Fest

brevkassespørgsmål

Fest

brevkassespørgsmål af
Anonym
15 år
Oprettet 3 år 10 måneder siden

Hej 

I dag blev jeg for første gang inviteret til en fest, hvilket jeg var meget overrasket over eftersom jeg er en meget indadvendt og genert person. Mit problem er, at jeg har ingen anelse om hvordan fester fungerer. Jeg ved ikke hvilket slags tøj man skal have på og om jeg skal have en gave med eftersom det er en fødelsdag. Derudover har jeg social angst og er virkelig ikke god til at kommunikere med folk uden at virke akavet og ukomfortabel. Jeg ved jeg ville fortryde at sige nej til sådan et tilbud men jeg kan ikke lade vær med at bekymre mig om det ned til de mindste detaljer så det næsten bare ville være lettere for mig bare at blive hjemme.

Mine forældre støtter mig meget og mener helt sikkert jeg skal tage af sted, hvilket jeg selvfølgelig er glad for men de lader mig kun tage en eller to ciders mens dem fra min klasse drikker vodka og andre stærke alkoholer. Jeg vil virkelig ikke virke kedelig men jeg vil stadigvæk ikke svigte mine forældre eftersom de virkelig stoler på mig.

Hilsen anonym

 

Svar: 

Kære anonym

Hvor er det dejligt, at du er blevet inviteret til en fest, selvom jeg også godt kan forstå, at det gør dig lidt nervøs, fordi det er så nyt for dig. Jeg synes dog, at det er værd at huske på, at selvom at du er indadvendt og genert, så er der tydeligevis nogen, som faktisk gerne vil se mere til dig end de ellers har mulighed for, og det tænker jeg er en rigtig god start!

I forhold til det med tøj så tænker jeg, at det kommer rigtig meget an på, hvad det er for en fest. Måske du kan spørge fødselsdagsbarnet, om der er en dress-code, eller måske høre nogle af de andre, som kommer til festen, hvad de tager på af tøj? Det er helt okay og egentlig også en ganske normal ting lige at høre om. Nu er det f.eks. også sommer, så det kan også være fint at spørge, om I skal være ude eller inde. I forhold til gave så tænker jeg også, at det kan være en fin idé at høre de andre, som skal med, hvad de giver i gave og eventuelt om, I måske skal gå sammen om en ting til fødselsdagsbarnet? Du kan også prøve at høre om fødselsdagsbarnet har nogle ønsker, da det ligesom også giver mulighed for faktisk at finde ud af, om det er forventet at have gave med eller ej. 

Du skriver, at du har social angst, og at det gør, at du derfor bekymrer dig rigtig meget omkring alle detaljer, og en del af dig derfor måske mere har lyst til at blive hjemme. Lad mig starte med at sige, at det forstår jeg godt. Noget af det, man ser ved alle former for angst, er lysten til at undgå det, man er bange for, men jeg ved også, at en af de bedste måder at komme af med sin angst eller i hvert fald mindske den, det er ved at øve sig i at gøre de ting, som man er bange for. Så for folk der er bange for hunde, så handler det om at tage små skridt mod at være sammen med en hund. For folk der er bange for højder, så handler det om at komme længere og længere op i f.eks. høje bygninger og så videre. 
Grunden til at det hjælper at se sin angst i øjenen er, at angst går ind og driller vores måde at se verden på. Angst får os til at overvurdere sandsynligheden for, at det vi er bange for vil ske, og det får os til at overvurdere, hvor slemt det vil være, hvis det vi er bange for sker, og så får angsten os til at føle, at vi ikke kan håndtere de skræmmende situationer. Lidt ligesom du siger, at du føler, at du slet ikke er god til at kommunikere med folk. Når man så gør det, man er bange for, så vil man langsomt over tid begynde at opleve, at ens tanker ikke altid er realistiske og så vil man typisk begynde at få et mere realistisk billede af de situationer, man står i. Så pointen med den lange smørre var, at jeg synes, at det er meget stærkt og sejt og vigtigt, at du har lys til at tage afsted, og at du ved, at du vil fortryde at sige nej.

Jeg tror også, at det bedste, du kan gøre det er at tage afsted i det omfang, som du kan overskue. Det er helt okay at tage det i små skridt. Du siger, at det her er helt nyt for dig, og derfor er det okay, hvis det er lidt hårdt første gang, og hvis du f.eks. ikke har mod på at være der særlig længe. Sådan vil det altid være. Med tiden så bliver de svære ting lettere og lettere, og det kan også være meget rart at huske sig selv på. Hvis det er, så hjælper det også nogle af lave en liste med små delmål, som de kan øve sig på, fordi når man så står overfor den store ting f.eks. en fødselsdagsfest, så virker den måske lidt mindre skræmmende, fordi man har øvet sig på en masse mindre svære ting inden. 

Du skriver, at du er bange for at virke kedelig, fordi du ikke må have mere end en til to ciders med, og de andre drikker vodka. Jeg kan sagtens forstå din tanke, men det er helt okay at være 15 år gammel og ikke drikke stærk alkokol. Der er mange, som aldrig begynder at drikke stærk alkohol, heller ikke som voksne. Det kan være fordi, man ikke bryder sig om fornemmelsen i kroppen, eller fordi man synes, at det smager dårligt, eller fordi man ikke føler, at det er nødvendigt for at have det sjovt. Uanset hvad grunden er, så er det helt okay, og du skal aldrig føle, at du skal drikke mere, end hvad du selv har det godt med. Man kan sagtens have det sjovt og hygge sig med sine venner uden selv at være vildt fuld. 

Jeg håber, at mit svar kan hjælpe dig lidt på vej. Det blev lidt langt, så hvis du har brug for at tale noget af det igennem med en af vores rådgivere, så tøv ikke med at kigge forbi vores 1-1 chat! 

Jeg ønsker dig alt det bedste, 

Amanda

Amandas billede
Amanda fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program