Når vores liv bliver ekstra spændende på SoMe under ferien

blogindlæg

Når vores liv bliver ekstra spændende på SoMe under ferien

Skrevet af
Netliv
Oprettet 5 år 1 uge siden

Sommerferien banker for alvor på døren, og for de fleste betyder det, at der nu går længere tid mellem man ser venner og klassekammerater. I hvert fald fysisk. For mange bruger nemlig en del tid på at holde vennerne opdateret på, hvad man render rundt og laver i sin ferie på fx Instagram, nu hvor man måske ikke ses lige så ofte som i hverdagene. Og når man lige scroller ens feed igennem under en sommerferie, så er den som regel fyldt med billeder, hvor folk aldrig har haft det sjovere med hinanden, er på den dejligste ferie, eller har fået en ekstrem flot tan (på trods af dårligt dansk sommervejr). Kort sagt – folk har det virkelig fantastisk under en sommerferie. Men spørgsmålet er, om det nu er hele sandheden. Er vores liv virkelig så spændende bare fordi vi har sommerferie eller skruer vi lidt ekstra op for det gode? Og hvorfor? Og hvad kan man gøre, hvis det påvirker en negativt?

Forventningen om at alle laver noget spændende

Det er blevet lidt af en selvfølge, at alt det vi deler på fx Instagram er nøje udvalgt, som viser os fra vores bedste side. Vi deler ikke alt det negative eller de ”grimme” og ”kedelige” billeder, men helst kun de billeder vi ved vil være populære, altså billeder, hvor der sker gode og sjove ting, eller når vi har taget en flot selfie. Men i sommerferien er der en tendens til, at der ofte bliver skruet lidt ekstra op for alt det gode – vores liv bliver pludselig ekstra spændende. Der er ingen tvivl om, at for langt de fleste er sommerferien en skøn tid, hvor man som regel oplever lidt mere end en almindelig hverdagsmandag. På den måde vil der nok også være flere spændende øjeblikke at dele. Men der er heller ikke nogen tvivl om, at mange gør en del ud af at fortælle, hvor fedt man har det, og hvor meget man laver. Men hvorfor gør mange egentlig det? Tjo måske hænger det sammen med den forventning, vi alle har om, at sommerferien er en tid, hvor der gerne skal ske en masse spændende. Måske har jeres lærer spurgt jer, hvad I havde af planer, måske har I snakket med veninderne om, hvad hinanden skulle, eller måske hører I bare andre tale om, hvor de skal hen på ferie, som om det er en selvfølge, at man skal på ferie eller have mange planer. I hvert fald lægger mange op til, at nu skal der ske en masse. Men det er ikke nødvendigvis sandheden. Måske har man et par planer med sin familie, men mange har ikke planer i alle ugerne af sommerferien. Men man tror måske, at alle andre har en masse spændende planer, og derfor kan man føle, at det er nødvendigt at få det til at ligne, at man også selv laver en masse spændende for ikke at være udenfor eller føle sig unormal. Så derfor hopper man selv med på bølgen om at dele (og pynte på) alt det, man laver.  

Når det perfekte bliver for meget

Men er det så et problem, at man pynter på virkeligheden? Ikke nødvendigvis – så længe man er med på, at vi alle pynter lidt på, hvor spændende vores liv er, og at man ikke overdriver så meget, at hverken en selv eller andre kan genkende en eller situationen. Det kan fx godt virke en smule kunstigt at dele et billede, hvor man overdriver, hvor meget man hyggede sig med ens venner, hvis man i virkeligheden kedede sig lidt sammen eller stenede over en film. Ligesom man faktisk også kan blive ret ked af at overdrive, hvor fedt ens ferie med familien var, hvis man skændes hele ugen, men man ønskede at det var, som man beskriver det på billedet.

Så udfordringen ligger i, hvis vi tror på, at alle laver en masse spændende, og så selv forventer, at det burde vi så også selv gøre. Det er helt naturligt at spejle sig i, hvad andre gør – der er intet unormalt i at tænke, at det kunne være fedt at ses lidt oftere med ens venner, hvis man ser mange billeder af andre, der er sammen med deres venner. Men det skal ikke give en følelse af, at man spilder sin tid, eller at ens ferie ikke har været lige så spændende som andres, eller i værste tilfælde, at man ikke føler, at man er god nok, fordi ens liv ikke er lige så spændende som andres. Vi skal generelt passe på med at lade andre (’s billeder) bestemme, hvordan vi har det, hvad vi burde lave, eller hvordan vores liv helst skulle se ud.

Gode fif til hvis de perfekte feriebilleder påvirker dig negativt

Men hvordan lader man så være med at lade andres fantastiske feriebilleder påvirke en? Det er nok nemmere sagt end gjort. Men en start er at finde ud af, om man overhovedet bliver negativt påvirket af andres feriebilleder. Man kan sagtens blive påvirket uden det er negativt fx ved at man bliver inspireret til selv at lave noget lignende. Men hvis man bliver negativt påvirket, så skal man herefter finde ud af, hvad det er, det gør ved en. Hvad er det for nogle tanker, det sætter i gang? Hvad er det for en stemning, man får i kroppen? Skriv gerne de her tanker ned, så du får et overblik over det. For på den måde er det også nemmere at handle på det. Lad os fx sige, at du ser billeder af nogle, der er på tøsetur, og så føler du dig pludselig ensom eller udenfor. Det er meget naturligt at få den følelse, når vi sidder alene og ser, at andre er sammen med nogen. Vi er trods alt flokdyr, der fungerer bedst med andre mennesker. Men når følelsen opstår, så er det vigtigt at spørge sig selv: Er jeg egentlig ensom, eller er det bare en hurtig følelse, der kommer,, fordi jeg gerne vil ses med de venner, jeg har, men som ikke er hjemme lige nu? Altså prøv virkelig at tænke de følelser igennem, og om der er noget om det, i stedet for at lade sig rive med af de negative følelser. Det kan ofte hjælpe virkelig at tænke over, hvor de følelser, der dukker op, kommer fra. 

Noget andet man skal være opmærksom på, hvis man bliver påvirket af de her feriebilleder, det er at gentage for sig selv, hvad idéen med at dele de her billeder af sig selv er – nemlig at vise den bedste side af sig selv. Husk det! Man lægger billeder ud, fordi man gerne vil vise andre, at man har det sjovt eller man oplever en masse, men sådan er det ikke hele tiden. Det er der ingen mennesker, der laver spændende ting og har det godt 24/7. Gentag det gerne for dig selv - der er en grund til, at man deler de her billeder. Og så kan man også prøve at tænke på, hvor mange billeder, der skulle tages, før den der solbrune krop så helt rigtig ud. Man kan godt få sig et indre grin ved tanken om, hvor mange ubehagelige stillinger vedkommende skulle ligge eller sidde i før vinklen blev helt perfekt.  

Så kort sagt – prøv at tænk så logisk om de negative tanker og følelser, der dukker op – og handl på dem, hvis du kan. Får du en følelse af at andre laver en masse spændende, så prøv at tag initiativ til at lave noget. Men du skal kun gøre det fordi du har lyst, og ikke fordi du tænker, at det er noget du burde gøre, fordi andre åbenbart gør det. Og hvis intet virker, så prøv at hoppe af Instagram i en kort periode. For hvis det kun er når du scroller i gennem dit feed, at de negative følelser opstår, så vil det nok være en god idé med en pause fra det. 

Som altid må du gerne dele dine tanker og gode råd om emnet i kommentarsporet. Kender du også til at blive påvirket af andres smukke feriebilleder? Eller er du en af dem, som altid pynter ekstra meget på dine billeder?

Masser af cyberkram fra Netlivsbloggen

Tilføj kommentar

CAPTCHA
Dette spørgsmål bliver stillet for at tjekke om du er et menneske og for at forhindre automatiseret spam.
Udfyld feltet.

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program