Kan ikke slippe af med fnat

brevkassespørgsmål

Kan ikke slippe af med fnat

brevkassespørgsmål af
Frustreret pige
18 år
Oprettet 1 år 1 måned siden

Kære brevkasse. Jeg er en 18-årige pige, som står over for et meget frustrerende problem. For snart halvandet år siden fik jeg konstateret fnat af min læge. Min kæreste og jeg, som bor langt fra hinanden og derfor kun ses en gang i måneden gik derfor i behandling samt vores familier. Alligevel blev vi ved med at få fnat. Vi blev vejledt til at bruge både creme og pillekur men intet virkede. Vi ventede endda indimellem med at ses i 2 måneder i håb om, at det så ville forsvinde. Ingen af vores venner eller familier har nogensinde haft det, og det måtte derfor være ham og jeg, som blev ved med at smitte hinanden. I sommers tog jeg endnu en pillekur efter at have været til hudlæge. Både min kærestes og mit fnat forsvandt på magisk vis. Der gik efterfølgende 2-3 måneder, hvor vi intet havde. Pludselig kom det tilbage på mig. Jeg blev henvist til endnu en pillekur, som jeg tog i efteråret, og der har ikke været noget siden da. Min kæreste har heller ikke haft det. Nu kan jeg så se og mærke, at det kommer igen. Jeg er så frustreret. Jeg ved ikke, om jeg bør gå til lægen, for de giver mig alligevel bare endnu en kur, men hvad nytter det, hvis det alligevel bare kommer igen om 2 måneder? Jeg har også hørt om svovlkuren, men jeg tror ikke, at de vil give mig den, nu når der er gået så lang tid siden sidst. Jeg ved heller ikke, om jeg bare bør give det tid og se, om det går væk af sig selv. For det kunne godt være, at det var gamle affaldsstoffer eller sådan noget. Jeg har tænkt alle scenarier igennem. Jeg føler mig frustreret, udmattet og grædefærdig. Jeg kan ikke finde nogle svar på nettet, og derfor skriver jeg til jer i håb om, ar I har hørt om noget lignende. Mvh. den frustreret pige.

Svar: 

Kære frustrerede pige,

Tusind tak for din besked. Jeg kan godt forstå, er du er helt udmattet og frustreret over, at have haft fnat så mange gange gennem det sidste halvandet år.

Fnat kan være rigtig svært at behandle, og hvis man ikke behandler dem man bor sammen med samt rengør hjemmet grundig nok, så skal der kun en enkelt overlevende fnatmide til, at man bliver smittet igen. Som du også skriver, så kan kløen blive ved med at være der i ugevis, men hvis den har været væk siden sidste behandling og derefter kommet igen, så er der en risiko for, at du er smittet igen. Det behøver ikke at være din kæreste der har smittet dig, du kan fx også blive smittet, hvis du engang i mellem overnatter hos en ven/veninde, som også er smittet med fnat.

Som du skriver, så findes der både creme, piller og svovlvaseline som man kan bruge til at behandle fnat. Det er hudlægen der bedst kan vurdere, hvordan du bliver behandlet. Jeg synes helt sikkert, at du skal kontakte din egen læge igen. Måske er du uheldig at være smittet med fnat igen, eller måske er der en helt anden årsag til, at din hud klør…

God bedring

Mvh

Trine, læge

TrineGs billede
Trine fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program