Skinneben

brevkassespørgsmål

Skinneben

brevkassespørgsmål af
F
16 år
Oprettet 1 år 8 måneder siden

Hej 

Jeg er begyndt at løbe ret meget, og efter lang tid har jeg endelig fået det gjort til en vane og jeg er blevet glad for det. Men nu er problemet så bare at jeg har fået vildt ondt i mine skinneben når jeg løber. Jeg har læst lidt om det og det lyder som om det jeg har er skinnebens betændelse. Kan man ikke gøre noget eller skal det have helt ro? Jeg føler jeg spilder alt det gode jeg har bygget op hvis jeg stopper med at løbe, så kan man ikke gøre et eller andet for at det går væk uden at jeg skal holde helt pause? 

Svar: 

Kære løber, 

Det er et velkendt problem, at man får skinnebensbetændelse når man begynder at løbe længere ture. Det er meget vigtigt, at man træner langsomt op. Sådan at du fx. kun øger distancen med 10 % om ugen. Så hvis du er vant til at løbe 5 km, så bør du næste uge kun øge til 5,5 km for eksempel. Så man skal øge distancen meget langsomt og det tager tid at komme op på de lange distancer.

Det kan være en god ide at få lavet en løbestilsanalyse der hvor du køber dine løbesko. Det kan være du falder for meget indad i foden når du lander (over-pronerer), og så skal du have en sko med pronationsstøtte. Men det vil de kunne hjælpe dig med at undersøge, hvis du går ind i en løbesko-butik hvor de har et løbebånd du kan prøve. Så filmer de og analyserer dit løb. 

Desuden kan det også hjælpe, hvis du løber på blødt underlag. Grus eller græs fx. Og undgår asfalt. 

Der findes også øvelser du kan lave for at styrke muskulaturen omkring skinnebenene. Du gan bare google "øvelser mod skinnebensbetændelse". Du kan også gå på sportnetdoc.dk og gå ind under "voksenskader", vælge "underben" og så vælge Skinnebensbetændelse. 

Indimellem kan det være nødvendigt at tage ipren mod inflamamtionen, men start evt. bare med at smøre med Voltaren-gel 3 gange dagligt på skinnebenene (masser det godt ind)

Og så er det desværre oftest nødvendigt med en pause fra løb indtil der er bedring, og så start langsomt op med løbet igen, hvor du løber korte ture på blødt underlag, og så ganske langsomt øger distancen. Hvis man bare løber videre trods smerterne, risikerer man, at det bliver sværere og sværere at komme af med. Men i første omgang bør du få lavet en løbestilsanalyse hos en løbesko-forhandler, så du sikrer dig, at det ikke bare skyldes at du løber i en forkert sko :) 

Håber du får bugt med det og kan komme igang med løb igen! 

Mvh. Eva, læge

EvaRs billede
Eva fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program