Angst?

brevkassespørgsmål

Angst?

brevkassespørgsmål af
Anonym
17 år
Oprettet 10 år 7 måneder siden

Hej Cyberhus. Jeg håber at i vil svare på mit spørgsmål, selvom jeg ikke er sikker på at der er et svar. 

Jeg går på Efterskole i 10. klasse og er rigtig glad for det, og så er jeg kommet ind på det gymnasie jeg har søgt. Jeg har rigtig gode venner og veninder, og fungere godt socialt, hvis jeg selv skulle sige det ;). Jeg har det også godt derhjemme, og har nogle fantiske forældre og dejlig storesøster som jeg også kan snakke med. Så jeg har ikke rigtig noget at brokke mig over, men alligevel er jeg konstant bekymret.

Jeg er først og fremmest bekymret for mit helbred. Jeg tager tit til lægen hvor der faktisk er noget galt, men har også været til lægen hvor der ikke var noget. Jeg kan hele tiden finde ting eller føle ting ved min krop som jeg tror er symptomer på alle mulige sygdomme. Om det er snurren i hænderne, prikken i hovedet, tørre læber, øm krop osv. Jeg bliver drillet med at jeg er hypotonder, og laver også selv sjov med det, men jeg går faktisk og bekymrer mig rigitg meget omkring det. 

For omkring et år siden begyndte jeg at blive spiseforstyrret og tabte mig virkelig meget, men med hjælp fra min familie, fik jeg det på sporet igen. Jeg har også været irriteret af tvangstanker og tilbagevndende tanker om alt muligt mærkeligt. Nu er jeg så begyndt på noget nyt, hvis jeg sidder på min mobiltelefon og for ekempel er på facebook, hvis jeg så ruller ned af startsiden og så støder på noget jeg ikke forstår, (det kunne foreksempel være et udtryk, slang, en joke ol), tager jeg et screenshot af det og gemmer på min mobil. Til sidst havde jeg så virkelig mange billeder af alt muligt mærkeligt. Også med mine noter på mobilen. Jeg skriver tit ting ned som jeg skal huske, ting jeg ikke forstår og sådan nogle ting. På et tidspunkt mistede jeg så mine noter, og så fik jeg det virkelig dårligt. Jeg kunne slet ikke tænke på andet i noget tid, og blev helt panikken. Jeg kunne ikke huske hvad der stod i særlig mange af noterne, og det var sikkert heller ikke noget vigtigt, men jeg fik bare en følelse, som om jeg havde mistet noget virkelig vigtigt. Altså jeg følte at der havde stået alt muligt  vigtigt og nu kunne jeg slet ikke huske det. 

Jeg kan også tit finde på at sige "hvad?" rigtig mange gange hvis der er et ord jeg ikke høre. Da jeg er bange for at det personen måske siger er meget vigtigt, så hvis jeg ikke hører det, bliver jeg nærmest nødt til at finde ud af hvad det var de havde sagt.

Det lyder nok ret mærkeligt, og jeg ved ikke om det giver mening det jeg skriver. 

Udover det jeg har skrevet kan jeg genkende ting jeg har læst hos andre brevkasser, for eksempel bekymring omkring familie.

Jeg ved ikke om det er normalt at have de her tanker, og om det er noget jeg skal snakke med min familie om. Jeg har nævnt nogle af tingene for mine veninder og sagt at jeg overvejer at tage til psykolog omkring det, og de er meget styttende. 

Jeg håber at i måske kan give mig svar på hvorfor eller om det er normalt at jeg har det sådan her? 

Det er også fint hvis i ikke kan give mig svar, men måske kan råde mig om jeg skal snakke med min mor om at starte til psykolog måske?

Tusind tak på forhånd, og jeg beklager min meget lange besked :) 

Mvh den bekymrede pige.

Svar: 

Kære dig,

Tusinde tak for dit brev - og du skal ikke beklage din lange besked. Vi er her for at lytte til dig og jeg vil forsøge at give dig lidt tanker og råd til, hvordan du kan tænke og måske få det anderledes.

Det virker som om, at du har en støttende familie og gode venskaber. Det virker også som om, at du sætter pris på dit familie og venner. Og det er helt naturligt og normalt at bekymre sig omkring dem, som man elsker og holder af. Men sålænge, at bekymringen ikke overskygger og forhindrer en i at leve ens eget liv, synes jeg ikke, at det er noget man skal tænke på. 

Sommetider kan følelsen af at være syg eller at fejle noget komme over en, fordi man hører så meget om sygdom og død over det hele. Hvis det viser sig, at dine lægebesøg ikke kun er ubegrundede, så er det jo aldrig dårligt at opsøge sin læge, når man føler, at der er noget galt. Du kunne overveje muligheden i ikke at fortælle andre omkring dine lægebesøg, hvis du føler dig såret over at blive kaldt hypokonder. Har du overvejet at fortælle lægen omkring de symptomer, du beskriver her for mig, og at du ofte har en følelse af at fejle noget. Det kunne også være at lægen ville kunne hjælpe dig til at se, at din situation og dit helbred er normalt. 

At have en spiseforstyrrelse, er ofte et symptom på at man har det svært og måske derfor har brug for at ville have kontrol over noget, fordi der er noget i ens eget liv, som er vanskeligt at kontrollere, og noget som man er ked af. Og det er super dejligt at høre, at du og din familie fik taget hånd om dette. Det har helt sikkert været en vanskelig tid for både dig og din familie, men det er godt, at I har et stærkt bånd sammen og kan løse de udfordringer, der dukker op hele livet igennem.

Mange unge, som dig, har et helt særligt forhold til deres mobiltelefon, og mange unge føler, at hele deres liv ligger på mobiltelefonen - det er ikke unormalt at få følelsen af panik. Men hvis jeg var dig, ville jeg øve mig i ikke at tænke så meget over, hvad der ligger på din telefon, og måske være mere tilstede der, hvor du er. Det kan også være med til at hjælpe lidt på din hukommelse, vi husker bedre, når vi mentalt er der, hvor vi skal være. Kunne det være en mulighed for dig? Du kunne til en start overveje at lade din mobil ligge hjemme enkelte dage, kun have den tændt nogle timer om dagen og ligge den et andet sted når du skal sove, så den ikke bliver forstyrrende for dig.

Hvis du føler et behov for at tale med din mor omkring disse ting her, ser jeg ingen grund til at lade være. Det virker som om, at du har et åbent og ærligt forhold til din mor og resten af din familie. Sommetider hjælper det bare at tale om tingene, og noglegange forsvinder de helt af sig selv eller løsner det lidt op, og føles måske ikke som så tung en byrde at løfte. Det er aldrig dårligt at tale med en voksen, når man har noget, man tumler med. Og, hvis du i en samtale med din mor, finder ud af, at din situation er noget som overskygger og forhindrer dig i at være tilstede og forhindrer dig i at leve dit liv, så kunne I jo evt. sammen tage til lægen for at finde en løsning. 

Som tidligere nævnt kan der være enormt stor fokus på sygdom og død og diverse diagnoser, men sommetider tror jeg, at det kan fylde så meget i det daglige, at vi alle sammen tænker; at det bedste ville være, hvis vi kunne putte et mærkat på alt ting, så vi vidste, hvad vi skulle stille op med det. Det er, som om vi skal have en forklaring på alt, men sommetider forhindrer det os i at leve og være rigtig tilstede, når vi konstant søger efter forklaring.

Jeg håber, at du kunne bruge mine tanker og råd til noget, og så overveje, hvordan det kan hjælpe dig.

Alt det bedste til dig - Venligst Thilde

Rådgiver har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program