Inden du selv stiller et spørgsmål

 

Tandlægebrevkassen svarer kun på udvalgte spørgsmål

OBS: Tandlægebrevkassen modtager så mange spørgsmål, at vi ikke kan give alle svar. Du kan derfor ikke være sikker på at få svar, hvis du stiller et spørgsmål til tandlægen. 

For at så mange som muligt alligevel kan få hjælp, har vi fundet frem til de spørgsmål vi oftest modtager omkring tænder, og samlet dem i en oversigt, som du kan finde her

Underligt

brevkassespørgsmål

Underligt

brevkassespørgsmål af
Anonym
18 år
Oprettet 12 år 8 måneder siden

Hej Niels. Det er ikke så længe siden jeg har været til tandlægen, hvor en dum tandlæge sagde jeg havde to meget store huller men at vi skulle lave en ny tid og få dem borret osv. Da jeg så kommer der op til den nye tid er det den søde tandlæge der kigger på mig og det skal lige siges at den dumme tandlæge sagde det ville blive over 2000 kr. Den søde tandlæge siger så til mig, de her huller er meget meget små så dem pensler vi bare derfor blev det ikke så dyrt. NU her har jeg haft ondt i mine tænder på en speciel måde som om de sådan ja altså ikke som om at have bøjle ondt men altså som om det siver i dem eller hvordan man nu skal forklare det. Kan det være huller eller pga et eller andet andet?

Svar: 

Hej Pige 18 år

Tak for dit spørgsmål, som jeg har svært ved at kunne svare helt sikkert på, fordi jeg ikke har set dine tænder.

Så ja, måske er det huller, måske er det noget andet. Jeg tænker, at der ikke er andet at gøre end at du må til tandlæge igen og spørge der.

Når det er sagt, synes jeg også dit brev udtrykker en undren over de to meget forskellige bedømmelser, du har fået hos de to tandlæger. Så derfor vil jeg gerne give dig noget viden, du kan bruge til at tænke over - og til at snakke med din tandlæge om.

Huller i tænderne er ikke noget, som tandlæger ser helt ens på. Hvis du går til 3 forskellige tandlæger, kan du meget nemt møde 3 helt forskellige opfattelser af, hvad der er det rigtige at gøre ved dine tænder. Det gør det svært at gå til tandlæge. For det betyder, at du selv må finde ud af, hvilken tandlæge du har mest tillid til – og så nøjes med at bruge ham/hende. Og samtidig være klar til at skifte til en anden tandlæge, hvis du mister tilliden eller ønsker at få en anden bedømmelse.

Een af de ting, man kan forlange af sin tandlæge er, at man kan få ordentlige forklaringer på, hvad der er i vejen, hvad der kan gøres af tandlægen og hvad man selv kan gøre. Det synes jeg er en god måde at vurdere en tandlæge på. Hvis man kan få ordentlige forklaringer og gode råd, tænker jeg , det er en god tandlæge.

Og så kommer der noget om huller: huller i tænderne er noget, der udvikler sig langsomt. Det har mest at gøre med, hvad du spiser og drikker og hvor godt du børster dine tænder. Meget langt henne i udviklingen af et hul kan det standses, også uden at bore, hvis du er i stand til at lave om på dine vaner. Det ved alle tandlæger. Men tandlæger ved også, at det kan være svært for folk at lave om på deres vaner.

Du har mødt 2 forskellige holdninger til de samme huller. Den ene holdning kan komme af, at tandlægen mener, at man ligeså godt kan reparere hullerne, mens de er små, fordi tandlægen ikke regner med, at du kan eller vil standse dem. Konsekvensen kan være, at du får boret i nogle tænder, hvor der måske ikke er nødvendigt, hvor hullet kunne være standset uden en boremaskine. En anden holdning kan være, at tandlægen mener, at man skal undgå mest muligt at bore i tænderne. Det vil sige, man skal vente indtil man er sikker på, at hullet udvikler sig. Her er det risikoen, at nogle af hullerne udvikler sig hurtigere end forudset. Det betyder, at du kan få ondt og at der så skal bores mere i tanden. Men der bliver boret i færre tænder på denne måde.

Jeg tænker, at du er nødt til at træffe et valg med hensyn til, hvem af dine tandlæger, du tror mest på. Og så vil jeg foreslå dig at bestille en tid til dels at få set på de tænder, du har ondt i. Det vil nok være en god ide at få taget et eller flere røntgenbilleder. Men jeg tænker, at det også er vigtigt, at du får en snak med tandlægen om, hvordan han/hun ser på dine tænder. For eksempel om du har flere huller undervejs. Og hvad tandlægen og du selv kan gøre for at undgå at hullerne i tænderne udvikler sig. Og så skal du huske, at det jo faktisk er dig, der bestemmer hos tandlægen. Det er jo dine tænder og det er dig, der skal betale for behandlingen. Og det er jo også dine tænder der skal bores i.

Derfor kan man godt have brug for at tænke over tandlægens forslag, inden man siger ja eller nej. Det har man også ret til.

Men altså mest af alt: snak med din tandlæge!

Held og lykke med det

Niels Hansen, tandlæge

 

Rådgiver har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program