Håber I kan hjælpe

brevkassespørgsmål

Håber I kan hjælpe

brevkassespørgsmål af
Anonym
18 år
Oprettet 1 år 1 måned siden

Hej Jeg er en pige på 18 år. Jeg bor hjemme, men vil meget gerne flytte hjemmefra, da jeg har det svært med at bo hos min familie, men jeg kan ikke have et job (og derfor ikke tjene penge) pga. Psykisk sårbarhed. Mit spørgsmål er derfor om der er nogle former for økonomisk støtte, hvis man har en psykisk sygdom. Jeg har prøvet at undersøge det, men kunne ikke finde noget. Jeg har diagnostiseret skitzotypi, angst og depression. Jeg er I behandling i psykiatrien. Tak

Svar: 

Kære dig.

Puha, sikke en lidt kedelig situation du sidder i. Det er ikke nemt når man gerne vil flytte ud, men samtidig også er psykisk sårbar, men der er altid hjælp at hente, og det er rigtig flot at du har rækket ud til os som en start. Jeg vil forneden liste nogen forskellige råd som du kan tænke over og overveje hvad du tænker vil virke bedst for dig og dine behov.

Førtidspension: Hvis din psykiske lidelser er meget invaliderende og betyder, at du ikke kan arbejde, kan du muligvis være berettiget til at søge en førtidspension (Dog skal du også være opmærksom på, at kommunen måske ikke vil give dig med det samme, og vil måske have at du kommer ud i job prøvning) Det er derfor vigtigt, at du har alle din papirer fra både lægen og psykiatrien i orden hvis du ved du ikke kan arbejde.  Din læge psykolog/psykiater skal derfor være meget klar i deres udtalelser om hvad du kan og hvad du ikke kan holde til. Du kan undersøge mulighederne for at ansøge om en sådan pension ved at kontakte din kommune.

Boligstøtte: Boligstøtte er en anden økonomisk støtteordning, der kan hjælpe med at dække en del af udgifterne til din bolig, boligstøtte får man også kun normalt hvis man bor til leje og ikke er egentlig ejer af huset/lejligheden. Støtten vil typisk omfatte husleje, varme, vand og el. Mulighederne for boligstøtte undersøger du ved enten at kontakte din kommune eller undersøge det på borger.dk.

Uddannelseshjælp: Nu nævner du ikke hvorvidt om du går i skole eller er studerende, men hvis du er, så er der også mulighed for at søge om uddannelseshjælp, men ligesom ved førtidspension skal visse betingelser opfyldes. Uddannelseshjælp er en ydelse, som kan søges af personer, der deltager i en uddannelse, men som ikke har økonomisk mulighed for at forsørge sig selv under uddannelsen. For at være berettiget til uddannelseshjælp skal du være 18+ (det er du jo), også skal du også have afsluttet folkeskolen. Derudover skal du have en påbegyndt uddannelse, og man kan desværre ikke have ret til SU eller andre ydelser, der kan dække ens forsørgelse under uddannelsen - så det er lidt en ulempe der, men stadig værd at overveje.

Kontakt din kommune: Det sidste råd jeg vil give er, at du finder nummeret eller mailen på en fra din kommune som du kan komme i kontakt med. Du kan derfra få en sagsbehandler eller socialrådgiver som kan hjælpe og guider dig i hvordan du bedst tackler din boligsituation. Min viden, hjælp og råd om hvad du kan gøre er desværre lidt begrænset, så for at få den rigtige hjælp er kommunen eller borger.dk nok dit bedste valg her. De ved mere om hvilken økonomisk støtte du er berettiget til og hvordan du bedst flytter hjemmefra som psykisk sårbar.

Håber jeg kunne være lidt behjælpelig, og held og lykke med at finde bolig og komme ud og stå på egen ben.

Venlig hilsen Kylie

cyberhuskyles billede
Kylie fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program