Identitets tyveri

brevkassespørgsmål

Identitets tyveri

brevkassespørgsmål af
Emma
12 år
Oprettet 1 år 10 måneder siden

Hvad skal man gøre hvis der er nogen der bruger dit profilbillede i en grim video feks på tiktok?

Svar: 

Hejsa Emma

Tusind tak for dit spørgsmål.

Nu kender jeg ikke den video eller det billede som du skriver om. Men jeg vil selvfølgelig forsøge at svare dig så godt jeg kan alligevel - så lad os kigge på det fra en ende af :)

Først og fremmest må man som udgangspunkt ikke bruge eller dele billeder af andre uden deres samtykke. Så har man ikke givet sit samtykke, har man faktisk ret til at få videoen fjernet.

Du beskriver videoen som  "grim". Her bliver jeg i tvivl om du mener, at videoen i sig selv er "grim" / dårlig kvalitet eller om videoen går ind og vurderer udseendet på dem der er med i den. Hvis det er det sidste der er på spil, kan man også tale om at personerne bliver "æreskrænket" og/eller mobbet i videoen. I straffeloven - paragraf 267 - står der:

"Den, der fremsætter eller udbreder en udtalelse eller anden meddelelse eller foretager en handling, der er egnet til at krænke nogens ære, straffes for ærekrænkelse med bøde eller fængsel indtil 1 år (...)" 

Så hvis det er tilfældet, at videoen forsøger at udstille nogle personer som grimme, så kan der sagtens være tale om at de går ind og krænker personernes ære og/eller mobber dem, og det er ulovligt. Det betyder at dem som har lavet videoen kan blive meldt til politiet.

Jeg vil klart anbefale at man starter med at anmelde videoen og brugeren inde på TikTok - så kan du få lukket ned for det. 

Sådan anmelder du en video:

- Du skal holde fingeren på videoen. Her popper muligheden "report" op.

- Tryk på "report"

- Angiv hvad grunden er til at du anmelder videoen

- Klik på "submit"

 

Sådan anmelder du en bruger:

- Du skal gå ind på brugerens profil

- Klik på ikonet med de tre små prikker i højre hjørne

- Vælg enten "report" eller "block"

- Vælger du "block", så blokerer du hele brugeren. Så kan du ikke se deres indhold mere og de kan ikke kontakte dig.

- Vælger du "report", kan du enten vælge at anmelde brugeren eller noget af deres indhold. Så du skal enten klikke på "report account" eller "report content"

- Angiv årsagen til din anmeldelse

- Klik på "submit"

 

Det er også altid en god idé at snakke med en voksen om det hele, både ift. at få hjælp til at anmelde det ordentligt, men også for at have en at dele det hele med. Man kan nemlig hurtigt blive utryg ved at blive delt uden at have givet samtykke. Så jeg vil klart anbefale at man rækker ud til den voksen, man føler sig mest tryg ved.

Du kan læse meget mere om hvad man kan gøre, når man får delt billeder uden at have givet samtykke, inde på Red Barnets hjemmeside her.

Jeg håber du kunne bruge mit svar til noget. Ellers må du endelig skrive til os igen. Mange gange held og lykke!

 

Kh Anna

cyberhusannasofies billede
Anna Fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program