Autisme

brevkassespørgsmål

Autisme

brevkassespørgsmål af
Niko
19 år
Oprettet 11 måneder 1 uge siden

Hej! Efter at have hørt en del om autisme, læst om nogle autistiske træk og taget nogle online tests har jeg fundet frem til at jeg tror, jeg har autisme. Det er noget tid siden jeg begyndte at tro det. Jeg har kort nævnt det for mine forældre, men har aldrig gjort noget seriøst ud af det. Men sagen er at jeg gerne vil vide om jeg har autisme. Problemet består i at jeg ikke ved hvad jeg skal gøre og om jeg skal tage kontakt til lægen eller en anden fagperson? Hvad skal jeg sige? Hvordan foregår det? Og så er jeg nervøs for at skulle snakke med min læge, som jeg stort set ikke kender, om noget så personligt og dybt. Hvordan gør jeg? Hvad siger jeg? Har i nogle råd?

Svar: 

Hej med dig

Tak for dit spørgsmål. Hvor er det godt du skriver. Jeg kan forstå, at du mistænker at have autisme. Og du har allerede talt lidt med dine forældre om det. Det synes jeg lyder rigtig godt, og måske kunne det være en god idé at tale mere med dem om det, da de formentlig er nogen af dem som kender dig allerbedst. De kan måske komme med nogle grunde til hvorfor du har autistiske træk eller hvorfor du ikke har.

Vi kan alle sammen have nogle autistiske træk uden at man nødvendigvis har diagnosen autisme. Der er mange forskellige former for autisme, og autisme findes i forskellige sværhedsgrader. De sværeste former opdager man allerede som barn når man er et par år gammel. Andre former kommer mere snigende i løbet af opvæksten. Fælles for autismespektrumforstyrrelserne (det kaldes de som fælles betegnelse) er, at man har en meget anderledes måde at opfatte, forstå og begå sig i verden, som kan give udfordringer i samspillet med andre mennesker, fx kan det være svært at være en del af sociale sammenhænge.

For folk med en autismelidelse kan det især være svært at forstår humor og jokes. Mange mennesker med autsime har også meget specifikke interesser, men det kan man også sagtens have selvom man ikke har autisme. Folk med autisme har brug for rutiner og faste rammer og kan hurtigt blive hylet ud af den, da de er særligt følsomme over for afvigelser i rutinerne. Det er en meget kompleks diagnose at stille, og derfor kan jeg heller ikke komme det nærmere her, da jeg ikke ved hvilke træk du oplever hos dig selv.

Man kan heller ikke selv stille diagnosen ved at læse på nettet eller tage forskellige online tests. Der skal en grundig udredning til. I første omgang kan du prøve at tale med dine forældre, venner og andre som er tæt på dig om det for at høre hvad de tænker. Hvis de tænker at du godt kunne have autisme, så er næste skridt at gå til din egen læge. Det kan være rart at tage en anden person med som støtte, da du har ret i at det er et følsomt emne. Selvom du ikke kender din læge så godt, så er han/hun helt vant til at tale om sådan nogle ting med folk der ikke kender ham/hende så godt, og han/hun har tavshedspligt, så det skal du ikke være bekymret for.

Måske vil din egen læge lave nogle tests på dig, og hvis han/hun finder det nødvenigt henvise dig til en grundigere udredning for autisme. Sådan en udredning strækker sig typisk over flere uger for at man kan stille den helt rigtige diagnose.

Jeg ønsker dig held og lykke med det og håber at du kunne bruge mit svar.

Bedste hilsner, Emilie Læge

EmiliePis billede
Emilie fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program