Anderledes?

brevkassespørgsmål

Anderledes?

brevkassespørgsmål af
Anonym
13 år
Oprettet 8 år 6 måneder siden

Hej jeg er 13, snart 14 år. Det er sådan at jeg føler mig anderledes fordi at jeg ikke går op i makeup overhovedet. Jeg går ikke med makeup, og ejer heller ikke noget udover en udtørret mascara jeg engang fik af en. Alle pigerne i min klasse går med makeup, men det har jeg slet ikke lyst til. Men det er bare sådan at folk ikke kan forstå at jeg ikke har lyst til det, og hele tiden presser mig til at få lagt makeup af dem. 

Og så er der også det med fester og drenge. Alle pigerne i klassen er med til fester som klubben holder hvor der også må komme ældre. Men jeg har ikke lyst til at tage med, jeg vil meget heller hygge med at se en film eller noget der hjemme. Og det er der slet ingen der kan forstå. Jeg er løbet tør for undskyldninger om hvorfor jeg ikke kan "komme" med. Så for et par gange siden tog jeg med, men jeg følte mig overhovedet ikke tilpas. Jeg ville meget heller være hjemme, og tog derfor hjem kl 22 istedet for de andre der tagee hjem ved 24 tiden. Og de snakker hele tiden om drenge og hvem man kan lide. Og det interessere mig ikke, kan godt klare at høre på dem. Men når de begynder med at sige at jeg skal vælge en jeg kan lide fra klasserne, så forstår de ikke at jeg ingen kan lide på kæreste måden.

er det fordi jeg kom i puberteten før de andre i klassen eller er det intet med det at gøre?

 

miT problem er bare at jeg føler mig anderledes fordi jeg ikke gør/vil nogle at de ting alle de andre piger gør. Er det okay sådan som jeg er? Eller er det unormalt ikke at interessere sig for de ting. Og hvordan kan jeg føle mig bedre tilpas? Fordi jeg mister venner ved ikke at komme til tingene mange vender mig nemlig ryggen. 

Svar: 

Hej med dig.

Jeg kan forstå på dig, at du føler dig anderledes, fordi dine venner gør mange ting, som du ikke har lyst til og du føler dig presset til at gøre de samme ting, som de gør. For det første vil jeg sige, at jeg synes, at det er rigtig sejt, at du tør at skille dig ud og ikke lader dig blive presset til at gøre ting, som du ikke har lyst til. Det kræver meget at skille sig ud og især i din alder og jeg synes, at det er super fedt, at du holder fast i hvem du er.

Du spørger, om du er anderledes, fordi at du kom i puberteten før de andre i din klasse. Det er meget forskelligt, hvornår unge kommer i puberteten og der sker mange ændringer i puberteten. Puberteten er den tid, hvor man går fra barn til voksen. Det er for eksempel her man får sin menstraution og begynder at få bryster. Det er også her, man begynder at finde ud af hvilke interesser man har og disse kan være meget forskellige. Derudover handler puberteten om at finde sig selv og det er højst sandsynligt derfor, at dine venner gør så mange nye ting. Man kan sige, at de tester sig selv for at finde ud af hvem de er. Jeg tror ikke som sådan, at du gør nogle anderledes ting, fordi du kom i puberteten før dine venner. Men jeg forstår gennem dit brev, at du er meget bevidst om, hvad du har lyst til og hvad du ikke har lyst til. Det synes jeg er rigtig positivt og noget du skal holde fast i. Selvom det er svært lige nu, fordi du føler, at du mister dine venner, vil det gavne dig, at du er bevidst om hvem du er og hvad du vil.

Du spørger også, om det er okay at være som du er og om det er unormalt ikke at interessere sig for de ting, som dine veninder gør. Som sagt synes jeg, at du skal holde fast i hvem du er og det kan være godt at huske på, at teenageårene er en periode, hvor der sker mange forandringer. Jeg er sikker på, at mange af dine veninder også kan tvivle på, om de er okay som de er, og det er generelt en normal følelse at have i din alder. Derudover er det også normalt i din alder at lade sig blive presset til noget, som man egentlig ikke har lyst til. Det kan for eksempel være ting som makeup og fester. Her er det vigtigt at holde fast i sine egne grænser. Derudover er der mange andre i din alder, der ikke har lyst til at gå med makeup og gå til fester. Selvom du føler dig anderledes, er der mange andre, der har det ligesom dig.

Noget du kan gøre for at føle dig bedre tilpas er at tale med dine veninder om, hvordan du har det. Det går heller ikke i længden altid at komme med undskyldninger for ikke at tage med til fester, for så kan dine veninder også komme til at føle, at du lyver for dem. Mit råd vil derfor være at være ærlig og fortælle dine veninder, at du slet ikke har lyst til at gå med makeup og tage med til fester. Du kan sige til dem, at du respekterer, at de gør det, men at du helst kun vil være med, når I skal hygge med en film eller noget andet. Derudover nævner du, at mange vender dig ryggen, fordi du ikke kommer med til fester. Jeg synes, at du skal tale med dem, du føler er dine tætte venner og fortælle dem, hvordan du har det og hvis der er nogle, der ikke vil tale med dig, kan du overveje om det er det, du betragter som en ven. Der er selvfølgelig altid risiko for, at du vil føle dig udenfor, når du ikke tager med til festerne, men jeg synes, at du skal føle efter på dig selv, om du har lyst. Det kunne være at du en dag får lyst til det, fordi dine venner er der og så synes jeg også, at du skal springe ud i det. Så kan det være, at du får bekræftet, at festerne ikke er dig og det er også rigtig fint. Det er altid vigtigt at huske hvor ens grænser er.

Jeg forstår på dit brev, at det betyder meget for dig at have dine venner og det er rigtig positivt. Selvom folk er forskellige kan man sagtens finde ud af at være venner. Det er også vigtigt, at dine venner ved, at de kan komme til dig også selvom i ikke har de samme interesser. Når de vil tale om en fyr, er det derfor vigtigt ikke at være afvisende, fordi man ikke selv kigger efter drengene på den måde. Du skal huske på, at dig og dine venner alle er i en periode, hvor der sker mange forandringer. Det er godt at have hinanden at snakke med og hvis du snakker med dine veninder om dine tanker er der måske også nogle ting, de gerne vil snakke med dig om. Det gør ikke, at man mister venner, men tværtimod at man får dannet et bånd, der er stærkere.

Jeg håber, at du er blevet mere afklaret med dine spørgsmål.

Med venlig hilsen Signe.

 

SigneMs billede
Signe fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program