Inkontinens

brevkassespørgsmål

Inkontinens

brevkassespørgsmål af
Iris
22 år
Oprettet 10 måneder 5 timer siden

Kære Cyberhus. Jeg er en pige på 22 år, der lider af inkontinens. Det har jeg gjort næsten hele mit liv, men de sidste par år, er det taget meget til, synes jeg. For at gøre en lang histore kort, gik jeg med ble til jeg var en 10-12 år, fordi jeg havde svært ved at holde mig. Efterfølgende har vi fundet ud af, at det var fordi jeg havde tranginkontinens, som ofte gør, at det er svært at nå på toilettet i tide. Jeg var i teenageårene efter jeg stoppede brugen af ble, helt vildt bange for sociale arrangementer ud af huset, blandt andet med efterskolen, lejrture og koncerter, i tilfælde af, at jeg ikke nåede på toilet. Det har holdt mig fra, at deltage i socale aktiviteter, fordi jeg er så bange for at have et uheld. Sidste år til grøn koncert var jeg afsted med et par gamle efterskoleveninder. Vi havde alle glædet os, drukket lidt alkohol (hvilket ikke bidrager positivt til tranginkontinens) og var i fest i humør. Jeg havde besluttet at alkohol ikke skulle sætte en stopper for, at have en festdag, og derfor følte jeg mig 'næsten', som de andre. En af mine veninder nævner, at hun skal tisse og vil prøve og finde et toilet. Jeg vælger at gå med, fordi jeg tænker, at det kan være en god ide, at få tisset af, inden koncerten starter. Toiletbåsene er svære at finde, og da vi endelig finder dem, skal jeg virkelig tisse. Der er lang kø til at komme ind, og flere af dem, nævner at de har stået der længe. Min veninde vælger derfor så, at holde sig, da hun vil ind og se Tessa, som kommer på lige om lidt, på det tidspunkt - men jeg kan ikke vente. Jeg er virkelig presset på det her tidspunkt, og spørger dem foran mig i køen, om jeg må komme foran fordi jeg lider af inkontinens, men får et surt "NEJ" lige i hovedet. Det resulterer i, at jeg efter kort tid simpelthen tisser i bukserne foran dem alle i køen. Jeg græder, mens urinen løber ned af mine ben, men jeg kan bare ikke holde det inde. Da min veninde er gået på det her tidspunkt, står jeg alene og føler mig, som den ulækreste i hele verden. En sød pige, på min egen alder, kommer hen og hjælper mig. Jeg får ringet efter min kæreste, som kommer og henter mig, men det har virkeligt sat sig i mig. En total ubehagelig oplevelse. Nu er der bare det, at jeg ønsker at starte på højskole - men jeg ved ikke om jeg kan? Jeg er så bange for, at tisse i sengen om natten, eller ikke at kunne holde mig, hvis vi er ude af skolen til et arrangement. Har overvejet at købe bleer igen, som jeg kan bruge, hvis det er oppe over - men føler også bare det er et nederlag til mig selv, at skulle bruge ble i en alder af 22, snart 23 år.

Svar: 

Kære du.

Mange tak for dit brev! Jeg kan virkelig godt forstå du synes det er en frustrerende situation at være i. Det er bare ikke særlig fedt at være anderledes, og risikere at komme i de situationer som du her beskriver i brevet. 

Jeg bliver nysgerrig på, om du har talt med en læge om dine problemer, siden du var de 12-13 år gammel? Der er sket rigtig mange ting de seneste år, og måske kan der faktisk være nogle muligheder for dig, som ikke indebærer at bruge ble. Det kan være medicinsk behandling, kateterbehandling og andre ting. Første skridt er at du kontakter din læge, og bliver henvist til urologisk ambulatorium på et hospital, hvor de så kan undersøge nærmere, om der er noget man kan gøre, for at hjælpe dig i den situation.

For tanken om at skulle bruge ble, forstår jeg virkelig godt du synes er et nederlag, og sådan bør det heller ikke være. Du kan også overveje at købe nogle af de inkontinensbind der findes, som ikke er en ble, så de kan tage det værste, indtil du kan blive undersøgt. Jeg ved at urologerne er utrolige dygtige til at hjælpe på den front, både med at finde mulige løsninger og behandlingsmuligheder.

Det kan f.eks. være med medicin som jeg skrev tidligere, en lille operation, eller f.eks. et kateter. Det kan fx være via et topkateter, som er en lille hurtig operation hvor du er vågen imens, hvor der lægges et kateter lige over skambenet, direkte ind i blæren. Der kan man have en ventil på, og en lille pose til at tage urinen. Du vil stadig kunne tisse normalt, og posen kan nemt skjules under noget tøj, så du ikke på samme måde skal bekymre dig om at tage til fx koncert og andre sociale ting. Du kan også sørge for at lave knibeøvelser dagligt. Knibeøvelser er konkrete øvelser rettet mod bækkenbunden og underlivet. Du kan finde ganske gode videoer på f.eks. youtube, som forklarer hvordan man laver effektive knibeøvelser. 

Når jeg fortæller om hvad der kan være af muligheder, er det for at du ved at der findes gode muligheder for at hjælpe dig. Så jeg håber virkelig du vil tale med din læge om det, og få en henvisning.

Der findes faktisk mange, også unge mennesker, som er helt normalt fungerende, som fx har topkateter, uden man overhovedet opdager det, ligesom at rigtig mange kvinder (særligt efter fødsler) oplever problemer med at holde på urinen, og har derfor brug for f.eks. særlig opmærksomhed på knibeøvelser. Eller på anden måde får medicinsk hjælp til at håndtere problemerne.

Jeg håber virkelig du vil tage fat i din læge, så I sammen kan finde en løsning. Det vil nemlig være rigtig ærgerligt, hvis det skal stå i vejen for dine drømme om fx højskole og andre ting, ligesom det ikke skal være en hindring i dit sociale liv på nogen måde. Samtidig forstår jeg også godt, at du lige nu synes det er super frustrerende og en træls situation at være i. Der findes heldigvis flere muligheder for behandling, så du kan få det liv du ønsker , uden at være bekymret for det. 

Venlig hilsen

Nanna

Nannas billede
Rose fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program