Generativ AI: Fedt Værktøj eller Farlig Fælde?

blogindlæg

Generativ AI: Fedt Værktøj eller Farlig Fælde?

Skrevet af
Netliv
Oprettet 1 måned 1 uge siden

Har du hørt om MyAi, ChatGPT og MidJourney? Hvad med selvkørende biler og ansigtsgenkendelse på smartphones? De er faktisk alle sammen eksempler på kunstig intelligens, eller AI, som står for Artificial Intelligence. Mange taler meget om AI for tiden, og teknologien udvikler sig utroligt hurtigt. Derfor kan det også være ret svært at finde hoved og hale i det hele.

I dette blogindlæg vil vi forklare den type af AI, som man kalder generativ AI, altså dem, som kan generere eller skabe ting, såsom tekst og billeder - f.eks. MyAI, ChatGPT, MidJourney og DALL-E.  Til sidst vil vi også give nogle gode råd, som man bør være opmærksom på, når man bruger generativ AI. Det bliver måske en smule kompliceret, så hold tungen lige i munden!

Hvad er kunstig intelligens?

Generativ AI er som sagt den type af AI, der kan generere eller skabe ting, alt fra billeder, sætninger, video eller musik. Men hvordan gør de så det? Det er måske nemmest at forklare igennem et eksempel:

Forestil dig, at du aldrig har set et dyr før. Nu får du vist et billede af en ko. Og så en kat. Nu kan du sammenligne de to billeder og skelne mellem en ko og en kat. Katten er mindre, den har pels, den har en lang hale, og koen er større, har pletter, har ikke pels osv. Nu bliver du vist billeder af hunde, heste, og andre slags køer, som er brune og ikke har pletter. Jo flere billeder du ser, jo bedre bliver du til at genkende dyrene og skelne dem fra hinanden. Hvis du ser et dyr med fire ben, ved du, at du kan udelukke fisk og fugle. Hvis du får at vide, at du skal tegne en hund, ved du, at den skal have en hale og fire ben, fordi alle de hunde som du har set på billederne, har haft en hale og fire ben.

Processen er altså, at du 1) får vist en masse billeder af dyr, 2) lærer en masse regler for, hvordan du genkender og tegner hvert dyr, og 3) rent faktisk tegner et dyr. Det er faktisk mere eller mindre sådan generativ AI fungerer. Med lidt mere tekniske ord, kan vi forklare de tre trin på den her måde:

Input → analyse-regler → output

Den information, som bliver puttet ind i en AI’en, kan vi kalde input. Det svarer til de billeder som du får vist af dyr. For en AI-chatbot vil input ofte være en masse hjemmesider fra internettet.

Analyse-delen er lidt mere kompliceret. Her bliver der lavet et system, lidt ligesom et puslespil, som forbinder alle de ord, som er en del af inputtet. Fx vil ord som “muh” og “ko” blive placeret tæt på hinanden, fordi at AI’en har lært ud fra al dens input, at de her ord ofte bliver brugt samtidig. På samme måde vil ord som “ko” og “tomatsovs” sikkert være placeret langt fra hinanden, fordi de sjældent ikke indgår i samme sætning. 

Analyse-delen indeholder også, hvad man kalder parametre eller regler for hvordan AI’en skal bruge al den information, som den får fra inputtet. For en chatbot kunne det for eksempel være en regel om, at den ikke skal give dig et super aggressivt svar eller at den skal bruge let forståelige ord. Det kunne også være regler for, hvordan den vurderer om dens input er sandt eller falsk. Den  første version af ChatGPT havde “kun” 117 millioner, men den nyeste version har hele 175 billioner parametre! 

Tips til brug af chatbots

Nu ved vi grundlæggende hvordan generativ AI virker, og det lyder jo alt sammen super smart. Men AI fungerer ikke altid helt så godt som man kunne håbe på. Derfor er der nogle ting, som er vigtige at huske på. Her kommer derfor tre gode råd, som er værd at huske, når du bruger chatbots eller skal lave AI-billeder:

  1. Chatbots er maskiner

Chatbots er i bund og grund super komplekse maskiner. Så når MyAI på Snapchat giver svar, som er betænksomme og søde, så er det altså fordi, at den er blevet programmeret til det. Den har regler i dens analyse-del, som fortæller den, at den skal svare på en måde, som en god ven ville svare. Men der er altså forskel på en chatbot og en god ven i virkeligheden. Og selvom virkelige venner måske nogle gange kan være super irriterende eller giver dårlige svar på dine spørgsmål (eller måske slet ikke svarer), så kan de ikke erstattes af en chatbot. Et rigtigt venskab er også irriterende og besværligt nogle gange.

  1. Stol ikke blindt på, hvad AI fortæller dig

Det input som fx MyAI og ChatGPT bruger til at give dig et svar, stammer fra vanvittigt mange ord og sætninger fra vanvittigt mange sider på nettet. Og der findes desværre rigtig meget forkert information på nettet. Måske har I hørt i skolen, at Wikipedia er dårligt at bruge, fordi alle og enhver kan skrive artiklerne. Fordi chatbots fungerer ved, at de finder ud af hvilke ord som ofte bruges sammen, kan det faktisk ske, at en chatbots svar bare er en sammensætning af ord. De kan altså på en måde opdigte svar. Selvom chatbots kan have fået programmeret regler for at vurdere om deres svar er sande eller falske, så kan det alligevel godt ske, at de giver svar, som ikke er sande. 

Derfor skal man altid huske ikke bare at tage dens svar for gode varer. Vær altid kritisk, og hvis du er i tvivl om svaret er korrekt, så dobbelttjek for en god ordens skyld ved selv at google det, og finde en god kilde på det.

  1. AI giver ikke altid neutrale svar

Lidt ligesom du ikke kan sikre dig, at AI altid taler sandt, så kan du heller ikke altid være sikker på, at deres svar ikke er farvet af en bestemt holdning.

Hvis du for eksempel beder en AI om at lave et billede af et menneske, kunne det være, at den helt automatisk laver et billede af en super flot person, der ligner en model. Det gør den fordi rigtig mange billeder af mennesker på nettet - alt fra profilbilleder til reklamer - er redigerede og urealistiske.

Men hvis vi hele tiden bliver vist billeder af mennesker der ligner modeller, kan vi komme til at tro, at det er sådan at mennesker bør se ud. På den måde kan AI komme til at farve vores holdninger, måske helt uden at vi er opmærksomme på det.

Så selvom chatbots ofte giver gode svar, og selvom de bliver bedre i fremtiden, så skal man altså huske, at de ikke ved alt – selvom det nogle gange godt kan virke sådan.

Vi håber at blogindlægget var forståeligt, og at det har gjort dig lidt klogere på AI. Har du et spørgsmål, eller har du selv nogle erfaringer med AI, som du vil dele? Så skriv endelig en kommentar!

Kh Netlivsbloggen

Kommentarer

Jeg kan ikke lide billeder med ai. De viker kunstige.

Hej Maja.

Jeg tror, at mange er enige med dig i, at det godt kan være ret tydeligt, når billeder er lavet med AI og derfor netop virker meget kunstige. Modsat synes andre sikkert, at det er et fedt værktøj at bruge, og sjovt selv at prøve at lave de billeder, man skal bruge.

/Netlivsbloggen

Tilføj kommentar

CAPTCHA
Dette spørgsmål bliver stillet for at tjekke om du er et menneske og for at forhindre automatiseret spam.
Udfyld feltet.

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program