Rettighed

brevkassespørgsmål

Rettighed

brevkassespørgsmål af
Anonym
15 år
Oprettet 9 år 12 måneder siden

Er det som 15 årig, muligt at selv bestemme, hvad man vil have på sit værelset, uden de voksne kan blande sig?

Svar: 

Hej Anonym

Der er ikke et helt præcist og enkelt svar på dit spørgsmål. Men jeg prøver at give et så enkelt svar som muligt.

Når du er 15 år har du som udgangspunkt medbestemmelse. Det vi sige at din mening skal høres i sager der omhandler dig. Så ja...du har eksempelvis lov til at være med til at bestemme hvad du køber for dine egne penge og hvad der skal være på dit værelse. Nu skriver du ikke at de handler om dine forældre, men om voksne. Jeg ved ikke om det er fordi du måske bor på opholdssted eller et andet sted hvor det er andre end dine forældre der bestemmer, men reglerne er som udgangspunkt de samme. 

Det vil i lidt mere almindelige ord sige at du har lov til at bestemme hvad du bruger dine egne penge til, og du har lov til at bestemme hvad der skal være på dit værelse, så længe de voksne er enige, eller i hvert fald så længe dine forældre/voksne giver lov (det kan jo godt være de er uenige i de ting du gerne vil have men giver lov alligevel)

Når du spørger som du gør, går jeg ud fra at det er fordi der er noget du gerne vil have på dit værelse som dine forældre/voksne ikke vil give lov til.  

I sidste ende er det dine forældre eller de voksne der bestemmer og mit bedste råd til dig vil derfor være at forsøge at snakke og forhandle med dem om det du gerne vil have. Nu kan jeg jo ikke se om det er noget helt vildt du gerne vil have som eksempelvis kan være farligt eller direkte ulovligt at have, og så er det selvfølgelig meget fornuftigt at du ikke kan få lov. 
Men hvis det handler om mere almindelige og ufarlige ting er den bedste mulighed for dig at få snakket med de voksne om en løsning hvor både du og de voksne kan leve med det. 

Mange hilsner
Niels-Christian

Niels-Christians billede
Niels-Christian fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program