Problemer derhjemme

brevkassespørgsmål

Problemer derhjemme

brevkassespørgsmål af
Katrine
14 år
Oprettet 2 år 11 måneder siden

Hejsa Cyberhus

I ved nok højst sansyneligt godt hvad teenage-alderen er, og hvad det gør ved en. Man bliver let sur, ked af det, og kommer op at skændes med sine forældre. Og så er der så også noget der hedder overgangsalderen. Det er ligesom teenage-alderen, bare for voksne der er ca. omkring de 50 år. Og problemet er at mine forældre fik børn lidt sent, så ligenu er min far 54 og min mor er 52 ca., og jeg er jo kun 14. Og hvis i ikke allerede har regnet det ud, er teenage-alderen og overgangalderen, noget MEGET skidt, hvis det bliver blandet sammen. Og det er det er i mit tilfælde. Og det skal lige siges at min far og jeg har et MEGET stort temperament begge to. Jeg skændes med mine forældre rigtig tit, og det er ikke bare skænderier hvor man lige hæver stemmen, nej, vi kan komme helt derud hvor min far fx tager fat i min arm og rusker mig lidt. Og vi kører den begge derud, hvor vi er selv ude om det. Jeg får så ondt i maven, og specielt fordi når vi skændes er det noget så ligegyldig som om vi skal tage pomfritter eller bare nøjes med det vi har. Og jeg er så ked af at vi ikke kan finde ud af at lade være med at skændes sådan. Jeg har ikke haft nogen venner hjemme ved mig, siden jeg skiftede skole for ca. 1 1/2 år siden, kun 1, fordi jeg er bange for at nogen (mest min bror, på 17, og min far) komer op at skændes, for det gør de også rigtig tit. Nogen gange skændes de om aftenen og råber og skriger af hinanden så jeg ikke kan sove. Men jeg har heldigvis min mor, som virkelig prøver at hjælpe os, men jeg ved at hun er ked af at det skal være sådan. Så HVAD skal jeg gøre, måske har i nogen hjemmesider, tips eller øvelser så man kan få et mindre temperament. Plz hjæp os!! 

Svar: 

Kære Katrine 

Det lyder som lidt af en sprængfarlig kombination, med teenagealderen og overgangsalderen på samme tid. Det vil helt sikkert være en udfordring for de fleste.  

Der findes mange, både simple og lidt sværere, øvelser man kan afprøve, hvis man gerne vil arbejde lidt med sit temperament. En af de mest enkle kender du måske allerede? Den her med at tælle til 10, og måske gøre det nogle gange, når man kan mærke, at man er ved at blive vred og miste kontrollen. Det kan godt være det lyder en lille smule fjollet, men det virker faktisk, hvis man øver sig på det.

Det er en af den meget enkle øvelser, og der findes mange. I bund og grund så er det med at ændre temperamentet, noget der tager tid og kræver tålmodighed. Mindhelper har lavet en rigtig god artikel, hvor de deler flere gode tips. Måske kan du finde nogle du kan bruge: https://mindhelper.dk/svaere-foelelser-og-tanker/vrede/

Jeg synes det er en rigtig god idé, hvis du vil prøve at arbejde med dit temperament. Men måske er det vigtigste at få snakket med dine forældre, om de udfordringer I har med at kommunikere for tiden. 

Du siger at I skændes rigtig meget, og at det kan handle om hvad som helst. Har I prøvet at snakke om at I skændes meget? Altså at snakke om, hvordan I snakker? Det tror jeg kunne være rigtig godt, og måske kunne det hele starte med et brev? 

Når jeg nævner et brev, er der to grunde. Den første er, at du er virkelig god til at sætte ord på det du tænker og mener. Det kan jeg se, når jeg læser dit spørgsmål. Den anden er, at et brev nogle gange kan være et godt redskab, til at få tænkt rigtig godt over, hvad det er man vil sige. 

Når man taler med hinanden, kan en snak pludselig bevæge sig i en retning, som man slet ikke havde tænkt sig. Det kan også være at man bliver ked af det, vred eller noget helt tredje, der gør at man ikke får fortalt alt det man egentlig gerne ville. Eller måske bliver den man taler med vred eller ked af det? 

Det gode ved et brev er at du vil kunne få skrevet alt det, som du synes er vigtigt at få fortalt dine forældre; At du ville ønske at tingene var anderledes, og at du gerne vil gøre noget ved det. Dine forældre vil kunne læse dit brev, og alt det du har på hjerte, uden at kunne afbryde. Hvis du giver dem brevet og går, vil de endda også få tid til at tænke, inden de svarer. Og hvis der er noget der hjælper, på et kogende temperament, så er det tid og ro til at tænke sig om.  

Tid og tålmodighed er i det hele taget to rigtig gode venner. Du er stadig i starten af teenage årene, og der sker en masse i din udvikling. Det er en stor omvæltning, som tager tid. Både for dig selv, men også for dine forældre. Måske bliver tingene bedre i takt med at I alle sammen vender jer til, at du jo er ved at udvikle dig fra at være barn, til at blive voksen. 

Men det giver helt sikkert også rigtig god mening at gøre noget aktivt, for at ændre situationen. Jeg håber at øvelserne i artiklen, og idéen med et brev kunne være en mulighed for dig. 

De bedste hilsner Lukas

Lukass billede
Lukas fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program