Respekt
Respekt
Født i en forkert krop
Kære alle. Tak, for en spændende og lærerig gruppechat, hvor i alt 30 unge var forbi. Der var godt gang i den, og vi nåede igennem mange vigtige og interessante emner. Vi var både forbi seksualitet og hatecrimes, men det tema, der syntes at vende tilbage igen og igen var kønsidentitet og transkønnethed - altså at man skifter køn, for eksempel fra dreng til pige, læs mere her. Der blev stillet en masse gode spørgsmål, og det var super fedt, at I tog så godt imod Thorbjørn og lyttede til hans historie. Jeg synes, det gav diskussionen et spændende perspektiv at have Thorbjørn med, da han har været igennem mange af de ting, vi snakkede om. Vi snakkede om det med at føle sig forkert i den krop, man er født i. Her sagde Thorbjørn: Jeg er selv transkønnet. Min kønsidentitet passede ikke sammen med det køn jeg blev født med. For mig at se, var det lettere at lave om på min krop end at lave om på mit sind. Det havde jeg prøvet alt for længe og det gjorde mig bare mere og mere ilde til mode. En rigtig vigtig pointe i det, Thorbjørn sagde, er netop det med, at det kan være bedre at ændre kroppen fremfor sindet. Det med, at man skal huske sig selv og sin egen lykke. Man møder stadig mange mennesker, der har en anden holdning til kønsidentitet, og det kan være et hårdt møde, men det er vigtigt, at man ikke føler sig forkert. Vi er alle lige, lige meget hvem, hvad og hvordan vi er.
Sig fra
Vi snakkede også om hatecrimes. Vi blev enige om, at hatecrimes desværre sker for mange forskellige mennesker. En ung sagde: Tror du måske, at der er flere mtf (male to female - mand til kvinde) transkønnede, som bliver chikaneret, nemlig fordi de har været mænd. Jeg har lagt mærke til, at det er meget værre for en mand at være feminin, end for en kvinde at være maskulin. Man ser jo fx ordet “bøsse” blive brugt mere som skældsord end “lesbisk” . Dette synes jeg var en rigtig spændende overvejelse, og vi var også enige i, at der måske var fat i noget rigtig her, desværre. Det førte til en snak om, hvad det egentlig vil sige at være "mand" eller "kvinde", og hvorfor andre egentlig blander sig så meget i andres privatliv - for eksempel i forhold til køn og seksualitet. Vi var enige om, at man kan blive ret ked af, når andre blander sig på den måde. Det kan også være ubehageligt at få mange spørgsmål eller føle, at andre gør grin med en. Det overraskede mig meget, da de fleste af jer pludselig fortalte, hvordan I nogle gange oplever generalisering og sexistiske (altså fordomme om hvordan man er på grund af sit køn, læs mere om sexisme her) i jeres hverdag i skolen. Der var flere af jer, der fortalte, at mange af de jokes, der bliver fortalt i skolen, for eksempel om kvinder, ikke er sjove og faktisk kan gøre jer kede af det. Sexisme handler om, at man har en masse negative fordomme og forestillinger om, hvordan andre mennesker er, baseret på deres køn. Det kan gå begge veje, og der er mange måder at være sexistisk på. Det er vigtigt, at man i kampen mod sexisme ikke kommer til selv at være sexistisk, for eksempel ved at sige "alle drenge fortæller dumme jokes..." eller at "sådan er drenge bare". Men derfor er det stadig utrolig vigtigt, at man siger fra, når man bliver ked af det. Når man siger fra, kan man desværre ofte få smidt et "lad vær at tage det så personligt" lige tilbage i hovedet, fordi personen prøver at komme ud af situationen, hvor personen har såret en anden. Det er vigtigt for mig at sige, at dette ikke er en gyldig undskyldning! At være ked af det og såret skal ikke fejes under gulvtæppet på den måde. Så sig fra! Også når det er svært.
Respektfuld kommunikation
Og nu til noget lidt andet. Hen mod enden af gruppechatten løb vi lidt ind i nogle misforståelser og stemningen blev lidt presset, da forskellige holdninger og aldre mødtes. Vi oplevede at en ung havde svært ved at forstå, hvordan man kan være transkønnet, og det skabte en lidt hård tone i chatten, nok fordi emnet er ret følsomt. Det er vigtigt for mig at sige, at vi som rådgivere gør alt, hvad vi kan for at holde en god tone i chatten. Chatten er især også et sted med plads til læring, og det er vigtigt, at vi snakker respektfuldt med hinanden. Samtidig er det vigtigt, at vi tænker over, hvem det er, vi snakker med. For eksempel er det vigtigt at overveje, at der er plads til forskellige aldre i chatten. Så når vi snakker om sådan noget som for eksempel transkønnethed, kan det være langt sværere for en 9-årig at forstå, hvad det egentlig betyder, end det er for en 17-årig. På samme tid vil en 17-årig have meget mere erfaring omkring, hvordan man bedst snakker med andre mennesker, og hvordan man lytter selvom man er uenig eller ikke forstår det, der bliver sagt. Det er ikke sikkert, at en 9-årig har samme evne endnu, og det er vigtigt at huske på, især i de følsomme snakke. Samtidig er det rigtig godt at lære, hvordan man undgår at såre andre, som man måske er uenig med. Alt dette er noget, vi gerne vil give plads til i gruppechatten. Der er plads til alle. Nogle gange sker det desværre, at tonen bliver hård, og nogle bliver sårede. Her prøver vi rådgivere at gribe ind, så godt vi kan. Vi forsøger at ændre situationen til noget, vi kan få noget ud af. Og det synes jeg også, vi fik gjort i torsdags. Der var god stemning i chatten, da vi sluttede, og jeg håber at I, selvom det var en lidt hård snak, lærte lidt om, hvordan man bedst snakker sammen med respekt. Selvom der var god stemning til sidst og alle var forsonede, så kan man selvfølgelig stadig godt være ked af det og rystet bagefter. Det er helt naturligt at blive ked af, at man er kommet til at såre nogen. Jeg synes, I håndterede det virkelig godt alle sammen. Det var så flot, at der blev sagt undskyld med det samme, og at vi bagefter kunne snakke om, hvordan man snakker sammen. Det synes jeg var meget modent, og jeg håber, at I alle kommer igen.
Tak for en rigtig god gruppechat!
Kærlige hilsner
Rådgiver Sophie
Deltag i gruppechats på cyberhus.dk/gruppechat // Du er ikke alene
Kommentarer
En 9årig s jerne er sket ikke færdig udvikle i nu min lillebror på 9 ser han i fjernsyn nogen kysse tag tøjet af. Råber han sluk ad ad eller ser han en handicape kommer han nogen gange til råbe se ham/hende der. ... Bare lige til Info ikke for at lege klog overhovedet :)
Hej Ano
Du har fuldstændig ret i at en 9årigs hjerne endnu ikke er færdigudviklet, og at de derfor kan reagere ret vildt på fx folk der kysser eller hvis man ser nogen som ser anderledes ud. Det er også derfor at det er vigtigt at der bliver taget hensyn i gruppechatten - som der også blev gjort i torsdags :) Jeg tror bestemt også på at man som 9årig kan lære noget af chatten, og selvom hjernen ikke er færdig med at udvikle sig, så sker det jo kun på en måde. Nemlig ved at lære nye ting og blive klogere. Og det er helt sikkert muligt i gruppechatten.
Jeg håber mit svar giver mening.
Kærlig hilsen
Rådgiver Signe
Tilføj kommentar