Pubertetsudvikling

brevkassespørgsmål

Pubertetsudvikling

brevkassespørgsmål af
Anonym
12 år
Oprettet 3 år 6 måneder siden

Hej jeg er en dreng på 12 år som går til noget crossfit træning, jeg har bare spekuleret lidt over, at hvis du er i puberteten, om crossfit træning, eller bare i det hele taget træning, om det kan påvirke pubertetsudviklingen af din krop? Mvh Anonym 

Svar: 

Hej med dig

Tak for din besked. Sikke et godt spørgsmål.

Det er godt at dyrke sport og motion, også som barn, og når man er i puberteten. Man skal vælge en sportgren, som man synes er sjov at gå til. Det giver både fysiske, psykiske og sociale fordele at gå til noget træning, som man godt kan lide. Som barn/ung må man gerne gå til styrketræning eller crossfit, men det er vigtigt, at der er en træner, som kan instruere i øvelserne, så man laver dem rigtigt.

Før vækstspurten sætter ind lige før puberteten, vil styrketræning have en meget lille indflydelse på musklernes størrelse, men når vækstspurten og puberteten begynder, vil styrketræning føre til at muskelmassen øges – det gælder både for drenge og piger, men muskelmassen tiltager mest for drengene. Det skyldes påvirkningen fra kønshormoner i kroppen.

Tidligere undersøgelser af unge kvindelige gymnaster har vist, at ekstrem fysisk træning bl.a. kan medføre forsinket pubertetsudvikling og øget forekomst af menstruationsforstyrrelser. Andre undersøgelser har dog ikke kunne genfinde nogen negative skadevirkninger selv efter langvarig intensiv træning i vækstperioden.

Det er vigtigt, at man lytter til sin krop, når man træner, så man ikke overbelaster den. Al træning skal foregå inden for smertegrænsen. Det er derfor nødvendigt at nedsætte træningsintensiteten, hvis det medfører smerter under træningen, efter træningen eller dagen efter. Det er vigtigt at træningen optrappes langsomt, så kroppen når at vænne sig til belastningen.

Når man træner/dyrker sport, er det også vigtigt, at kroppen får tilført den energi via kosten, som bliver forbrugt under træningen, da det ellers kan påvirke væksten (bl.a. højden) i negativ retning. Hvis man spiser en almindelig, sund og varieret kost, får man tilført de nødvendige vitaminer og mineraler.

Så du skal endelig bare fortsætte med din træning, lytte til din krop og samtidig spise sundt.

Med venlig hilsen

Emilie, læge

EmiliePis billede
Emilie fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program