Menstruation

brevkassespørgsmål

Menstruation

brevkassespørgsmål af
Ellen
13 år
Oprettet 3 år 4 måneder siden

Hej 

jeg er en pige på 13 år og jeg har et spørgsmål om man vokser efter man har fået sin første menstruation. Jeg har nemlig ikke fået min første menstruation endnu, jeg er nu 1.75 cm høj og jeg vil virkelig ikke vokse mere. Jeg har hørt at man vokser 6-8 cm efter man har fået sin første menstruation, men er der mulighed for at man ikke vokser efter sin første menstruation?

Svar: 

Hej Ellen

Modsat drenge vokser piger mest tidligt i puberteten. Som pige når vækstspurten som regel sit maximum i 12-års alderen, dvs. heromkring vokser piger meget og hurtigt, og den første menstruation forekommer omkring 13-års alderen. Efter denne hurtige vækst i starten af puberteten aftager væksthastigheden gradvist, og i gennemsnittet vokser man typisk 5-8 cm mere efter sin første menstruation. 

Hvor høj man ender med at blive som voksen afhænger blandt andet af arvelige egenskaber, det er altså genetisk betinget. Derfor kan dine forældres højde bruges til at beregne et skøn på din sluthøjde. Herudover kan en vækstkurve fortælle noget om, hvor høj du nogenlunde ender med at blive. Din læge har formentlig fulgt din højdevækst på en sådan vækstkurve i forbindelse med børneundersøgelser. Ud fra din nuværende alder og højde kan jeg se, at du ligger et godt stykke over gennemsnitshøjden for piger i din alder, men det giver flere informationer at kigge på højdevæksten over tid, altså at sammenholde flere målinger. Umiddelbart ser det ud til, at du er vokset meget hurtigt, og piger over 172 cm før menstruationen er begyndet, har generelt en forventet sluthøjde over 180 cm, men jeg har brug for flere informationer for at kunne udtale mig mere sikkert omkring dette.

Derfor vil jeg anbefale dig, at du sammen med dine forældre henvender dig til din læge for at snakke om bekymringen for at blive for høj. Desværre kan der ikke altid gøres noget for at stoppe højdevæksten, især hvis årsagen til den store højde er familiært betinget, og hvis puberteten allerede er godt i gang. Så det er meget vigtigt, at du opnår et godt forhold til din højde og bliver glad for din krop uanset hvad den måler. Få snakket om dine bekymringer med familien, lægen og vennerne, det er oftest et godt sted at starte.

Jeg kan altså desværre ikke give dig en entydigt svar på dit spørgsmål. om/hvor meget du yderligere vil vokse, men jeg håber, at du alligevel kan bruge mit svar.

 

Med venlig hilsen

Tatjana

Tatjanas billede
Tatjana fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program