hvad skal jeg gøre

brevkassespørgsmål

hvad skal jeg gøre

brevkassespørgsmål af
Maria
19 år
Oprettet 2 år 6 måneder siden

Ved ikke helt hvorfor jeg skriver her, men er nok lidt desperat, så er parat til at prøve alt.

Jeg ved virkelig ikke hvad jeg skal gøre. Har altid haft det lidt svært med mig selv, og det er faktisk bare blevet værre efter at jeg er blevet færdig med gymnasiet. Det er svært at forklare, men er bange for om jeg fejler noget og vil faktisk gerne tale med en psykolog, men det har jeg slet ikke råd til.

Min læge siger jeg måske har en depression og vil henvise til en psykiater, men det er jeg ikke interesseret i. Vil ikke have medicin, og tror heller ikke jeg har en depression. Har bare en masse lort med mig, som jeg har brug for at få talt om. Men hvordan får man hjælp hvis man ikke har råd til en psykolog?

Svar: 

Kære Maria

Hvor er det godt, at du skriver og spørger om råd, når du er i tvivl om, hvad du skal gøre. Det lyder til, at du har haft det svært i noget tid, og at du vurderer, du har brug for at snakke med en psykolog. Når du ikke har råd til at opsøge en privat psykolog, er der nogle andre muligheder:

I Aarhus er der et gratis tilbud i form af op til 5 psykologsamtaler til unge mellem 15-27 år. Læs om tilbuddet her. Der har du mulighed for at snakke om de ting, du oplever er svære, og de kan dertil hjælpe med at vurdere, om du har brug for yderligere støtte et andet sted. Du skal være forberedt på, at der dog kan være noget ventetid på at starte op.

Du skriver lidt om dine overvejelser ift. lægens tanke om depression og henvisning til psykiater. Når man taler om depression, opdeler man i sværhedsgraderne let, moderat og svær. Det er sådan, at psykisk mistrivsel gennem noget tid kan føre til depression i fx let-moderat grad, og her vil psykologisk samtalebehandling typisk være en tilstrækkelig hjælp. Det er for det meste først, når depression får en svær karakter, at man begynder overvejelser om medicin i kombination med samtalebehandling. Nu ved jeg ikke, hvad din læge nærmere har vurderet, men du kan overveje, om du vil opsøge lægen igen mhp. at snakke lidt mere om baggrunden for henvisning til psykiater frem for psykolog. Hvis du ikke allerede har sagt det til din læge, er det helt i orden at sige, at du har et ønske om at snakke med en psykolog. På dette link kan du læse om de henvisningsmuligheder der er fra egen læge til psykolog fx på baggrund af let-moderat depression.

Du kan også overveje at opsøge Headspace Aarhus. Her er der mulighed for at tale om præcis det du ønsker, og det der fylder og er svært i dit liv. Det er også muligt at være anonym, hvis du ønsker det.

Hvis du mere generelt får brug for noget støtte og vejledning, kan du også henvende dig til Åben Fleksibel Rådgivning.

Hvad end vej du vælger at gå, vil jeg ønske dig alt det bedste. Jeg håber, du får den hjælp, du har brug for. Du er også altid velkommen til at skrive igen, hvis du har yderligere spørgsmål.

Mvh.

aarhuslouises billede
Iben fra Aarhus kommune har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program