Er jeg okay?

brevkassespørgsmål

Er jeg okay?

brevkassespørgsmål af
Marie
12 år
Oprettet 7 år 7 måneder siden

Jeg er en pige på 12 år. På det sidste har jeg haft en mærkelig følelse i mit bryst men jeg ved ikke hvilken følelse det er fordi jeg har aldrig prøvet det før. Den følelse gør at jeg har svært ved at være glad eller ked af det. Det er svært at forklare hvordan jeg har det men jeg føler nogle gange som om jeg ikke har nogen følelser overhovedet. Den følelse i mit bryst er begyndt at blive meget større før var den bare en lille ting men nu fylder den rigtigt meget.

Svar: 

Hej Marie

Jeg forstår godt, at du bliver bekymret, når du mærker den her uvante følelse i dit bryst. Det er ikke rart, når det føles mærkeligt i brystet, og man ikke ved hvorfor. Jeg vil prøve at komme med mine tanker om, hvad det kan være, og hvad du eventuelt kan gøre.

Det første, jeg tænker på, når jeg læser dit spørgsmål, er, om der sker noget i dit liv for tiden, som kan forårsage den mærkelige følelse i dit bryst? Her tænker jeg, at fysisk smerte godt kan være et tegn på, at der er noget, der gør ondt psykisk. Med det mener jeg, at man godt kan have ondt nogle steder i kroppen, men at det i virkeligheden er fordi, der er nogle ting indeni, der gør ondt. Mange får for eksempel ondt i maven, hvis der er noget, de synes, der er ubehageligt.
Her kan du prøve at tænke på dit liv. Sker der noget i dit liv, som der fylder meget på en dårlig måde? Eller er der sket noget i dit liv i løbet af det sidste stykke tid, som du har været ked af? Det kan for eksempel være, hvis du har haft et skænderi med en ven, eller hvis du er presset over skolen. Hvis der er noget, der går dig på, kan det godt give en mærkelig følelse i brystet. Eller det kan gøre, så din krop simpelthen vælger at være følelsesløs i stedet for at være ked af det eller vred. Prøv at tænk på, om du kan komme i tanke om noget. Og hvis du kommer i tanke om noget, så må du prøve at tænke over, hvad du kan gøre ved det. Her er du selvfølgelig altid velkommen til at skrive herind igen.

Du skriver ikke, hvor længe den mærkelige følelse har været der. Men du skriver, at følelsen bliver større og større. Jeg synes, du skal finde nogen at snakke med om det. Måske har du en nær ven, en god lærer i skolen eller et sødt familiemedlem, som du kan snakke med om det? Det kan være, det kan hjælpe dig med at føle noget. Og hvis den mærkelige følelse i brystet fortsætter, så synes jeg, du skal tage til lægen med det. Det kan jo godt være, det er noget alvorligt. Men det kan lægen bedst vurdere.

En sidste ting, jeg tænker, er, at det kan være hormoner, der gør, at du har følelsen i brystet. Når man er 12 år, som du er, og man begynder at komme i puberteten, så kan det nogle gange godt være lidt svært at finde rundt i sine egne følelser. Nogle har store humørsvingninger, hvor de skiftevis føler sig kede af det, sure og glade, mens hormoner hos andre kan gøre, at man bliver lidt følelsesløs og måske synes, at alting er lidt ligegyldigt. Det er irriterende begge dele, men desværre er det helt normalt.
Og ellers er livet fyldt med både op- og nedture. Nogle dage er man glad og i godt humør, og andre dage er man vred og ked af det. Der kan også være dage, hvor man måske slet ikke føler noget som helst, og hvor alting virker lidt ligegyldigt. Sådan nogle dage skal der selvfølgelig helst ikke være for mange af, og derfor synes jeg også, du skal snakke med nogen om det eller tænke over, hvorfor du mon har det på den måde. Men det er altså helt normalt at have det sådan engang imellem. Når du har den mærkelige følelse i brystet og ikke rigtig føler noget, kan du måske prøve at lave noget, der normalt plejer at gøre dig glad. Måske kan det hjælpe på humøret.

Jeg håber, mit svar kan hjælpe dig. Og husk nu på, at du ikke skal tøve med at søge hjælp, hvis følelsen fortsat fylder meget. Du skal ikke gå rundt og have en mærkelig følelse i brystet, for det er ikke rart.

Skriv endelig herind igen, hvis du får brug for det.

De bedste hilsner fra Ditte

Dittes billede
Ditte har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program