Gymnasiet

brevkassespørgsmål

Gymnasiet

brevkassespørgsmål af
Anonym
17 år
Oprettet 1 måned 3 uger siden

Hej, Jeg er en pige på 17, og er lige startet i 1g på gym her i år. Jeg er nu kommet i min stamklasse og jeg trives ikke, faktisk slet ikke. Det er en dysfunktionel klasse, hvor nogle gør grin med andre over hvad de siger eller gør. I denne klasse har jeg formået at få 1 "ven", hun gider egentlig ikke være min ven, men de andre gider ikke snakke med hende ligesom de ikke gider snakke med mig. Jeg ved ikke hvorfor, for normalt er venner det mindste af mine problemer. Men vi er opdelt i klassen, så der er en pigegruppe på ca. 4 og en til på ca. 4 og så en på 2 og mig og min veninde. Den ene pigegruppe på 4 vil ikke snakke med mig, fordi jeg ikke er venner med de 4 andre piger, som de gerne vil være venner med. Jeg bliver ignoreret og ikke talt til, få gange har de snakket til mig, men også kun det. Jeg har prøvet at snakke med dem, men det er som om at når min veninde og jeg prøver at sætte os over til dem at de ikke vil have det, fordi så rejser de sig og går ud af klassen. Det er ubehageligt, og jeg har flere gange bare overvejet at skifte klasse, og det siger min kæreste også at jeg burde, men jeg ville så gerne den linje jeg har valgt. Jeg ved bare ikke hvad jeg mere kan gøre for at de interessere sig for mig? Jeg ved ikke hvad der er galt. Jeg er en helt almindelig teenage pige, som har mange af de samme interesser som dem. Så hvad er deres problem? Jeg har intet gjort dem, jeg havde aldrig set dem før vi startede i klasse sammen, og jeg føler mig bare så udenfor, for jeg har ingen, fordi jeg gik i på efterskole i 9, så alle mine veninder er på efterskole, og mine venner fra efterskolen er langt væk udover min kæreste, men jeg vil jo også have nogle at snakke med i hverdagen udover ham, fordi han forstår ikke de samme ting som andre piger gør. Jeg føler jeg har prøvet alt for at snakke med dem, men de virker bare ligeglade, og snakker sikkert bag min venindes og jegs ryg, når de går ud af klassen, og vi har prøvet at snakke med dem, men min veninde virker også meget ivrig, hvor jeg bare opfører mig normalt, og jeg har ALDRIG haft problemer med at få venner, så jeg ved simpelthen ikke hvad jeg mere kan gøre?

Svar: 

Kære søde du.

Tusind tak fordi du har valgt at række ud til os her på cyberhus, jeg skal prøve at hjælpe dig så godt jeg kan.

Jeg er virkelig ked af at høre, at du føler dig så udenfor i din klasse, den slags er aldrig sjovt. Når jeg læser dit brev, lyder det som en virkelig udfordrende og træls situation, og det er helt forståeligt, at det påvirker dig så meget.

Det er vigtigt at huske, at det ikke er din skyld du bliver holdt udenfor, og at du fortjener at føle dig inkluderet og respekteret i din klasse ligeså meget som alle de andre.

At føle sig udenfor kan være en af de mest smertefulde oplevelser, især når man gør en ekstra stor indsats for at være venlig og imødekommende over for de andre. Det er også forståeligt, at du føler dig ekstra isoleret, fordi du ikke har dine nære veninder fra efterskolen omkring dig, og ”kun” har den ene veninde der ikke rigtig er din veninde.

Jeg vil dele resten af mit brev op i små tips du evt kan gøre brug af:

Find en voksen, du stoler på: Det kan være en lærer, en studievejleder, dine forældre eller måske en anden voksen, du føler dig tryg ved og stoler på. Tal med dem om, hvad der foregår i din klasse. De kan måske hjælpe dig med at finde en løsning eller give dig støtte. Jeg ved godt det kan være super svært og grænseoverskridende at skulle åbne sig op for en voksen om den slags, men det er vigtigt du får snakket med en voksen du stoler på, så der kan findes en løsning på problemet.

Søg støtte hos din kæreste og andre venner: Fortsæt med at snakke med din kæreste og andre nære venner eller evt. familiemedlemmer om, hvordan du har det. Det er vigtigt at have nogen at snakke sammen med og det er også vigtigt at du kan føle dig hørt og lyttet på når du har det så svært i din klasse. Hvis det fx er for svært at snakke med din kæreste om de andre piger i klassen, så prøv at snakke med en af dine andre veninder om problemet, måske kan de bedre forstå problemet.

Vær åben og imødekommende: Jeg ved dette måske kan lyde lidt bagvendt når du nævner de andre i klassen, ignorerer dig, men forsøg forsat med at være venlig overfor de andre, selvom det helt sikkert kan være svært, når det er sagt skal du selvfølgelig ikke finde dig i hvad som helst, men man kan sagtens være venlig, men samtidig bestemt. Og tro det eller lad være, men noglegange kan fx et ”godmorgen” eller et venligt smil gøre en stor forskel.

Find venner andre steder: Prøv fx at finde aktiviteter eller klubber både indefor og udenfor skolen, hvor du måske kan møde nye mennesker og finde et fællesskab, hvor du kan føle dig mere inkluderet og velkommen.

Husk at tænke på dig selv: Husk at tænke lidt på dig selv og gør ting, der får dig til at føle dig godt tilpas og glad. Det kan være alt fra fx at dyrke motion, lytte til musik, shoppe med veninderne eller noget helt andet, der får dig til at blive i godt humør, og få dine tanker hen på noget andet end skolen.

Jeg vil runde mit skriv af med at understrege, at det ikke er din skyld, at du føler dig udenfor, og alle i klassen har et fælles ansvar overfor hinanden så alle kan føle sig velkommen. Husk på at der er mennesker omkring dig, der bekymrer sig om dig og ønsker at hjælpe dig. Jeg håber virkelig, at situationen i din klasse ændrer sig snart, og at du finder det fællesskab og den støtte, du har brug for. Jeg vil ønske dig alt mulig held og lykke!

Venlig hilsen Kylie.

cyberhuskyles billede
Kylie fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program