Q&A: Skoler og mobiler

blogindlæg

Q&A: Skoler og mobiler

Skrevet af
Netliv
Oprettet 1 måned 4 uger siden

Flere af jer har gennem det seneste år skrevet til os og fortalt om oplevelser med lærere og skoler, der har beholdt jeres telefoner på skolen, eller har villet se noget indhold på jeres telefon, og I har været i tvivl om, hvad en lærer eller skole egentlig må, når det kommer til jeres telefoner. Måske er I flere der er i tvivl, så derfor har vi samlet de mest hyppige spørgsmål og svar til jer, og håber, at det kan give svar på hvad en skole egentlig må, når det kommer til jeres telefoner. 

Må en folkeskole beholde din telefon i løbet af skoledagen?

Ja. Skolerne må selv bestemme regler, der sikrer at der er ‘god orden i skolerne’, som der står i Folkeskoleloven. Og hvis en lærer eller skolen vurderer, at telefoner kan være forstyrrende for at sikre god orden, så er de i deres fulde ret til at tage telefonen og beholde den, både i den enkelte time, men også gennem hele skoledagen. Og hvornår en telefon er forstyrrende vil være op til den enkelte skole at bestemme. Mange elever skal allerede aflevere deres mobiler, når den første time starter og får dem først udleveret, når skoledagen er slut. Det er helt op til skolerne selv at bestemme, om de vil have sådan nogle regler. 

Må en folkeskole beholde din telefon efter skoledagen er slut?

Nej. Hvis du har afleveret din telefon, så skal du have den udleveret, når skoledagen er slut. Det betyder, at en skole ikke må beholde den natten over eller henover en weekend.

Det kan dog være, at det er en smule anderledes, hvis du går på efterskole, da det ikke nødvendigvis er tydeligt, hvornår en skoledag slutter. En efterskole må dog ikke beholde din telefon henover en weekend.

Må et gymnasie beholde din telefon i løbet af skoledagen?

Ja. Et gymnasie må ligesom en folkeskole gerne beholde en telefon i løbet af skoledagen. Og i modsætning til en folkeskole, så må et gymnasie gerne beholde ens telefon, computer eller andre private genstande i op til et døgn, hvis skolen kan argumentere for, at det er nødvendigt, ellers må de beholde det indtil skoledagen slutter.

Må en lærer (eller andre voksne) bede dig om at vise en beskedtråd, billeder eller lignende på din telefon?

Som udgangspunkt må ingen kigge i dine private beskeder, billeder og lignende, der måtte være på din telefon. Det vil nemlig være en overtrædelse af lovgivningen om Brevhemmelighed, som handler om, at man ikke må læse andres private breve, herunder også sms’er, chats og lignende. Dine forældre må dog egentlig godt kigge i din mobil, hvis du er under 18 år, men samtidig har du ret til privatliv, som dine forældre skal respektere, så det er kun hvis dine forældre er bekymret for dig, at de har ret til at kigge i din telefon.

For at en lærer kan få lov at kigge i din telefon, se en besked, et billede eller lignende, vil det kræve, at dine forældre giver tilladelse til det først, hvis du er under 18 år. Hvis du er over 18 år, bestemmer du selv.

Der kan dog være en undtagelse, hvor skolen ikke skal spørge dine forældre om lov, og det er, hvis der er mistanke om, at der er begået noget ulovligt, og at der kan være beviser på telefonen. i sådan et tilfælde kan Politiet give lov til at tage telefonen.  

Vi håber, at du nu er blevet klogere på, hvad skoler og lærere må og ikke må, når det kommer til elevers telefoner. Har du spørgsmål, som du ikke har fået svar på i indlægget her, er du altid velkommen til at skrive i vores brevkasse

Mange hilsner fra Netlivsbloggen

Tilføj kommentar

CAPTCHA
Dette spørgsmål bliver stillet for at tjekke om du er et menneske og for at forhindre automatiseret spam.
Udfyld feltet.

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program