Hvad kan du gøre, hvis du oplever, at andre bliver mobbet?

blogindlæg

Hvad kan du gøre, hvis du oplever, at andre bliver mobbet?

Skrevet af
Netliv
Oprettet 5 år 5 måneder siden

Mobning er noget af det værste, man kan blive udsat for. Det sætter nogle dybe spor i den, der bliver mobbet som kan følge vedkommende resten af livet. Det kan være alt fra usikkerhed på en selv, manglende tillid til andre mennesker, depression, angst osv. Desværre oplever en del børn og unge at blive mobbet. Faktisk har hver 6. niendeklasses elev oplevet at blive mobbet. Og det er alt for mange! Men faktisk viser det sig, at 41 % af skoleelever gerne vil gribe ind, når nogen bliver mobbet, men gør det ikke. Så vi giver her nogle bud på, hvad du kan gøre, hvis du oplever nogen blive mobbet.

Det er ikke nemt, men det er vigtigt at sige fra

Når lidt under hver anden skoleelev gerne ville sige fra over for mobning, men ikke gør det, så siger det lidt om, at det faktisk ikke er så nemt bare at sige fra og forsvare dem, der bliver mobbet. Måske er man bange for, at man selv bliver mobbet, hvis man siger fra over for dem, der mobber. Måske ved man ikke, hvordan man kan gøre noget, der kan stoppe mobningen. Eller måske har andre prøvet at stoppe mobningen uden succes, så måske man tænker, at det alligevel ikke kan nytte noget, hvis man selv prøver.

Der kan være mange grunde til, at det kan være svært, og det er meget nemt bare at sige, at man skal gøre noget, for ingen har lyst til selv at blive mobbet, som måske kan være en risiko man tager, hvis man går i mod dem, der mobber. Men hvis man ikke gør noget, så stopper mobningen bare heller ikke. Og mange fortryder senere i livet, at de ikke gjorde noget for at stoppe mobningen netop pga. de store konsekvenser mobningen kan have for den, der bliver mobbet. Og tænk hvis man selv blev mobbet – så ville man nok også ønske, at andre hjalp en.

Det siger I selv om, hvad man kan gøre

Selvom det ikke er nemt at sige fra, så er der flere ting du kan gøre, hvis du oplever, at andre bliver mobbet. Vi har samlet nogle af de råd, I har givet hinanden hen over årene på vores Ung til Ung side, som måske kan inspirere jer, der lige nu oplever, at nogen tæt på jer fx i jeres klasse bliver mobbet.

  • ”Tror at vi (os der er imod), skal stå sammen, og hjælpe dem der bliver moppet! Vise mobberne at man ikke er enig i det de gør. Og stå ved mobber-offerets side, og vise sin stødte til personen! For jo flere der går mod strømmen (mobbe-strømmen), frem for med den, vil nok gøre, at det kan måske kan stoppe !?!”
  • ”Altså man siger jo gerne, at dem der bare kigger på er ligeså medskyldige i mobningen. Men en ting man altid kan gøre er at gå over og snakke med pigen, der bliver mobbet. Måske kan I blive gode veninder? Måske er du stærk nok til at forsvare hende?”
  • ”Men jeg ved da godt, at det kan være rigtig svært at skulle støtte en, som bliver mobbet. For tænk nu, hvis man selv bliver mobbet?! Man kan jo altid starte i det små. Måske bare starte med at sige hej til hende? Eller godmorgen? Der er ingen, der siger, at det skal være højlydt, men begynd i det små. Hvem ved, måske ender du med at turde "vise" det.”
  • ”Snak med en lærer”
  • ”Sørg for at tale med dine forældre om det så de kan bringe problemet op i klassen.”

De gode råd samlet

Som der bliver nævnt i citaterne fra forskellige børn og unge, så kan man altså prøve følgende:

Tal med en voksen, fx en lærer eller dine forældre

På den måde bliver det ikke ens ansvar længere, men de voksnes. For de har i sidste ende ansvaret for, at man har det godt, men mange voksne ved bare ikke, at der foregår mobning, og derfor har de svært ved at gøre noget. Mange kan ikke lide at fortælle om mobningen til voksne, fordi de så føler, at de ”sladrer” og måske gør det hele meget værre. Men det er værre ikke at gøre noget, så derfor er det bedre at gå til en voksen. Hvis man fx fortæller det til sin lærer, så kan man altid sige, at man gerne vil have, at læreren ikke fortæller de andre, at det er en, der har fortalt det videre. 

Sig direkte fra overfor dem, der mobber

 Det er den mulighed, der kræver rigtig meget af en, men også den, som kan være den mest effektive, for på den måde får mobberne klar besked om, at det de gør ikke er okay. Og særligt hvis man er flere, der går sammen og fortæller dem, der mobber, at man er flere, der bare ikke synes at det er okay. Man behøver måske ikke engang at starte den helt store konflikt, men blot sige, hvis mobberne kalder mobbeofret noget grimt, at det altså ikke er okay at snakke sådan.   

Tal med den, der bliver mobbet

Hvis man er bange for at sige fra direkte overfor dem, der mobber, så kan man også starte med at snakke med den, der bliver mobbet, for at de ved, at de ikke er alene, og der er andre, der ikke synes det er okay, det personen bliver udsat for. For mange mobbeofre føler sig alene, og kan have opfattelsen af, at alle er i mod dem, når ingen siger noget, selvom det måske ikke er sandheden. Så selvom man blot starter i det små med altid at sige godmorgen, eller spørge om man skal lave en opgave sammen, så kan det gøre en verden til forskel for den, der bliver mobbet. Og det kræver nok ikke så meget af en selv at gøre de her små ting.

·

Har du nogle andre råd? Så skriv dem endelig i kommentarsporet. Som altid vil vi gerne høre fra jer, både hvis I har spørgsmål, kommentarer eller gerne vil dele jeres historier.

Vi vil gerne afslutte indlægget her med en citat fra en bruger på Cyberhus, som selv har oplevet at blive mobbet. Vi er nemlig fuldstændig enige i det personen skriver:

”Men det er og vil aldrig være ens egen skyld, at man bliver mobbet. Men man får sommetider skyldfølelse, og det er netop det, der gør, at man pludselig tænker dårligt om en selv. Man begynder netop at give mobbere ret, selvom de ikke har ret. Mobning kan gøre så mange forfærdelige ting, også selvom man faktisk ikke aner det. Mobning er yt, og det vil det altid være. Man siger som regel, at dem der bliver mobbet, er de svage, men i virkeligheden er man jo stærk. Det er netop dem, der mobber, der er svage. ALDRIG OFRET SELV! HUSK DET!”

Mange cyberkram fra Netlivsbloggen

Kommentarer

Tak :) 

156

Tilføj kommentar

CAPTCHA
Dette spørgsmål bliver stillet for at tjekke om du er et menneske og for at forhindre automatiseret spam.
Udfyld feltet.

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program