Hvornår må man dele billeder med andre?

blogindlæg

Hvornår må man dele billeder med andre?

Skrevet af
Netliv
Oprettet 2 år 3 måneder siden

Har du prøvet at være i tvivl om, hvornår det egentlig er okay at dele et billede på sociale medier? Så er du bestemt ikke den eneste. Det er nemlig ikke altid helt ligetil at finde ud af, om et billede er i orden at dele eller ej - og særligt ikke efter, at retningslinjerne for, hvornår man må dele et billede, er blevet lavet om.

Portrætsbilleder og situationsbilleder

Der er noget, der hedder Datatilsynet, der sørger for, at der er styr på alt den data, der hele tiden deles og indsamles på nettet. Det gør de for, at vi kan være sikre på, at der ikke bliver delt noget data, som det ikke er i orden at dele. Data kan være billeder, videoer, oplysninger og en masse andet. For at holde styr på, hvilke billeder der bliver delt på nettet, har Datatilsynet lavet nogle retningslinjer for, hvordan det er i orden at dele et billede og hvornår det ikke er. ⛔

Og det har de faktisk gjort af to omgange. Helt tilbage i 2002 (altså for 20 år siden) lavede Datatilsynet nogle retningslinjer for, hvilke billeder man må dele. I de retningslinjer som Datatilsynet lavede dengang, skelnede man mellem situationsbilleder og portrætbilleder. 👩‍🎨

  • Situationsbilleder er billeder, hvor formålet med billedet er at fremvise en aktivitet eller en situation, f.eks. en koncert, et foredrag eller lignende.
  • Portrætbilleder er, som man lidt kan høre på navnet, billeder som er taget for at afbilde en eller flere personer

Når man opdelte mellem situationsbilleder og portrætbilleder, så var det for at være tydelige på, hvilke billeder der krævede ‘samtykke’, før man kunne dele dem - portrætbillederne krævede nemlig samtykke, men det gjorde situationsbillederne ikke.

Nye retningslinjer 📒

MEN i 2019 ændrede Datatilsynet retningslinjerne, så man ikke længere skelner mellem situationsbilleder og portrætbilleder.

De nye retningslinjer Datatilsynet har lavet, er knap så “firkantede” som de gamle retningslinjer. I de nye retningslinjer er det nemlig sådan, at vurderingen af, om et billede er i orden at dele, skal være det man kalder en “helhedsvurdering”. Det vil sige, at det er en individuel vurdering af det enkelte billede, der afgør om det er i orden at dele.

Hvornår er et billede så okay at dele?

Det er den, der er “dataansvarlig”, som har ansvar for at finde ud af, om et billede er i orden at dele. Den dataansvarlige er den, der har taget billedet - så når vi taget et billede af nogen eller noget i hverdagen, er det altså blevet en lille smule mere kompliceret at finde ud af, om billedet er i orden at dele med andre på sociale medier.

Men det behøver heldigvis ikke være så kompliceret igen, hvis bare man har en grundlæggende viden om, hvordan retningslinjerne er.

Når man gerne vil dele et billede, man har taget, så er der, ifølge Datatilsynets retningslinjer, nogle forskellige ting, man skal overveje først - for det er jo, som nævnt, ens egen personlige vurdering af det enkelte billede, der afgør, om det er i orden at dele det 📱Dog må man ikke dele billeder, videoer eller lydfiler uden samtykke, hvis de er optaget på et ikke frit tilgængeligt sted, som fx et privat hjem, skole, supermarked osv. 

Hvad er formålet med billedet?

Først og fremmest skal man overveje, hvad ens formål med at dele billede er. Man må nemlig ikke dele et billede for at udstille eller krænke nogen. Også selv om det ikke er ens intention at udstille eller krænke dem på billedet, så er det også vigtigt, at man overvejer, om billedet på nogen måde kan gøre, at personerne på billedet kan føle sig udstillet, krænket eller udnyttet 🤔

En anden ting, som også er rigtig vigtigt ifølge retningslinjerne er, at personen eller personerne på billedet har givet samtykke - dvs. givet lov til - at billedet godt må blive delt på sociale medier. Så længe det er muligt at se, hvem det er der er på billedet, så er det vigtigt, at dem på billedet, har givet lov til at billedet må deles.

Nogle gange kan det dog godt være okay at dele et billede, uden at have fået samtykke fra personerne på billedet. Det kan fx være, hvis man har en (legitim) interesse i at fremvise en eller anden aktivitet eller situation (fx en koncert, for at bruge eksemplet fra tidligere) og det er et billede hvor der indgår en del mennesker og der ikke er nogen af dem som man vurderer, vil kunne føle sig krænket eller udstillet af at billedet bliver delt. I sådan en situation vil det være okay, at dele billedet, også selvom man ikke har spurgt om lov først.

Eksempler 

Nogle eksempler på billeder, der som udgangspunkt kan deles uden at have fået samtykke først, er: 

  • Billeder af publikum til en koncert

  • Billeder af besøgende i en zoologisk have eller lignende

  • Billeder taget i forbindelse med fx en fritidsaktivitet

Nogle eksempler på billeder, der normalt ikke vil kunne deles uden at have fået samtykke først, er:

  • Billeder af besøgende hos lægen, kunder i banken og i fitnesscentret eller lignende.

  • Billeder af besøgende på en bar, natklub, diskotek eller lignende. 🕺

  • Billeder af ansatte på arbejde i en privat virksomhed eller en offentlig myndighed

Retningslinjerne er en smule uklare, så derfor er det altid en god idé at tænke sig om en ekstra gang, inden man deler et billede af andre mennesker.

Hvem er personerne på billedet?
Det er også en god idé, at tænke over, hvem personerne på billedet er og hvilken alder de har. Hvis der fx er børn på billedet, skal man faktisk have tilladelse af deres forældre inden man deler. 

Spørg, spørg, spørg

Hvis du er i tvivl om, om et billede er okay at dele på sociale medier, så er det aldrig en dårlig idé at spørge andre om, hvad de tænker. Måske ved de noget om Datatilsynets retningslinjer, som man ikke lige selv var klar over eller måske har de bare et andet perspektiv på noget, som man ikke lige selv havde tænkt over. ⁉️🗣️

Vi håber, at blogindlægget gav mening og at du er blevet klogere på, hvornår et billede er okay at dele og hvornår det ikke er - og hvad retningslinjerne egentlig siger om dette.

Som altid er du velkommen til at kommentere, hvis du har spørgsmål, kommentarer eller oplevelser, du gerne vil dele.

Kh. Netlivsbloggen 🤗

Læs mere om retningslinjerne (liiiidt mere formelt formuleret):

Nyhed om de ændrede retningslinjer: https://www.datatilsynet.dk/presse-og-nyheder/nyhedsarkiv/2019/sep/aendret-praksis-i-forhold-til-billeder-paa-internettet

Beskrivelse af de nye retningslinjer: https://www.datatilsynet.dk/hvad-siger-reglerne/vejledning/internet-medier-og-apps-/billeder-paa-internettet 

Kommentarer

Det kan ikke være så svært. Man skal bare altid spørge først. Jeg hader når andre deler billeder af mig uden at spørge først. Det er virkelig dårlig stil.

Hvad gør jeg hvis nogle deler et billede af mig uden at spørge først og de ikke gider at fjerne det. Skal jeg melde dem til politiet? De har vel andet at give sig til end et billede af mig!

125

Tusind tak for din kommentar. Det er helt rigtigt, at det ville være det optimale, hvis alle spurgte om lov først.

Du har ret i at Politiet har en del at se til med anmeldelser af forskellig art. Det betyder dog ikke at lige netop din sag er mindre vigtig. Selvfølgelig vurderes alvorsgraden også ud fra, hvad der er på billedet, og hvor krænkende det vurderes. Er det eksempelvis et nøgenbillede vil det nok blive behandlet hurtigere, fordi det anses som mere alvorligt.

Jeg ville nok vælge at fortælle dem, der har delt dit billede, at de skal fjerne det omgående. Efterfølgende må man gøre dem opmærksom på, at det KAN anmeldes efter paragraf 264d (delinger af privat karakter).

Man kan også melde det til det enkelte sociale medie, som så vil vurdere om det skal fjernes. Det bedste vil dog altid være at bede personerne om at fjerne det, så det ikke uploades et andet sted.

Jeg kan sagtens følge dig. Det er nemlig mega dårlig stil ikke at fjerne det, når man nu beder om det!

131

Min veninde har delt et billede af mig og hun vil ikke fjerne det. Jeg vil ikke sige det til mine forældre for det er ikke et vigtigt billede. Jeg er bare ked af det billede fordi jeg ser dum ud. Gode råd?

121

Hej Maja, tusind tak for dit spørgsmål.

Det er mega dårlig stil af din veninde, ikke at fjerne billedet når du beder om det. Og faktisk også ulovligt. Jeg synes du skal prøve at spørge hende igen, hvor du forklarer dine følelser omkring billedet, og at hun ikke vil fjerne det. Hvis hun stadig ikke vil tage det ned, så ville jeg - ligesom det står i det andet spørgsmål foroven - fortælle din veninde, at man altså KAN anmelde det hun gør, efter paragraf 264d (delinger af privat karakter).

Du kan også forsøge at melde det til det enkelte sociale medie.

Hvis din veninde stadig ikke forstår "vinket med vognstangen", så synes jeg du skal sige det til dine forældre. Det betyder ikke noget, hvor vigtigt billedet er, du har ret til at bestemme om det må ligge der eller ej.

Jeg håber at mit svar hjælper dig. Held og lykke!

Kh Netlivs bloggen

123

På min skole tager de hele tiden billeder og ligger dem på Facebook. Jeg synes, det er ret irriterende fordi jeg prøver at være anonym på nettet og ellers ikke har nogen billeder af mig selv online. Jeg har talt med lærere om det, men de glemmer det, fordi der er mange forskellige lærere, der tager billeder. Jeg bruger ikke Facebook selv, så jeg hører det fra andre. Må de virkelig det?

27

Hej Oliver. Det kan jeg godt forstå, at du synes er irriterende, når du tydeligt har sagt, at du ikke har lyst til at der bliver delt billeder af dig på sociale medier. For at få lov til at dele billeder af elever, så skal forældre underskrive en samtykkeerklæring om, at skolen gerne må tage billeder og dele på fx Aula. Så hvis dine forældre har underskrevet det, så må lærerne egentlig godt dele billeder af dig. Først når du er 15 år, så kan du selv give dit samtykke til det. Men hvis du ikke har lyst til at få taget og delt billeder af dig, selvom dine forældre har sagt ja til det, så synes jeg, at det er vigtigt at lærerne ved det og prøver at tage hensyn til det.
/Netlivsbloggen

25

Tilføj kommentar

CAPTCHA
Dette spørgsmål bliver stillet for at tjekke om du er et menneske og for at forhindre automatiseret spam.
Udfyld feltet.

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program