Smøger + snus

brevkassespørgsmål

Smøger + snus

brevkassespørgsmål af
Emily
14 år
Oprettet 2 år 7 måneder siden

Jeg vil gerne begynde og ryge, men tør ik sige det til min forældre og har ikk flere smøger? Hvad gør jeg?

Svar: 

Hej Emily

Til at starte med må jeg komme med det kedelige og voksne svar, som er, at jeg synes, det er en rigtigt dårlig idé at begynde at ryge. Som du måske allerede ved, er rygning virkelig skadeligt for din krop, og rygning kan medføre en masse følgesygedomme. Men ud fra det du skriver, bliver jeg faktisk lidt i tvivl om, om du allerede er begyndt, at ryge?

Du nævner, at du ikke tør, at sige det til dine forældre, og det kan jeg godt forstå. Jeg kan godt forstå, hvis du allerede har gjort dig nogle overvejelser omkring, hvad de mon ville sige, og om de mon vil bryde sig om det. Når det så er sagt, er der ingen nem måde at fortælle det på. Nogle gange kan man komme til at vente for længe på, at timingen er helt rigtig, eller at man har samlet nok mod til sig, og så kan det være, at man slet ikke får talt med sine forældre. Der er også den mulighed, at dine forældre selv opdager, at du ryger.

Derfor tror jeg, at det kan være en god idé, hvis du selv fortæller det til dine forældre - og det tror jeg også, at dine forældre vil foretrække. Der er mange forskellige måder, du kan fortælle dem det på, og det er op til dig, hvad du har det bedst med at gøre. Du kan for eksempel sige det til dem, som det er (her kan du evt. øve dig foran et spejl, inden du fortæller det), eller du kan skrive det ned til dem i et brev, som du afleverer til dem. 

Jeg bliver desuden nysgerrig på, hvordan det kan være, du gerne vil begynde at ryge, eller hvordan det kan være, at du ryger? Jeg kan godt forstå, at der kan være mange grunde til det. Det kan fx være, at man ryger, fordi ens venner også ryger, og så kan det være svært at lade være med at ryge selv - måske som den eneste.  Jeg synes, det kunne være en god idé, at du stiller dig selv det spørgsmål. Det er ikke kun for din egen skyld, men fordi jeg også forestiller mig, at dine forældre kunne finde på at spørge ind til det, hvis du vælger at fortælle dem om dine tanker om rygning. Så er det måske rart at være lidt forberedt. 

Jeg håber du kan bruge mit svar.

Venlig hilsen Anja fra Cyberhus

 

cyberhusfabiennes billede
Anja fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program