kan gå videre. Såfremt det er svamp, så findes der en god shampoo der hedder "Nizoral".

Jeg vil anbefale at du ved spørgsmål 3+4 snakker med din læge Alberte, dette netop for at få den bedste vurdering, og så der ikke er tvivl om tingene :-) Håber du kan bruge mit svar :-) 

Mvh

Khaled, læge

Khaleds billede
Khaled fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program