P - piller

brevkassespørgsmål

P - piller

brevkassespørgsmål af
Mr.drengen igen
17 år
Oprettet 3 år 1 måned siden

hej igen tak for svared sidst jeg har lige et spørgsmål fordi min hvornår skal man tage P-piller og hvordan og hvor lang tid 

Svar: 

Hej Mr.drengen

Tusind tak for dit brevkassespørgsmål. Jeg er glad for, at du har lyst til at benytte dig af brevkassen, og at det lyder til, at du kan bruge de svar, vi skriver til dig.

P-piller er en præventionsform til kvinder, der indeholder hormonerne østrogen og gestagen, og som beskytter med graviditet ved blandt andet at hæmme ægløsningen hos kvinden. Det betyder, at kvinden ikke frigiver et æg, der kan befrugtes af sædceller. 

P-piller kan man tage fra det tidspunkt, man har fået dem købt på apoteket, men det kan være rart at vente med at starte til første dag af ens menstruation. Dette fordi p-pillerne kan påvirke ens menstruationscyklus, og fordi de beskytter med det samme, hvis de tages den dag. Hvis man begynder på p-piller på andre tidspunkter i ens cyklus, går der 7 dage, før man er beskyttet mod graviditet.

Typisk skal man derefter tage dem 1 gang i døgnet i 21 dage og holde pause i 7 dage, hvor man så har menstruation. Det skal gerne være på nogenlunde samme tidspunkt hver dag, man tager pillen, og hvis man fx allerede tager en vitaminpille til morgenmaden, så kan man også med fordel tage p-pillen der for bedre at huske det.

Nogle pakker med p-piller indeholder foruden de 21 p-piller også 7 pausetabletter, som man kan tage i de 7 dage, hvor man ellers holder pause. De 7 pausetabletter indeholder ikke hormoner, men man er stadig beskyttet mod graviditet i disse 7 dage. Man er også beskyttet mod graviditet, hvis man ikke tager pausetabletterne, men blot holder pause. Men det kan være nemmere for nogle at holde styr på, hvornår man skal tage sine p-piller, når man tager en pille hver dag i stedet for at holde pause.

Man skal tage p-pillerne i lige så lang tid, som man ønsker at være beskyttet mod graviditet, og man kan stoppe på p-piller, som man ønsker. Det er dog en god idé at snakke med lægen, inden man dropper p-pillerne, både for at orientere lægen om dette og i tilfælde af, at man hellere vil bruge en anden type prævention.

Du kan læse mere om p-piller på Sexliniens hjemmeside, og hvis din kæreste overvejer at starte på p-piller, kan det være en god idé at få en snak med lægen omkring dem og andre præventionsformer.

De bedste hilsner,
Marie

Nikitass billede
Marie fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program