Ensomhed

brevkassespørgsmål

Ensomhed

brevkassespørgsmål af
Anonym
22 år
Oprettet 2 år 7 måneder siden

Hej

jeg er lige flyttet til København, har levet med ensomhed i et stykke tid.. det hvor vi skulle flytte har givet mig håb for at det ville forsvinde, nu hvor jeg er startet i skole igen efter at have været på arbejdsmarkedet længe. 
men efter jeg har startet i skole rammer mig det hårdere, da jeg kan se mine klassekammerater blive tætte og jeg føler at der ingen der bryder sig særlig meget om mig. Føler Jeg gør en indsats, men forgæves.. og denne ensomhed kan lamme mig fuldstændig så jeg ikke har overskud til skole, job eller min kæreste. Som ved at jeg kan have det sådan til tider, og håber at det også ville ændre sig når jeg lærte nye mennesker at kende. Men føler ikke der sker noget.. ved ikke hvad jeg mere kan gøre, nogle gange har jeg bare lyst til at give op. Hvad kan jeg gøre? 

Svar: 

Kære du.

Ensomhed er rigtig hårdt, og noget af det sværeste at gå igennem, da vi mennesker er sociale væsener og har brug for andre. Det er et grundlæggende behov, vi har, så jeg kan godt forstå, at det hele er svært og at du får lyst til at give op, når du føler, at du har gjort alt for at komme ud af det, og håbede, at flytningen ville gøre en forskel. Jeg synes dog også at det er vigtigt at du ved, at mange unge oplever at føle sig ensom i en periode i deres liv. Særligt i forbindelse med skift i livet som fx flytning, hvor man ofte skal opbygge nye relationer. 

Jeg kan godt forstå, at det må være svært at se på, at dine klassekammerater bliver tættere og tættere, mens du ikke har samme oplevelse med dem. Jeg synes dog, at det er vigtigt, at du ikke giver op, selvom det er nemmere sagt end gjort. Man kan selvfølgelig ikke presse nogen til at blive venner med en, men det er vigtigt, at du bliver ved med at prøve. Selvfølgelig kun i sådan en grad, at du mentalt kan holde til det. Men på en måde, hvor du fx deltager i de fælles aktiviteter, der måtte være på skolen, og måske selv rækker ud til nogen fx i forbindelse med lektielæsning eller faglige aktiviteter. Det kan nogen gange være nemmere at mødes om, og kan fjerne presset om, at man nu skal lære hinanden at kende og blive venner. Venskaber tager tid, og for nogen lidt længere tid. Fordi du har så meget på spil, og så gerne vil de andre og møde nye mennesker, så kan det ofte være sværere og tage længere tid, end dem som ikke har det helt på samme måde. Måske er det derfor, at mange af dine klassekammerater har fundet hinanden, fordi de ikke har det samme på spil som dig. Så det handler altså ikke nødvendigvis om dig og din person, at du ikke er blevet tættere med dine klassekammerater, men måske mere om dem. Det er slet ikke sikkert, at det er sådan det hænger sammen, men kunne være en årsag.  

Det kan også være, at du skal prøve en anden strategi, og i stedet for at fokusere meget på dine klassekammerater, så kan det være, at du skal prøve at møde nye mennesker andre steder i andre sammenhænge. Det kan måske tage noget af presset væk fra at skulle komme tættere på dem, hvis du fokuserer på noget andet. Det kunne fx være gennem en fritidsaktivitet eller frivilligt arbejde. Der findes mange forskellige aktiviteter, man kan gå til, som involverer at man møder andre mennesker. Det kunne være en holdsport, kor, hækling, teater osv osv. Jeg har fundet en oversigt over aktiviteter for unge i København her. Måske der kunne være noget interessant for dig? 

Der findes også et tilbud til unge, der føler sig ensomme. Det hedder Ventilen. Måske du har hørt om det? Det er et fællesskab for unge, der føler sig ensomme, hvor man hjælper hinanden med at komme ud af den ensomhed. Det kunne måske være rart at møde andre unge, som oplever og går igennem det samme som dig? Jeg linker til deres side i København her, hvor du kan læse lidt mere om, hvad det går ud på, og hvordan du kommer i gang med det, hvis du gerne vil prøve det.  

Du skriver, at du har en kæreste. Mon du snakker med din kæreste om, hvordan du går og har det? Det håber jeg i hvert fald at du gør, fordi det er vigtigt at få afløb for nogle af de her svære tanker og følelser, og at du oplever, at der er nogen, der gerne vil dig. Det kan også være, at din kæreste kan tage med dig, hvis du får mod på at prøve nogle af mine forslag af. Det kan også være, at din kæreste har nogle venner eller bekendte, hvor du kan komme med? Bare det at se og snakke med nogle nye mennesker kan være rart, og en generel øvelse i at snakke med mennesker. Det er faktisk ikke altid helt nemt at small talke, og noget mange har svært ved, som desværre gør, at det kan blive sværere at få nye venner og bekendtskaber. Så måske det kunne være en idé. 

Jeg håber, at du vil overveje nogle af mine forslag, og har mod på at kaste dig ud i noget nyt, og at du bliver ved med at kæmpe, for at komme ud af ensomheden, selvom jeg godt kan forstå, at det må være rigtig svært. Men jeg håber, at det lykkedes for dig. 

De bedste hilsner
Laura

LauraPernilles billede
Laura har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program