Hvor private er dine Messenger beskeder?
Hvor private er dine Messenger beskeder?
Rigtig mange af os bruger Messenger. Faktisk er det ca. 69 % af alle danskere over 12 år, som bruger Messenger til at skrive med hinanden. Og over hele verden bruger en MILLIARD mennesker Messenger hver måned. Så man kan roligt sige, at det er en af de mest populære apps, der findes. Derfor er det også et ret stort problem, at mange ikke ved, at ens Messenger beskeder ikke er private. På nogen måde. I indlægget her kan du læse hvorfor, og det er nok en god idé at holde tungen lige i munden, for det her er et af de længere indlæg.
Danske moderatorer læser med
Facebook, som har Messenger, har over 30.000 indholdsmoderatorer ansat, som skal sikre, at alt, der ikke overholder Facebooks retningslinjer for indhold, bliver taget ned. Så deres opgave er at gennemgå alt anmeldt indhold på Facebook. Inklusiv beskeder.
Så det betyder, at hvis nogen anmelder en besked, du har sendt, eller du selv anmelder noget, du har modtaget, så vil det dukke op på en moderators skærm, som skal vurdere, om beskeden skal fjernes. Og med et klik bliver hele din samtale synlig for moderatoren. Og det er altså rigtige personer og ikke robotter, som sidder og læser med.
Det er for nylig kommet frem, at de danske moderatorer typisk er unge mellem 18-25 år, som arbejder som moderator mens de har sabbatår, for at tjene nogle penge. Så i princippet kan det være nogen, du kender, som sidder og læser med i dine private samtaler.
Det er rigtig vigtigt at sige, at det er super godt, at Facebook har de her moderatorer, for de er med til at sikre at Facebook kan være et trygt sted at være. Og der er desværre rigtig mange, i hele verden, som deler voldsomme, ulovlige videoer, billeder og beskeder på Facebook og i Messenger. Og i Danmark er der mange unge, som oplever at få sendt (ulovlige) nøgenbilleder- og videoer, som de ikke har bedt om, eller modtager hadefulde beskeder, trusler, eller på andre måder grænseoverskridende beskeder. Så derfor er det vigtigt, at muligheden er der for at anmelde og få fjernet indholdet. Men bagsiden er altså, at der altid vil være moderatorer, som kan læse med i ens beskeder.
Messenger er ikke end-to-end krypteret
En anden grund til, at Messenger ikke er privat, er fordi det ikke er end-to-end krypteret. Når noget er krypteret, betyder det, at indholdet er blevet omformet til data ved hjælp af en algoritme, så det er ulæseligt for andre. De fleste hjemmesider er krypteret, så du fx sikkert kan indtaste dine personlige oplysninger. Du kan tjekke om hjemmesiden er krypteret, hvis URL’en starter med “https”.
Beskeder kan også være krypteret, så kun modtager og afsender kan læse beskeden. Det er det, som hedder end-to-end kryptering. Og det er Messenger IKKE. Dine beskeder er altså helt åbne, og hvis andre får adgang til dem, kan de læse dem uden problemer. Facebook har dog introduceret det, der hedder Hemmelige beskeder, og de er end-to-end krypteret. Man kan dog ikke have gruppesamtaler her, som mange også bruger Messenger til.
Facebook scanner alle beskeder
Som en måde at sikre, at der ikke bliver delt ulovligt indhold, scanner Facebook alle beskeder, der bliver sendt. På mange måder er det godt, for det er med til at sikre, at der ikke bliver delt ulovligt og grænseoverskridende indhold, ligesom det også tjekker om der er virus i beskederne. Men nogen er bekymret for, om Facebook sælger den viden, de får fra beskederne til virksomheder, som vil bruge det til at lave annoncer til dig, hvilket ikke er helt lovligt, ligesom andre er bekymret for, hvad der kan ske, hvis al den viden, Facebook har fra ens beskeder, kan lande i de forkerte hænder. Vores privatliv er pludselig ikke så privat længere.
Hvad kan du gøre, hvis du vil skrive privat?
Der er mange gode grunde til, hvorfor det er godt at, der er nogen, der sikrer sig, at det, der bliver skrevet, er i orden og ikke ulovligt, grænseoverskridende eller farligt. Men hvis man nu bare godt vil skrive med ens venner og familie uden nogen læser med, så vil vi anbefale at bruge en end-to-end krypteret beskedtjeneste.
Whatsapp, Apples I-message, Signal og Telegram er alle end-to-end krypteret beskedtjenester. Whatsapp er nok mest populær i Danmark af de nævnte, som fungerer ligesom Messenger (det er også ejet af Facebook). Som nævnt, kan du også bruge Messengers Hemmelige beskeder.
Vær opmærksom på, at almindelig SMS er heller ikke privat. Faktisk er sikkerheden værre end på Messenger.
Selv hvis du fortsætter med at bruge Messenger, så er det godt at have i baghovedet, hvad du deler. Fx Cpr nummer, private billeder af dig, familiefotos, hemmeligheder osv er måske ikke lige her, de skal deles.
Vi håber, at du er blevet lidt klogere på, hvordan du kan beskytte dit privatliv. Har du spørgsmål, så skriv endelig en kommentar eller stil et spørgsmål i vores brevkasse.
Og rigtig god jul derude! :-)
Mange cyberkram, Netlivsbloggen
Kommentarer
Har hørt man kan købe en krypteret enhed til messenger. Hvad er det og hvir køber man sådan en
Hej Bianchy. Vi er ikke stødt på, at man kan købe en krypteret enhed til Messenger, og jeg har ikke kunnet finde noget om det heller ved en google søgning. Men måske det, du har hørt er, at når man bruger det, der hedder Hemmelige beskeder i Messenger, så er beskeden end-to-end krypteret. Du kan skrive med andre på den her måde på samme måde som du sikkert gør nu, men inden du skriver og sender din besked, så klikker du på personens navn øverst, og finder Gå til hemmelig samtale, og når du trykker på det, så kan du starte en ny samtale, som er end-to-end krypteret. Og du kan finde et overblik over alle de samtaler, du har på den måde ved at trykke på dit profilbillede, når åbner Messenger appen, og klikker på Privatindstillinger, hvor du finder overblikket over alle samtaler.
Vh. Netlivsbloggen
Whauuuu det er sgu uhyggeligt med de danske moderatorer! Føler mig lige pludselig watched!!!!
Ja, man kan sagtens føle sig lidt overvåget. Men efter alt hvad vi ved, så kigger moderatorerne ikke med i helt almindelig samtaler - kun når indhold fra en samtale bliver anmeldt. Så forhåbentlig er der ingen, der overvåger dine samtaler.
/Netlivsbloggen
Hvis to har skrevet sammen, åbent via Messenger, men siden enes om at blokere hinanden, er det så sandt, at den ene part kan ophæve blokeringen, uden den anden ser det? - og al tidligere kommunikation igen er synlig for vedkommende, som hævede blokeringen?
I kan ikke blokere hinanden. Der er kun én af jer, der kan blokere, ellers giver en blokering ikke mening.. Hvis du blokerer en person, forsvinder du for profilen, og vedkommende kan ikke finde og blokere dig. Hvis du (efter du har blokeret vedkommende) beslutter dig for at afblokere vedkommende igen, vil jeres samtale være tilgængelig som før. Det er altså vedkommende, der blokerer, der har mulighed for at gendanne samtalen igen.
Kan man så bruge What's app helt sikkert og privat? Vh S.
Det er svært at vide sig helt sikker, men som udgangspunkt er det ret sikkert og privat. WhatsApp har en grundig end-to-end kryptering, dvs. beskeder, man sender til hinanden omformes til koder, som ingen andre kan forstå, heller ikke WhatsApp selv. De gemmes heller ikke på WhatsApps eget lager, som nogle andre besked services. Men man kan gemme det på sin egen sky i fx ICloud, hvilket kan være usikkert, hvis man fx bliver hacket. WhatsApp ejes dog af Facebook, og derfor er der nogen, der er skeptiske overfor om det er så sikkert, som de siger, WhatsApp er.
/Netlivsbloggen
Tilføj kommentar