Find svar om tænder her

Her finder du en række af de temaer der fylder mest i tandlægebrevkassen. 

Tilbage til alle artikler

Kan jeg selv gøre mine tænder hvide

Der findes et utal af ”gode råd” om hvordan du selv kan gøre dine tænder hvide. De fleste af måderne ridser tændernes overflade. Det kan godt få tænderne til at se lidt mindre gule ud i starten, men når du ridser dine tænder, så tager de mere imod farve fra det du spiser og drikker – og så bliver de altså gulere eller mørkere, end de var i starten. Nogle af de "gode råd" eller tips til hvide tænder kan direkte skade eller nedbryde dine tænder, så hurtige hjemmelavede løsninger kan vi ikke anbefale. 

Det kan heller ikke anbefales, at købe ”hjemmeblegningsmidler”. De er enten værdiløse og spild af penge, eller endnu værre...de kan skade tænderne.  De kan gøre tænderne skøre, blegningen holder kun kort tid ad gangen og en del af de, der prøver det, får ondt i tænderne efter blegningerne.

Hvis du gerne vil have hvidere tænder er der kun én god anbefaling. Snak med din tandlæge. Din tandlæge kan vurdere hvad der vil være bedst og sikkert for dine tænder. 

Er det normalt at det gør ondt, når man får 12 års tænderne?

Ja, det er helt almindeligt, at det gør ondt at få nye tænder - og 12 års tanden er jo en ret stor kindtand, så tandkødet bliver ofte meget irriteret, når den skal ud igennem det.
Men det er meget forskelligt fra person til person. Nogle oplever at det gør rigtig ondt, og andre mærker det næsten ikke.

Det normale er, at hvis det gør ondt, så gør det kun ondt i en kort periode - nogle dage eller måske en uge. Og så holder det normalt op igen. Hvis du har mange voldsomme smerter i mere end en uge, kan det være en god idé at få det tjekket hos tandlægen. 

Børst forsigtigt, men omhyggeligt på tand og tandkød - også selv om det gør ondt og selv om det bløder. Og hvis det bliver ved med at genere dig, så gå til tandlæge og få dem til at se på det. 

Er det normalt at jeg kan rokke med min tand, selv om det ikke er en rokketand?

Som udgangspunkt kan du tage det helt roligt - tænder kan rokke en smule. Det er en beskyttelsesmekanisme, der er indbygget fra naturens side. Tandens rod passer i knoglen på samme måde som din hånd i en ikke for stram handske. Imellem knoglen og roden er der en tynd "membran", som er elastisk og som indeholder nerver, som for eksempel kan mærke, hvis du bider for hårdt i noget - så gør det ondt. Alle tænder kan derfor give sig en lille bitte smule.

Mange børn og unge spørg om lige præcis det her, fordi de går og mærker på tænderne med fingrene. I langt de fleste tilfælde er det faktisk fingrenes hud, der giver sig mest, men det føles, som om det er tanden. 

Bedste råd er at lade være med at gå og rokke med tænderne. Hvis din tand/tænder bevæger sig når du spiser, skal du kontakte din tandlæge, men hvis det er det kun er når du rokker med din finger, er det med stor sansynlighed ret problemfrit. 

Jeg er virkelig ked af mine tænder

Vi får mange spørgsmål fra unge,kan der er meget kede af deres tænder. Det er svært at sige, hvorfor så mange er kede af deres tænder. Måske handler det dels om at det er meget almindeligt at være selvkritisk, og finde små og store detaljer ved sig selv som man ikke er så glad for. Måske handler det dels om at mange modeller, skuespillere, musikere og andre influencers bruger masser af penge på at se perfekte ud, og som en del af det også får rettet tænder? 

Men prøv at se, om de af dine klassekammerater, venner eller familiemedlemmer, der ikke har fået rettet tænder har helt "perfekte" tænder, eller om de har mindre “fejl“, som du aldrig har bemærket før. Mange teenagere ser "fejl" hos sig selv, som ingen andre bemærker og som betyder noget i en periode, men bliver helt ligegyldigt med tiden. Mange oplever endda at det de var rigtig kede af som teenagere, bliver det de holder mest af som voksne, fordi det er med til at gøre dem unikke og særlige. 

Så måske skal du overveje at give det lidt tid og se om du kan lære at holde af dine tænder, selv om du synes de er skæve, for store eller små, for gule, at der er for store mellemrum mellem nogle af dem, eller noget helt andet. Måske bliver dine tænder, noget af det du om nogle få år, bliver mest glad for ved dit udseende. 

Jeg vil gerne have bøjle, men bøjletandlægen siger nej.

Du er langt fra alene om at have et ønske om at få rettet tænder. Vi får rigtig mange spørgsmål fra unge mennesker, der gerne vil have bøjle fordi de ikke er glade for deres tænder.

Sundhedsstyrelsen har lavet regler for, hvilke tandstillingsfejl man kan få rettet gratis i børne- og ungdomstandplejen. Når specialtandlægen("bøjletandlægen") afgør, om du skal have et tilbud om at få rettet tænder i den kommunale tandpleje, så vurderer de, om du kan tage skade af din tandstilling som voksen. De skal altså vurdere at dine tænder vil give dig problemer i voksenlivet, hvis du ikke får tænderne rettet. 

Hvis de vurderer at din tandstilling "kun" er et kosmetisk problem, får man ikke tilbudt tandregulering.

Hvis bøjletandlægen vurderer at du ikke kan få gratis bøjlebehandling imod dit ønske, er det altid en god idé at bede om en skriftlig forklaring på, hvorfor du ikke kan få det tilbudt.

Det kan være en mulighed, at aftale en samtale med bøjletandlægen, hvor du kan fortælle, hvad det er der generer dig ved din tandstilling. I nogle tilfælde kan det ændre tandlægens afgørelse, hvis de ved mere om hvordan du oplever udfordringer med din tandstilling. Det kan være en rigtig god idé, at tage dine forældre med til sådan en samtale. 

Hvis du stadig ikke kan få tilbudt gratis behandling, så spørg, hvilken slags bøjlebehandling der kan løse dit problem og hvad det ca. vil koste at få det rettet hos en privat specialtandlæge, hvis du og dine forældre er enige om, at det er noget, som I kunne tænke jer at få gjort. Det er dog som regel temmeligt kostbart at få rettet tænder og kan sjældent gøres for mindre end 10.000 kr. De fleste bøjlebehandlinger med togskinner i både over- og underkæbe koster mellem 30.000 og 40.000 kr.

 

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program