Der er en hård tone i gaming, men for mange piger er det ofte endnu værre.

blogindlæg

Der er en hård tone i gaming, men for mange piger er det ofte endnu værre.

Skrevet af
Netliv
Oprettet 10 måneder 3 uger siden

Bliver man som pige behandlet anderledes end andre i gaming, bare fordi man er pige? Meget tyder på det. Vi har den seneste tid hørt fra piger og unge kvinder, der fortæller om, at de bliver behandlet anderledes, fordi de er piger. Det kan både være, at de bliver svinet til, og får kommentarer som ”Er der wifi i køkkenet, siden du spiller?”. Mange fortæller også, at de oplever at blive valgt fra eller smidt ud af spillet, fordi de er piger, eller at de får fordele af andre, fordi de er en pige, hvor der så kan være en forventning om, at den mandlige spiller får noget retur af pigen. Det er et problem, at så mange piger oplever, at de ikke har lige adgang til gaming pga. deres køn. 

Generelt hårdt sprog i gaming

Jer, der gamer, har nok bemærket, at der generelt kan være et hårdt sprog i gaming. Det er nemlig ikke kun piger, der oplever hårde kommentarer inde i spillet. Mange, der spiller computer- eller konsolspil, har oplevet at få at vide, at de er dårlige, at de fortjener at få gjort onde ting mod sig, eller at de bør afinstallere spillet og lave noget andet, fordi de ikke er velkomne. Selvom alle har forskellige grænser, og nogle mener, at det ekstremt hårde sprog hører til gaming og er noget, man må leve med, så mener vi, at det til tider grænseoverskridende sprog kan være ødelæggende for spillet, der jo helst skal være sjovt og være for alle. Og samtidig så er der også nogle fastsatte grænser for, hvad der er okay at skrive.

For når man bliver behandlet anderledes eller fravalgt pga. ens køn, så er det faktisk diskrimination, og diskrimination er aldrig i orden - uanset om diskriminationen går på andres køn, seksualitet, ophav eller handicap. Derfor er det ret problematisk, at så mange piger og unge kvinder oplever at møde så meget grænseoverskridende adfærd og kommentarer, der går på deres køn. 

Hvad kan man så gøre?

Vi ved, at mange piger selv prøver at undgå de barske kommentarer på forskellige måder. Nogle vælger at slå chat-funktionen fra i spillet, mens andre vælger drengenavne, og nogle faktisk bruger en “voice changer”, så de lyder som drenge eller mænd inde i spillet. Og mange ender alligevel med at stoppe med gaming, selvom de egentlig har lyst til at spille. Det er virkelig ærgerligt, når man ikke kan få lov til at dyrke sin hobby, så hvad kan I gøre?

Desværre er løsningen ikke så simpelt, for det er ikke pigernes eget ansvar at løse problemet med ubehagelige og krænkende kommentarer online. Det er noget, vi alle i fællesskab skal sætte fokus på for at gøre gaming til et bedre sted for alle uanset køn, baggrund, religion og seksuel orientering. Selvom det ikke er en løsning på problemet, har mange piger glæde af at spille med folk, de kender i forvejen. Hvis man snakker med sine drenge- eller pigevenner og har dem på holdet, modtager man ikke kommentarerne på samme måde, og man har nogle at snakke med, hvis man alligevel gør. Kommentarerne kommer nemlig ofte fra fremmede, og det er desværre rigtig svært at undgå dem helt.

Hvis du har oplevet at blive diskrimineret fordi du er pige, så husk på, at det aldrig er din skyld, at det ikke er i orden, og at det er godt at fortælle en voksen om det ubehagelige, man møder online. Gør også brug af spillets funktioner til at anmelde dem, der ikke opfører sig ordentligt, så de forhåbentlig kan blive blokeret fra spillet og ikke kan være ubehagelige over for andre – sådan kan I også hjælpe hinanden. Hvis du hører en veninde blive udsat for diskrimination online, kan du også hjælpe ved at sige fra. Det kan ofte være hårdt og svært at gøre, og det vigtigste er, at du anmelder vedkommende, der gør det, og spørger din veninde, om hun er okay.

Har du modtaget ubehagelige eller krænkende kommentarer i gaming, eller har du gode idéer til, hvordan man kan håndtere det? Del det endeligt i kommentarsporet. Det er altid rart at se, at man ikke er alene, og at vi er mange, der gerne vil skabe et bedre gamingmiljø for alle.

Kommentarer

Jeg har også været ude for det når jeg gamer. Jeg er blevet kaldt luder og fuckgirl, og selvom det bare var ord, var det virkelig ikke fedt. Vi snakkede om det med nogle af de voksne i klubben bagefter og så snakkede de med drengene om det.

63

Hej Maja,
Det kan jeg godt forstå ikke er fedt at blive kaldt - det er virkelig heller ikke rart eller i orden! Så godt at høre, at du fik talt med nogle voksne om det, så de kan hjælpe dem, der har skrevet det med at opføre sig bedre, når I spiller, og ikke behandle jer anderledes, bare fordi I er piger. Det er nemlig diskrimination.
/Netlivsbloggen

54

Som i selv skriver er der generelt en hård tone i gaming. Det synes jeg som udgangspunkt ikke at der er noget i vejen med.

Det sprogbrug har opblomstret organisk, og er en manifestering af mandelige gameres maskulinitet. At prøve at kontrollere den retorik, for at der nu skal være plads til piger i gaming, synes jeg faktisk er forkasteligt, og blot endnu en måde hvorpå kvinder vil prøve at kontrollere mænd, fordi de føler sig krænket.

Det er videospil. Hvis man ikke kan tåle mosten, så må man få sig en mere passiv hobby. Hvad børn angår, er det selvfølgelig forældrenes ansvar at sørge for, at børn ikke afsløres for det miljø.

Kvinder er, i kraft af deres biologi, mere sensitive. Så det er da klart de ikke færdes i et gamer miljø domineret af mænd, hvor vi i øvrigt har lov til at udtrykke os som vi vil, typisk i uoverenstemmelse med de kvinde-domineret samfundnormer.

Deal with it, for det ændre sig ikke. Jeg har pg.a. den her blog tænkt mig at være ekstra toxic imod kvinder når jeg spiller COD.

God arbejdslyst.

25

Hej Poul

Vi er helt tydeligt ikke enige, og det er også helt i orden.

I indlægget stiller vi skarpt på hvordan piger og kvinder er ekstra udsatte for den hårde tone, men i virkeligheden er det et problem vi taler lige så meget med drenge om. Vi har arbejdet med gaming i mange år, og mange af os, er selv aktive gamere.

Vi møder helt sikkert flest drenge i vores arbejde, og når vi snakker med dem om tonen, så kan deres første reaktion også ofte være at tonen bare er hård, at det ikke er noget man kan gøre noget ved, og at det egentlig også er noget de er okay med.
Hvis vi er lidt mere nysgerrige, så viser det sig faktisk at rigtig mange af drengene egentlig også oplever at tonen påvirker dem negativt, selvom de selv bidrager til at den er hård. Nogle fortæller at det fylder mest, hvis de selv bliver udsat for en masse hate, mens andre egentlig også synes at tonen bare generelt påvirker dem negativt, selvom de ikke selv er den der får mest. Det kan være alt fra at blive irriteret over tonen til at kunne mærke at de faktisk er i dårligt humør eller nogle gange måske ligefrem kede af det når de logger af.
Flere giver udtryk for at de egentlig godt kunne tænke sig at der var lidt mindre hate, men at det er svært at ændre som enkelt person. Derfor synes vi det er vigtigt at det er noget gamingmiljøet som helhed sætter fokus på.

Så måske er der, i nogen grad, noget om at sådan er det bare? Men det behøver ikke nødvendigvis at betyde at det er sådan fordi, at det er sådan det er bedst. En del drenge som vi har talt med, fortæller om forskellige strategier til at undgå at blive påvirket. Det kan handle om ikke at bruge voicechat, måske helt at undgå bestemte spil, eller noget helt tredje. Sådan synes vi ikke det burde være for nogen.

Der skal være plads til at være uenige, og måske trives du fantastisk i den hårde tone.
Vi elsker gaming, og derfor synes vi også at gaming skal være en mulighed for alle. Også dem der kunne ønskes sig lidt mindre hate. Det er heldigvis også det vi ser. Der er en opmærksomhed, og der sker en forandring, og det synes vi er godt for alle der gamer.

44

Tilføj kommentar

CAPTCHA
Dette spørgsmål bliver stillet for at tjekke om du er et menneske og for at forhindre automatiseret spam.
Udfyld feltet.

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program