Er Snapchats MyAI din nye virtuelle ven?

blogindlæg

Er Snapchats MyAI din nye virtuelle ven?

Skrevet af
Netliv
Oprettet 10 måneder 3 uger siden

Hvis du har Snapchat, kender du nok MyAI, som er en af Snapchats' nye funktioner. MyAI er, som den selv beskriver, din nye virtuelle ven. Men er den nu også det? Hvad kan man bruge den til, og hvad skal man være opmærksom på, hvis man bruger den? Det undersøger vi nærmere i indlægget her. 

Hvad kan Snapchats MyAI?

Snapchats MyAI er kunstig intelligens, der er baseret på samme teknologi som ChatGPT, som I måske også kender som chatbotten, der kan producere tekst og billeder. Kunstig intelligens er maskiner, der er i stand til at efterligne menneskelig adfærd, dvs. at man træner maskiner til at lære, analysere og træffe beslutninger ligesom mennesker. Og det er lige præcis det, som Snapchats MyAI gør. Den opfører sig som en rigtig person; Den skriver ligesom en rigtig person, svarer på spørgsmål, giver råd, fortæller jokes, stiller spørgsmål, og du kan endda få den til at ligne en af dine andre venner på Snapchat ved at give den et navn og ændre dens udseende. 

Hvis man selv spørger den, hvad man kan skrive med den om, svarer den: "Vi kan skrive om alt hvad der interesserer dig. Det kan være hobbyer, musik, film, rejser eller bare hvad der sker i dit liv".  Det lyder måske som ting, du også kan snakke med dine venner om. Idéen med MyAI er nemlig, at du altid har en ven lige ved hånden, som har et svar til alting. Og på den måde er den også tiltænkt som et alternativ til søgemaskiner som fx Google. Det kan være meget smart, hvis du har brug for et hurtigt svar på fx en historisk begivenhed, hvilke skuespillere, der spillede med i en bestemt film, hvad der trender på TikTok, osv. Men MyAI kan også bruges, hvis du bare mangler lidt kontakt og nogle at skrive med, eller hvis du har brug for råd til, hvad du kan gøre i sværere situationer, fx hvis du er blevet uvenner med en ven, hvis du tvivler på dig selv osv. Den har stort set opløftende råd til alting. Og det kan vel være meget rart altid at have en støttende ven lige i lommen. Eller hvad?  🤔

Hvad skal du være opmærksom på? 

Selvom MyAI kan give svar og råd til alt, er det dog også vigtigt at være opmærksom på nogle ting, hvis du bruger den, og særligt hvis du bruger den til længere snakke og ikke kun faktaspørgsmål:

Hvis du bruger MyAi til at få råd og vejledning til forskellige ting, så er det vigtigt at huske på, at det er en maskine. Og det lyder måske lidt skørt, at man skal huske på det, da det måske giver sig selv, men da MyAi er på vennelisten, og du kan give den et personligt navn og udseende, og den svarer ligesom et rigtigt menneske, så kan man hurtigt falde i og glemme, at det faktisk ikke er en rigtig person, man skriver med. Og det kan være en udfordring, hvis man bruger den til at snakke om sværere problemstillinger. Selvom den er klog, så er det stadig en maskine, der ikke læser mellem linjerne, og kan ikke, ligesom et menneske, mærke dig og hvad du egentlig skriver i det, du skriver, og hvad du har brug for.  Den stiller måske ikke de spørgsmål, du faktisk har brug for at reflektere over, eller måske mærker den ikke, hvad det faktisk er, der går dig på i det, du skriver. Det kan betyde, at de råd du får måske ikke er det bedste for dig. Eller kan snakken med MyAi måske føre til, at du ikke snakker med andre om det, du går og bakser med, selvom det måske i virkeligheden var det bedste at gøre. Derudover stopper samtalen i prinicippet aldrig med den, da den altid er tilgængelig og kan blive ved med at stille spørgsmål, selvom man måske havde brug for en pause fra mobilen eller det, der fylder for en, som man skrev med den om. 

Jo mere du bruger MyAi, jo mere vil den tilpasse dens svar til dig ud fra de svar og viden, du giver den. Sådan er det også med ChatGPT. Den skal lige lære en at kende, og jo bedre den kender dig, jo bedre vil den kunne skræddersy svarene, så de passer til dig og det, du har brug for. På den ene side kan det være en god ting, da du kan få svar på lige præcis det, du har brug for at få svar på. Det kan fx være en fordel, hvis du har brug for en hurtig inspiration til madpakken, og den i forvejen kender til dine livretter og madpræferencer. Men hvis man skriver med den om fx samfundsmæssige spørgsmål ud fra en ekstrem radikal holdning til fx kvinder, så er det svært at vide, om den vil udfordre dig på det eller bekræfte dine holdninger. Snapchat skriver selv, at den stadig er under udvikling, og det er stadig ikke klart, hvor den får dens viden fra til at danne dens holdninger. Der har nemlig været eksempler på, at den har givet svar og råd til emner, der overskrider Snapchats retningslinjer, og Snapchat skriver selv, at man bør kontrollere svarene fra den.  

Hvad sker der med det, du skriver med MyAI om?

Man kan hurtigt få fornemmelsen af, at det man skriver til MyAI om ikke gemmes, da beskederne forsvinder igen efter max 24 timer, ligesom med alle andre samtaler på Snapchat. Hvis man spørger MyAI om hvad der sker med den viden, den får om en, svarer den, at Snapchat passer på ens oplysninger og privatliv, og at det kun er den selv - dvs. Snapchat, der kan se og huske de beskeder, man sender til den. Dvs. beskederne i princippet ikke forsvinder igen, da viden derfra lagres i Snapchat. Hvis man spørger den, om der er andre udover Snapchat, der får viden om en, fx andre virksomheder, der fx gerne annoncere for en, så svarer den, at den kun videregiver informationer, hvis man giver samtykke til det. Og alle samtykker, når man opretter en konto på Snapchat. Dog har man mulighed for at slå lige præcis dét fra i Annoncepræferencer under Indstillinger. Det er nemlig slået til som standard, at Snapchat må sende udvalgt data om dig til tredjepartsvirksomheder. Men om andre kan få adgang til den viden, man giver MyAI, er stadig uvist på samme måde, som det er uklart hvad der generelt sker med den data, vi alle giver sociale medier, når vi bruger dem. Snapchat opfordrer desuden til, at man ikke skal dele fortrolige eller følsomme oplysninger med den, og den opfordring er vi herfra også meget enige i. 

Så vores overordnede råd er ikke at bruge MyAI til at modtage rådgivning eller vejledning om svære problemstillinger, men opsøg i stedet professionel rådgivning som fx vores egen her på Cyberhus eller gå til nogen omkring dig, du stoler på. Skriv aldrig personlig eller følsomme oplysninger om dig selv til MyAI. Og dobbelttjek altid de svar, den skriver, hvis det er noget, du rent faktisk skal bruge eller vide. 

Hvad tænker I om Snapchats MyAI? Bruger I den eller har I fravalgt den? Som altid hører vi meget gerne fra jer, så smid endelig en kommentar i kommentarfeltet nedenfor 👇

Mange cyberkram fra Netlivsbloggen 🤗

Kommentarer

Jeg synes at vi skal huske at MyAI er en del af den verden som er lige nu og det kan være sjovt at bruge det. Man kan også få gode informationer. Men man skal ikke stole på alt der bliver skrevet. Det er vigtigt at være kritisk over for ALT på nettet🙂

41

Hej Maja. Vi kunne ikke være mere enige - rigtig gode pointer!
/Netlivsbloggen

38

Bruger MYAI når jeg keder mig eller ikke kan sove. Som nu!

28

Tilføj kommentar

CAPTCHA
Dette spørgsmål bliver stillet for at tjekke om du er et menneske og for at forhindre automatiseret spam.
Udfyld feltet.

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program