Hjælp

brevkassespørgsmål

Hjælp

brevkassespørgsmål af
Marcell
13 år
Oprettet 4 år 3 uger siden

Hej er det normalt at være liderlig i en alder af 13 år 

og er det okay og have sex som 13 årlige 

Svar: 

Hej Marcell.

Når man er 13 år sker der en masse nyt, og man kan måske blive i tvivl om nogle ting, og så er det rigtig godt at du har skrevet herind og stillet dine spørgsmål.

Jeg kan garantere dig for, at det du oplever lige nu med at blive liderlig og tænke på sex er meget naturligt. Når man kommer i puberteten, og kroppen begynder at udvikle sig, bliver de fleste også ret nysgerrige på sin egen krop og på sex. Nogle begynder måske at onanere og på den måde udforske sine lyster og seksualitet. Så det er altså helt normalt, at være liderlig i en alder af 13 år.

Det er også helt normalt at begynde at interessere sig for sex, når man er på din alder. Mange begynder at tænke på sex, og det kan pludselig fylde rigtig meget. Din krop er i gang med at udvikle sig, og derfor er det naturligt at opleve en stor lyst til sex i teenageårene. 

Man kan godt føle, at man skal i gang med at have sex så hurtigt som muligt, fordi det er så spændende. Men det er vigtigt at huske på, at man har hele livet til at have masser af sex, så der er ingen grund til at have travlt og skynde sig med det. Tværtimod er det rigtig vigtigt, at man venter, til man er helt sikker på, at man er klar til at have sex.

Det er også vigtigt at huske på, at vi i Danmark har en seksuel lavalder på 15 år. Grunden til denne aldersgrænsen er blandt andet for at beskytte børn fra at ende i situationer, hvor de gør noget, de ikke er klar til. Det er nemlig ikke altid, at man kan bedømme, om man er klar til at have sex, når man er under 15 år.

Som sagt, er det altså helt normalt at begynde at interessere sig for sex i din alder, og det er meget forskelligt, hvornår man har sex første gang. Nogle er meget unge, andre ældre. Det vigtigste når man føler sig klar til sex er, at den man vil have sex med også føler sig klar og tilpas. For at være sikker på det, er det vigtigt, at man snakker sammen og fortæller hinanden, hvordan man har det og hvad man har lyst til. Det vil jeg også råde dig til at gøre. Vær åben og ærlig og husk at mærke efter i dig selv. Det letteste er simpelthen at spørge. Det giver også den anden en mulighed for at mærke efter, om de har lyst. Så kan man også snakke om, om man måske skal starte med noget andet først og så se, om man fortsat har lyst.

Jeg håber, at det var svar på dine spørgsmål.

Venlige hilsner fra

Laura.

Gros billede
Gro fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program