gymnasie

brevkassespørgsmål

gymnasie

brevkassespørgsmål af
mig
15 år
Oprettet 4 år 2 måneder siden

hej, jeg skal om 6 måneder til at starte på gymnasiet, og jeg er meget bange for næsten alting. Det er kun mig og en af mine veninder der skal starte der, dvs. jeg kender kun en på hele gymnasiet. Jeg er bange for jeg ikke kan få nogle venner og at ingen gider være venner med mig. Jeg er også bange for jeg ikke kan følge med i timerne, mit gennemsnit er på 7,1 hvilket måske er meget godt men alligevel føler jeg bare jeg kommer til at blive den dårligste i klassen. Lige nu går jeg på en lille skole som ikke er en folkeskole, det kan gøre mig nervøs om den skole jeg går på har vuderet mig og mit gennemsnit forkert så mine karakterer altså er højere end de burde være, også det der med om vi lær alt hvad vi skal, nu er vi jo ikke en folkeskole så måske lær vi ikke alt hvad man burde have lært i 9 klasse. Det bekymre mig rigtig meget om jeg kan følge med i timerne og om jeg overhovedet kan få nogle nye venner, håber måske du har nogle efaringer på dette område?

Svar: 

Hej med dig,

Hvor er det godt at du skriver herind for dine tanker tror jeg, at mange kan genkende. Det kan være vildt skræmmende at skulle starte på gymnasiet eller en anden ny uddannelse, eller bare en ny skole. Noget af det man let kan blive bange for, ligesom du også skriver, er det sociale. Får man nye venner? Kan de andre lide én? Du skriver, at en af dine veninder også skal starte, og det tænker jeg kan være en tryghed for dig, især lige i starten. Du kan være helt sikker på, at de andre også tænker sådan. Måske kender de slet ikke nogen, og er endnu mere nervøse. Det går heldigvis hurtigt over, så snart man begynder at lære hinanden at kende. Ofte er der også nogle hyggelige aktiviteter i starten, og der er det vigtigt ikke at holde sig tilbage, men at være åben og nysgerrig. 

I forhold til om den skole du har gået på har vurderet dit faglige niveau for højt, tænker jeg, at der er noget grundlæggende som alle elever, som går i skole skal lære, og det jeg er sikker på, at du også har lært. Så er det sådan, at når man starter i gymnasiet, er man der for at lære noget nyt og ikke fordi, man ved det hele i forvejen. Nogen oplever, at de den første tid falder lidt i karakterer, og at det er meget sværere end folkeskoleniveau, og det er som sagt fordi, at det er noget helt nyt - og det er helt okay og naturligt, at man selvfølgelig ikke kan det hele fra starten af. Igen er du helt sikkert ikke den eneste, som har de her bekymringer omkring om du er dygtig nok. 

Overgangen til noget nyt er svært, og der er så mange bekymringer og tanker, som kan fylde. Det lyder også som om det fylder meget for dig, og derfor vil jeg også råde dig til at få fortalt, hvordan du har det til en ven/veninde eller måske dine forældre, så du ikke skal gå med det selv. Der er stadig 6 måneder til, at du skal starte, og det er lang tid at gå og være stresset over det. Måske kunne mindfulness/dybe vejrtrækninger være noget for dig, når alle tankerne presser sig på? Det kan også hjælpe at lave en aktivitet, som beroliger dig - f.eks. tegne, skrive, gå en tur, en god serie eller noget helt femte.

Jeg håber, at du kunne bruge mit svar.

De bedste hilsner

Jeanette

Jeanettes billede
Jeanette fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program