Bestemmer TikTok hvad du ser?

blogindlæg

Bestemmer TikTok hvad du ser?

Skrevet af
Netliv
Oprettet 2 år 8 måneder siden

Er du en af de mange, der bruger TikTok? Så er du ikke alene. TikTok er et af de mest populære sociale medier. Over en milliard - altså 1.000.000.000 gange, er den blevet downloadet i hele verden. Det er ret meget.. TikTok er ikke kun populært blandt børn under 10 år, men også blandt teenagere og unge voksne. Måske man ikke har lyst til at indrømme det, hvis man er lidt ældre, men det er faktisk et ret sjovt medie. Der er så mange kreative, sjove, inspirerende og vilde videoer, og man kan, ligesom Youtube, komme til at bruge ret lang tid på at kigge på en masse tilfældige videoer..

Men er de videoer, vi kommer til at se, faktisk helt tilfældige? Det viser sig, at det er de faktisk ikke... 

TikToks skrappe regler 

Et amerikansk nyhedsmedie har afsløret, at TikTok, som er kinesisk ejet, faktisk har nogle ret skrappe regler, for hvilke videoer, der må vises og gå viralt i "For you" sektionen - altså der, hvor en masse videoer ligger på baggrund af, hvad du har valgt, du interesserer dig for. TikTok vil bl.a. ikke have, at personer, der har et "grimt ansigtsudseende", er overvægtige, er for tynde, eller generelt har en unormal kropsform vises i "For You". I reglerne står også, at hvis en ung person prøver at slå igennem som den næste TikTok stjerne, må det ikke ligne, at personen bor fattigt, og hvis videoen er optaget indendøre, skal dem, der sidder og modererer videoerne, holde øje med, om der er revner i væggen, rodet eller beskidt. Derudover må man bl.a. heller ikke være kritisk overfor Kina eller være meget kritisk overfor TikTok

Hvis man ikke lever op til deres interne regler, betyder det altså, at man kan risikere, at ens video fjernes. Og hvis man udtaler sig på måder, der går i mod TikTok eller Kina, så kan man blive bandlyst helt fra TikTok. Det er vigtigt at sige, at det ikke er noget, der står tydeligt nogle steder på TikTok. Det er et hemmeligt dokument, som nu er blevet afsløret. Og det er ret interessant med de her regler, fordi TikToks slogan er "Real People. Real videos". Det hænger ikke rigtig sammen med det, der er blevet afsløret nu, vel? 

Hvorfor blander de sig?

TikTok vil gerne fremstå som et medie, hvor der er plads til alle. Det er sikkert også derfor, de ikke taler højt om de her vilde regler, som de har. Fordi det gør i hvert fald ikke, at der er plads til alle. Man kan forestille sig, at grunden til, at de har særlige krav for, hvilke slags personer og videoer, der skal vises, er, at de mener, at for at få nye brugere og fastholde dem de har, så mener de ikke, at hverken overvægtige, grimme eller fattige mennesker, kan sikre det. Det er en ret vild tankegang! Noget vi slet ikke er enige med her på Cyberhus. Vi synes netop, at det er vigtigt, at der er plads til alle, uanset hvordan man ser ud. Man er lige meget værd, uanset hvordan man ser ud!

Sociale medier har et ansvar

Sociale medier er en meget stor del af manges liv, og nu når TikTok er så populært som det er (i Danmark downloader ca. 40.000 personer hver måned TikTok), så er det vigtigt, at de er rollemodeller, og repræsenterer alle mennesker. Vi ved, at et medie som fx Instagram kan mange blive negativt påvirket af, fordi det ofte kun er de pænne og mest perfekte billeder, der bliver delt. Det kan betyde, at man hurtigt kan tro, at alle andre har det godt hele tiden, selvom det ikke er tilfældet. Men det er trods alt brugerne, der vælger, hvilke billeder/videoer, de vil dele. Når det pludselig ikke længere er brugerne, der bestemmer,  men det sociale medie, der bestemmer og har nedskrevne regler for, hvem de synes skal vises frem, så bliver det et ret alvorligt problem. For hvis man sidder og ikke ligner nogle af dem på videoerne, så kan det blive svært at overbevise sig selv om, at man stadig er god nok som man er, for det er der faktisk nogle, der har besluttet, at det er man ikke. Meget kan man sige om Instagrams "perfekte" billeder, men der er ikke nogle, der aktivt har besluttet, hvilke billeder, man skal dele som på TikTok. Der er stadig plads til alle, selvom brugerne måske ikke har lyst til at dele de mindre gode billeder. Men de må stadig gerne. 

Vi håber, at TikTok vil ændre deres interne regler, så alle - uanset hvordan de ser ud eller hvor mange penge de har - kan få deres videoer vist, for vi kan faktisk meget godt lide TikTok.

Hvad synes du om TikToks hemmelige regler? Skriv gerne dine tanker og holdninger i en kommentar. 

Og rigtig god sommer herfra netlivs bloggen! Vi skrives ved på den anden side af sommerferien. 

Masser af cyberkram fra Netlivsbloggen. 

Kommentarer

Hej!

Nu er jeg så ikke en tiktok bruger, men jeg har et par veninder, der bruger det.

Og ej, hvor er det da nogle dumme regler man har sat? Man bliver da super inspireret af folk der måske der lidt "anderledes" ud, men som alligevel viser sig frem! Det er da ikke i orden at sætte så skrappe regler, også oven i købet holde det hemmeligt??! 

Jeg synes personligt, at man burde lave om på de regler hurtigst muligt, for det er ikk' okay. Mennesker er mennesker, og ingen har selv bestemt hvordan de ser ud. Det er helt bestemt noget de skal ændre på...

Knuzxx Eco'' og fortsat god sommerferie!

262

Hej Eco. 

Vi er helt enige med dig! Det er nemlig inspirerende og virkelig godt for os alle at se andre mennesker, som ikke ser ud eller lever ligesom os selv. Vi håber også, at reglerne bliver ændret - nu! 

213

Ja for dårligt

Jeg er nysgerrig på om reglerne stadig er de samme, eller om det er blevet lavet om efter der har været en del snak om de uetiske regler på tik tok. Ved I noget om det?

Lige nu er der en del kinesiske tik tokker som får lukket deres kontoer. Ikke kun på tik tok men også på andre platforme. De nærmest forsvinder helt væk fra verden eller i hvertfald fra de sociale medier, fordi den kinesiske regering synes de er forkerte rollemodeller for andre unge. Ved I mere om det? Ved godt det er et stort spørgsmål men bare kort. Vil godt vide om det er sandt eller ej.

71

Jeg kan sagtens forstå, at du er nysgerrig. Det er vi også! Vi har desværre ikke hørt mere om det siden, og TikTok har heller ikke bekræftet, at retningslinjerne var sande, selvom der er flere eksempler, der tyder på det. Som du også skriver, er der flere eksempler på brugere, som får lukket deres konto, fordi de fx udtaler sig kritisk om den kinesiske regering, men det er ikke noget, TikTok har bekræftet. Generelt er det begrænset hvad man ved om hvad der foregår bag i kulisserne, som det også er med de andre store sociale medier.

77

Det er et godt emne og god beskrivelse godt arbejde

64

Tak for det, Stevena :-)

/Netlivsbloggen

64

Tak for svar :) Selv om vi ikke er så klogere.

67

Vi holder øjne og ører åbne om det, og forhåbentlig kan vi give jer et klarere svar på et tidspunkt :-)

/Netlivsbloggen

64

Tilføj kommentar

CAPTCHA
Dette spørgsmål bliver stillet for at tjekke om du er et menneske og for at forhindre automatiseret spam.
Udfyld feltet.

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program