Foruroligende indhold på nettet: Hvordan håndterer man det?

blogindlæg

Foruroligende indhold på nettet: Hvordan håndterer man det?

Skrevet af
Netliv
Oprettet 3 dage 14 timer siden

Har du nogensinde følt dig overvældet af dårlige nyheder og negativt indhold, når du åbner sociale medier? Eller er du nogensinde blevet urolig eller bange for noget, du har set online? Det kan være rigtig svært at vide, hvordan man skal forholde sig, når man bliver skræmt af noget, man har set på nettet. Hvis det er en følelse, du kan genkende, kan du læse med i det her blogindlæg. Her kan du få en lidt bedre forståelse for, hvorfor negativt indhold kan fylde så meget i medierne. Og du kan også få nogle tips til, hvordan du kan berolige dig selv, hvis du har set noget på nettet, som har gjort dig urolig. 

Voldsomt indhold for tiden

Der findes meget negativt og voldsomt indhold på sociale medier og i nyhedsmedierne. Især lige for tiden, hvor man kan risikere at få vist billeder af fx sårede personer i forbindelse med konflikterne i Gaza og krigen i Ukraine, ligesom der cirkulerer en del negativt indhold om udfaldet af præsidentvalget i USA. Så hvis du føler, at indholdet på sociale medier og i nyhedsmedierne er ekstra negativt og foruroligende for tiden, er du slet ikke alene om den følelse. 

Kontroversielt indhold giver flere visninger

Indholdet på sociale medier som fx YouTube, TikTok og Instagram, er algoritmestyret. Det betyder, at jo flere kommentarer, visninger og likes et opslag får, jo mere vil det blive vist til andre. 

Nogle profiler på TikTok eller YouTube kan finde på at bruge den måde, som algoritmen virker på til “sin egen fordel”. Det kan være, at man med vilje siger noget kontroversielt eller voldsomt i et opslag, da det vil føre til, at flere vil kommentere eller reagere på opslaget. Mange brugere på sociale medier reagerer nemlig ofte på kontroversielt indhold, fordi det fanger ens opmærksomhed, og måske fordi man får lyst til at argumentere imod. Og når et opslag får mange kommentarer eller reaktioner, vil det blive vist til flere. 

Det samme gør sig gældende i visse nyhedsmedier. Nogle nyhedsmedier kan finde på at bruge click-bait i deres overskrifter, så folk bliver draget til at klikke ind på deres hjemmeside og læse mere. Click-baiten kan for eksempel være en skræmmende eller foruroligende sætning, der virkelig fanger ens opmærksomhed og gør, at man får lyst til at læse mere.

Hvorfor bliver man urolig?

Når man ofte bliver udsat for click-bait og kontroversielt indhold, kan man stå tilbage med en følelse af, at nærmest alle nyheder og opslag har en negativ vinkel. Og det kan virkelig påvirke ens humør.

Fra naturens side er vi mennesker slet ikke indrettet til at skulle forholde os til konflikter og ulykker, som finder sted på den anden side af jorden. Før internettet kunne man læse avisen eller høre radio, hvis man ville vide, hvad der skete ude i verden. Nu får vi vist nyheder om konflikter og ulykker hele tiden, når vi er online. Det kan føre til, at man kan blive overvældet af følelser af magtesløshed og opgivethed over, at man kan føle, atder er intet man kan gøre for at ændre det, der sker i verden. Og det er helt naturligt, at det kan gøre en urolig og trist.

Hvad kan man gøre?

Hvis du også sidder med en følelse af, at der er meget negativitet og foruroligende indhold overalt online, så kan det være rart at kunne gøre noget konkret for at håndtere det. Så her kommer nogle råd til, hvordan du kan håndtere det, hvis du har set noget online, som gjorde dig urolig:

1. Opsøg troværdige kilder om det, der gjorde dig urolig. 

Det kan være rigtig godt at fact-tjekke nyheder fra sociale medier. Det er ikke altid, at det er sandt, bare fordi nogen på sociale medier har sagt det. Man kan fact-tjekke ved at undersøge det på troværdige hjemmesider, for eksempel de store, officielle nyhedsmedier, eller en side som tjekdet.dk, som er et politisk uafhængigt faktatjekmedie. Man kan også spørge en lærer, om det, man har hørt faktisk er sandt. 

2. Fortæl det til en voksen, som du er tryg ved. 

Det kunne være en forælder eller en god lærer i skolen. Det kan hjælpe at tale om det, som gør dig urolig, så du ikke står alene med de urolige følelser. Den voksne kan måske berolige dig og gøre dig klogere på fakta på det, som gjorde dig urolig

3. Tal med en ungerådgivning. 

Sommetider kan det være rart at tale med en professionel voksen, som man ikke kender. Her på Cyberhus har vi brevkasse, SMS-rådgivning og gruppechat. Du er meget velkommen til at skrive til vores rådgivere om det, der har gjort dig urolig.

4. Hvis indholdet var ulovligt, kan du anmelde det. 

Hvis du har set noget på nettet, som er ulovligt, kan det være en god idé at anmelde det. På den måde kan du være med til at forebygge, at andre ikke ser det samme ubehagelige og ulovlige indhold. Ulovligt indhold kan f.eks. være overgreb, vold, selvskade eller dyremishandling. Det er lidt forskelligt, hvordan man anmelder indhold afhængig af, hvilket socialt medie det er. Her kan du se en guide til, hvordan man kan beskytte sin profil og anmelde indhold på forskellige platforme: https://sletdet.redbarnet.dk/slettevejledninger/  

Det kan også være, at du gerne vil forsøge generelt at undgå at støde alt for meget på negativt og foruroligende indhold. I så fald, så er der også nogle ting, du kan prøve at gøre: 

1. Følge personer på sociale medier, som gør dig glad

Du kan på mange måder selv forme det indhold, du møder på sociale medier ved at følge sider eller personer, som du får det godt af. Det kan være indenfor noget du i forvejen interesserer dig for, eller som spreder positive budskaber indenfor fx egenomsorg, inspirerende citater, kropspositivisme eller bare sjove memes. Jo mere du interagerer med det indhold, der gør dig glad ved fx at like det, dele det, kommentere eller bare se et opslag til ende, jo mere vil du få af det. 

2. Nulstil din algoritme

På flere sociale medier, som fx Instagram og TikTok kan du nulstille din algoritme. Det betyder, at du starter på en frisk med det indhold, der bliver præsenteret for dig. Og herfra kan du begynde at interagere med det indhold, der gør dig glad, for at præge din algoritme i den retning, så du forhåbentlig får mest af det indhold, du gerne vil. 

3. Begræns indhold fra dem, der bidrager negativt.

Hvis du har opdaget, at nogen af dem, som du følger, bidrager negativt, er det helt okay at stoppe med at følge dem. Hvis du foretrækker stadig at følge dem, kan du også på mange sociale medier “begrænse indhold” fra profiler. På den måde mindsker du det negative indhold uden at profilerne kan opdage, at du ikke længere følger dem. Det kan især være rart, hvis man gerne vil undgå konflikter med venner eller familier, som poster negativt indhold.

4. Fortæl, at du gerne vil høre færre negative nyheder.

Sommetider kan ens venner eller familiemedlemmer bidrage til, at man bliver urolig ved, at de fortæller eller deler negative nyheder. Det er helt okay at fortælle dem, at de negative nyheder faktisk gør dig utilpas, og at du selv forsøger at opsøge mere positive nyheder i stedet for. 

5. Opsøge håbefulde eller gode nyheder.

Hvis man godt kan lide at læse nyheder, kan man følge de forskellige nyhedsmedier og podcasts, som fremhæver de positive nyheder. Flere nyhedsmedier har indført sektioner med fx “Håbefulde nyheder”

Tak fordi du læste med. Vi håber du blev klogere på, hvad du selv kan gøre, hvis du synes, negativt indhold fylder meget i medierne. Hvis du skulle være mere interesseret i, hvordan du spotter fake news eller misinformation, så kan vi anbefale dig at læse vores blogindlægher: Hvordan du spotter misinformation og fake news 

 

Har du hørt nogle positive nyheder for nyligt? Eller kender du nogle positive profiler på Instagram eller TikTok? Så del dem i kommentarfeltet! 

 

Bedste hilsner fra Netlivsbloggen 

Tilføj kommentar

CAPTCHA
Dette spørgsmål bliver stillet for at tjekke om du er et menneske og for at forhindre automatiseret spam.
Udfyld feltet.

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program