Hvad fejler jeg?

brevkassespørgsmål

Hvad fejler jeg?

brevkassespørgsmål af
Anonym
11 år
Oprettet 9 år 1 måned siden

Hej cyberhus! Siden jeg var helt lille (4 år) har jeg været bange om aftenen. Jeg kalder det for "tyvefornnemelse" endelig fordi det startede med at jeg var bange for tyvene. Min mor puttede hos mig når jeg havde brug for det. Min mor og far har altid sagt at jeg ikke skal være bange. Det svinger meget i perioder. Nogle gange er det meget slemt, mens andre gange det går nemt. Da der var lockout med lærerne var det helt slemt. Vi bestilte pizza, og jeg kunne slet ikke spise noget! Der var nemlig tyve i vores by. Det er først nu jeg har fortalt mine to bedste veninder om det. På badeværelset om aftenen kan jeg ikke lide det. Wc,et står foran vores vindue. Så jeg sidder med ryggen til vinduet når jeg er på wc. Jeg føler at der er nogen, og tit nogle uhyggelige personer fra en film (jeg ser ikke mere uhyggelige ting, må ikke) det er personener med stone face. Jeg har også altid haft lys på mit værelse, hvis lyset i gangen ikke er tændt. Falske fyrfadslys. Når jeg har "tyvefornnelnnemelse" får jeg en uro i kroppen og hjertebanken. Jeg tror at jeg fejler en slags angst sygdom, men ved ikk. Jeg er også begyndt at tænke på at dem jeg elsker mest sker der noget med. (Jeg drømmer det er min mor) så skal jeg hele tiden sige orndeligt farvel, for tænk hvis jeg ikke ser hende igen! Jeg frygter at hun bliver kørt ned. Hjælp mig! Skal jeg starte til psykolog?

Svar: 

Hej med dig

Det lyder ikke rart, den "tyvefornemmelse", som du beskriver. Når man hører om tyve, som har brudt ind i nærheden, så kan man godt blive nervøs for, om det også sker hos en selv. Det er der mange, som kan genkende. Så jeg kan godt forstå, at du synes det er ubehageligt om aftenen, og at du kan være nervøs for, om der kommer nogen ind. Det er slet ikke rart at have sådan nogle tanker og derfor er det bare så fint, at du skriver herind for at få et råd.

Jeg vil starte med at sige, at det er meget normalt, at man kan have bekymringer eller ting, som man er bange for. Jeg tror ikke, der er et eneste menneske på jorden, som ikke er bange for et eller andet. Hos nogle fylder det mere end andre - det kommer f.eks. an på, hvem man er. Der er nogle, som er så bange og bekymret, at det fylder rigtig meget i deres hverdag. Det lyder som om, du har det sådan. Og du er ikke den eneste. Men derfor kan det være utrolig irriterende, at man hele tiden skal kæmpe med det. 

Det kan være, du allerede har prøvet en masse ting, men jeg har et par forslag, som du måske kan bruge. Du kan f.eks. skrive dine tanker ned, før du skal til at sove, sådan at de kommer ud af kroppen. Når du har skrevet dem ned, så luk bogen og læg den evt ned i en skuffe, sådan at den ikke ligger og minder dig om dine tanker. Hvis du vågner om natten og er nervøs, kan du også skrive tankerne og frygten ned. Du skriver, at du har lys tændt, når lyset i gangen er slukket, og hvis det beroligere dig, så er det bare rigtig godt. Du kan også overveje at spille noget stille og afslappende musik i baggrunden. Jeg tænker, at du kan prøve nogle af tingene af, og se om det hjælper. Hvis det ikke gør og du bliver ved med at have så voldsomme tanker, så skal du måske tage et smut forbi din læge, for at høre, om der findes en god hjælp til lige præcis dig. Det kunne f.eks. være nogle samtaler hos en psykolog. Du skal i hvert fald ikke "bare acceptere tingene", hvis det fylder så meget for dig, som det lyder til. 

Jeg synes, det er rigtig sejt, at du har fortalt det til dine forældre og dine veninder - det kan være rigtig godt at have nogen at snakke med om tankerne. Du er også altid meget velkommen på vores chat, hvis du har brug for en snak eller bare at vende tankerne. 

Jeg ønsker dig held og lykke med det hele, og jeg håber, du snart kan sove uden at have de ubehagelige "tyvefornemmelser".

Mai

Mais billede
Mai har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program