Interesserer dine forældre sig for dit onlineliv?

blogindlæg

Interesserer dine forældre sig for dit onlineliv?

Skrevet af
Netliv
Oprettet 7 måneder 1 uge siden

For et par uger siden viste en undersøgelse, at hver anden elev, der går i 4. & 7. klasse oplever ikke, at deres forældre interesserer sig for, hvad de laver online. Vi har spurgt jer på Cyberhus om det samme, og resultatet er meget det samme – hele 45 % oplever ikke, at deres forældre interesserer sig for, hvad I laver online. Dvs. også lidt under hver anden. Kun 18 % oplever interesse fra deres forældres side, dvs. lidt under hver femte af jer. Nogen vil måske synes, at det er meget rart, at deres forældre ikke blander sig i deres onlineliv, mens andre synes, at det er rigtig frustrerende. Men er det vigtigt, at de interesser sig? Og hvad kan det få af betydning, hvis de ikke gør? Det diskuterer vi i indlægget her.

Hvorfor skal ens forældre vise interesse for ens onlineliv?

Jeg gætter på, at du som barn/ung bruger nettet ret meget. Hver dag. Sådan ca. 3-6 timer hver dag afhængig af, hvor gammel du er. Jo ældre du er, jo mere tid vil du i gennemsnit bruge. Hvis vi antager at du sover mellem 7-9 timer hver nat og er i skole og måske klub 7-8 timer hver dag, så er der kun 7-10 timer tilbage af døgnet. Og hvis du så bruger måske 5 timer online (fordelt på dagen højst sandsynligt), så går en stor del af din fritid faktisk med at være online eller være tilgængelig online. Og hvis det er tilfældet, så er det noget, der fylder i dit liv. Det er her du måske dyrker din interesse, får viden, bliver en del af fællesskaber, snakker med dine venner, bliver underholdt, får inspiration osv. osv. Du har sikkert oplevelser, hvor du bliver glad, griner, og føler dig elsket, og helt sikkert også oplevelser, hvor du bliver skuffet, forarget, sur osv. Kort sagt, hvad du bruger tid på online og hvad du oplever på fx sociale medier spiller ind på, hvordan du har det.   

Med det i baghovedet så kan det godt virke lidt mærkeligt, at så mange forældre ikke kender til så stor en del af deres børns liv, nu hvor det har en betydning for deres humør og generelt hvordan de går og har det. De kender højst sandsynlig meget til andre dele af dit liv, som fylder meget. For mange er det i hvert fald naturligt at spørge ind til, hvordan det er gået i skolen, eller om man hyggede sig med ens venner, eller hvordan fodboldtræningen gik. Og det gør de fordi de ved, at det er noget, der fylder i deres barns liv og har betydning for dem. Så hvorfor skulle de så egentlig ikke også spørge ind til dit online liv?

Betydningen af at forældre ikke kender til ens onlineliv

Når ens forældre ikke ved, hvad man bruger tiden på, når man er online, så er det også svært for dem at forstå, hvorfor man har det som man har, eller hvorfor man gør som man gør. Fx hvorfor man måske har behov for at tjekke Instagram inden man tager i skole, eller hvorfor det er vigtigt at komme til at spille præcis kl. 15 en eftermiddag, eller hvorfor man måske er lidt ked af, at der ikke er kommet flere likes på ens billede/video, eller fordi man har set et voldsomt billede osv. osv. Hvis de ikke forstår de her ting, så kan man hurtigt misforstå hinanden, komme i konflikter eller skændes over fx ens tidsforbrug online. Men det kan også betyde, at hvis man oplever noget ubehageligt online, eller måske havner i konflikter med nogen, at det bliver svært at snakke med ens forældre om det, og måske er det lige præcis ens forældre man skal bruge, for at løse en konflikt eller en voldsom situation. Og det er et problem, hvis man ikke føler, at man kan komme til ens forældre. Så derfor er det vigtigt, at de interesserer sig for det, der fylder for en – også online. Dermed ikke sagt, at de skal vide alt, hvad man laver. Man har stadig ret til privatliv, så der skal selvfølgelig være en form for balance.

Hvad kan du gøre, hvis dine forældre ikke spørger ind

Selvom det er forældres primære ansvar at være nysgerrig på det, du bruger tid på online, og skal huske at spørge ind, så er det også vigtigt, at man selv er åben for at fortælle og dele. Det kan sagtens være, at dine forældre er interesseret i at vide, hvad du bruger tid på, på din telefon eller computer, men måske ved de ikke, hvordan de skal spørge ind. Det kan også være, at de bare ikke forstår, hvorfor det fylder for en, fordi de ikke selv er vokset op med smartphones, computere og sociale medier. og så er dte vigtigt, at de lige får lidt hjælp til at forstå det.

Du kan hjælpe dem godt på vej ved selv at fortælle dem om noget sjovt du har set online, eller spørge ind til deres profiler på sociale medier, hvis de har sådan nogle, eller måske spørge om de vil være med til at tage nogle sjove billeder på Snapchat. Ved at du tager initiativet, og taler om noget, der er så konkret som muligt, så kan det være nemmere for dine forældre at se, at det ikke er så farligt for dem at spørge ind. Du kan selvfølgelig også vælge en anden løsning, og sige direkte til dine forældre, hvordan du har det med deres manglende interesse. Hvis du ikke synes, at det er noget, du har behov for at snakke om hele tiden, så er det også helt okay, men det er bare nemmere for alle, hvis det er noget, der bliver naturligt at tale om - netop også, hvis der skulle dukke nogle konflikter op, eller du kommer i en situation, hvor du ikke ved, hvad du skal gøre, så er det bare nemmere, hvis du allerede taler med dine forældre om dit onlineliv, og de har en nogenlunde forståelse for hvad der sker online.

Har du lyst til at dele din egen oplevelse med dine forældre, eller har du råd til, hvordan man kan snakke med ens forældre om det her? Så skriv endelig i kommentarsporet 

Masser af cyberkram fra Netlivsbloggen

Kommentarer

skoler kunne måske tag dette lidt mere op ligesom når de laver trivslemålibh måske det vil blive nemmer for forældre at forstå vigtigheden det jo ikke forde de skal vide alt 

160

Det vil være en rigtig god idé! Det vil nok gøre det nemmere for nogen forældre at tale om og spørge ind til, når det er noget ens barn arbejder med i skolen. 

153

Mine forældre forstår det simpelhen ikke. Siger jeg bare skal lukke det hele!!!

99

Det må være rigtig frustrerende, at dine forældre ikke forstår det. Det gør det bare ekstra svært, hvis man har brug for at tale med dem om noget, der sker online, eller bare vise en sjov video eller opslag.. Og generelt er det bare super irriterende, når ens forældre ikke prøver at forstå noget, der fylder for en eller er en del af ens liv. 

78

Tilføj kommentar

CAPTCHA
Dette spørgsmål bliver stillet for at tjekke om du er et menneske og for at forhindre automatiseret spam.
Udfyld feltet.

© Copyright 2017 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Insafe- & Daphne program