Har du prøvet at blive scammet? Få gode råd her

blogindlæg

Har du prøvet at blive scammet? Få gode råd her

Skrevet af
Netliv
Oprettet 3 år 3 måneder siden

Mange der spiller oplever at blive scammet, når de trader skins. Nogle bliver scammet for penge, andre for skins og andre igen for begge dele. Desværre er der også mange, der føler og oplever, at de ikke kan gøre noget og ikke har nogen at tale med om det, hvis de bliver snydt. Og det betyder, at scammerne får mulighed for at snyde igen og igen og igen. Og det er et problem!

En ting, der er meget vigtigt at vide om scamming er, at det er ulovligt. Det er kriminelt at franarre andre deres ting. Uanset om der er penge involveret eller ej. For det du bliver udsat for er faktisk tyveri. Og selvom det er virtuelle genstande, så er der, rent lovgivningsmæssigt, ingen forskel på, om du har fået stjålet din cykel, din karambit fade, eller din mega fly ride neon unicorn. I følge straffelovens §279 om bedrageri er det stadig ulovligt. 

Det er aldrig din skyld, at du bliver snydt

Det er både rigtig træls og rigtig ubehageligt at blive scammet, og det kan være svært at vide, hvad man skal stille op, hvis man oplever det. Mange føler sig dumme og bebrejder sig selv for, at de ikke gennemskuede, at den anden ville snyde dem. Men uanset hvad der er sket og uanset hvordan du har båret dig ad i handlen, så er det ikke din skyld, at du er blevet scammet. For det er ALDRIG offerets skyld. Det er kun den, der har snydt en, som har skylden. For det er den person, der har gjort noget forkert og ulovligt. 

Fordi man kan have de her tunge følelser, og fordi man samtidig kan opleve, at andre, der måske ikke selv gamer eller trader, ikke forstår hvad det handler om, så kan det føles meget ensomt at blive scammet, og man kan have svært ved at finde ud af, hvem man kan tale med om det. For hvis man prøver at snakke med en voksen, har de måske svært ved at forstå, hvorfor man overhovedet går op i noget, der “ikke er ægte”. Og hvis man prøver at henvende sig i de forskellige tradinggrupper, der fx er på Facebook, så bliver man ofte bashet, og får at vide, at man er for dum. Der er virkelig meget toksicitet i de grupper.

Man kan også henvende sig til politiet, men mange tænker det slet ikke som en mulighed, fordi de tror, at politiet er ligeglade med den slags kriminalitet, og at de samtidig slet ikke ved noget om det, og ikke forstår det. Men det er faktisk ikke rigtigt. Politiet er opmærksomme på området, og vil rigtig gerne lære mere om det. Og jo flere anmeldelser de får, des bedre bliver de til at opklare de sager de får ind.

Gode råd til dig, der er blevet scammet 

Heldigvis er der altid noget man kan gøre, hvis man er blevet scammet, hvad end det er i en trust trade, et API-scam eller noget helt tredje. For det er bedst at handle på det. Så her kommer tre gode råd: 

  • Sørg for at få beviser. Det er vigtigt, at du sikrer dig så mange beviser som muligt, fx screenshots af profiler, screenshots af samtaler, screenshots af aftaler, osv. Jo flere beviser du har, des større er sandsynligheden for, at du kan få dine penge eller dine ting tilbage.

  • Anmeld det til politiet. Det du har været udsat for, er en kriminel handling. Derfor er det vigtigt, at du anmelder det til politiet, og sender alle de beviser med, du har. Husk at du skal være over 18 år for selv at kunne oprette en anmeldelse, da det kræver NemID. Er du under 18 år kan du få dine forældre eller en anden voksen til at hjælpe. Politiet vil gerne have sagerne, og husk på, at din anmeldelse kan være netop den der gør, at en “serie-scammer” ikke får mulighed for at scamme andre i fremtiden. På denne side HER finder du den direkte side til at anmelde. 

  • Tal med nogen om det. Det gør ondt at blive scammet, det er grænseoverskridende, og det føles rigtig ubehageligt. Derfor er det vigtigt, at du taler med nogen om det, der er sket. For det er alt for tunge følelser at gå med alene. Hvis du ikke synes, at du har nogen omkring dig, der kan forstå det, så sidder der dygtige rådgivere klar på scammed.dk til at snakke. Du kan henvende dig anonymt i både brevkasse og på sms, og kan få hjælp både til det følelsesmæssige og til det konkrete, der er sket, i det scam du har været udsat for. På scammed.dk er der også masser af guides og artikler, hvor du kan blive klogere på, hvordan du passer bedst muligt på dig selv, når du trader.

Vi håber, at I er blevet lidt klogere på, hvad man kan gøre, hvis man skulle være så uheldig at blive scammet. På scammed.dk kan I læse meget mere om skins og scams, og kan også få hjælp af de dygtige rådgivere, hvis uheldet skulle være ude.

Har du andre gode råd, så er du som altid velkommen til at dele dem i kommentarsporet nedenunder. Du må også gerne dele dine egne oplevelser og erfaringer med det. 

Mange cyberknus fra Netlivsbloggen

Kommentarer

Tak for gode råd som har hjuplet mig.

250

Hej Kamille. 

Det er vi så glade for at høre! 

/Netlivsbloggen

253

Jeg er tit blevet scammed da jeg var yngre og mere naiv :0 Nu er jeg blevet ældre og klogere, men oplever tit nye brugere blive udsat for hate og scamming. Godt I sætter fokus på det! 

211

Hej Jeppe. Tak for det, vi synes også, at det er rigtig vigtigt. Det er godt at høre, at du ikke længere oplever at blive scammet som da du var yngre, og jeg tror du har ret i, at det nok ofte er de mere uerfarne brugere, som bliver scammet og generelt udsat for lidt af hvert.

/Netlivsbloggen

201

Hvem er det som rådgiver på scammed.dk? Er der nogle som selv har prøvet det?

181

Hej David. Rådgiverne på scammed.dk er nørder inden for gaming, og alt hvad der hører den verden til. De har interesse for og erfaringer med trading, og har selv prøvet at blive scammet.

/Netlivsbloggen.

183

jeg er blevet scammet IGEN IGEN og nu er jeg ved at blive træt af det

120

Hej Maibrit. Jeg kan godt forstå du er træt af at blive scammet. Hvis du hopper over på scammed.dk sidder de dygtige rådgivere klar til at hjælpe dig, både i sms'en og i brevkassen. Og de er også klar, hvis du "bare" har brug for en snak.

/Netlivsbloggen

128

Mange mange tak for tidsfordriv

87

Tilføj kommentar

CAPTCHA
Dette spørgsmål bliver stillet for at tjekke om du er et menneske og for at forhindre automatiseret spam.
Udfyld feltet.

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program