Alkohol.....

brevkassespørgsmål

Alkohol.....

brevkassespørgsmål af
Jacob
13 år
Oprettet 4 år 1 måned siden

Hej brevkasse... jeg er en dreng på 13 år. Jeg har virkelig lyst til at drikke... ikke som i at drikke sig stiv men jeg har lyster til at drikke en drink eller to med en ven. Er det unormalt og må jeg?..

Svar: 

Hej med dig Jacob

Jeg tænker ikke, at det er unormalt, at man i din alder begynder at være nysgerrig på alkohol, hvordan smager det, hvad kan man lide, hvordan føles det i kroppen og så videre. Det er altid en god ting at være nysgerrig, men det er også rigtig godt, at man lige overvejer en ekstra gang, om man skal prøve noget, før man springer ud i det. Samtidig tror jeg også, at der er mange unge, som har tænkt det samme som dig, og derfor er det bare rigtig fedt, at du er kommet forbi vores brevkasse!

I forhold til om du må, så er det reglerne sådan, at man i Danmark ikke kan købe alkohol før, at man er fyldt 16 år gammel, og fra man er 16 til 18 år, kan man kun købe alkohol med en procent på under 16,5. Så rent lovmæssigt, så kan du ikke købe alkohol endnu. Alligevel er der unge under 16 år og også ned til din alder, som har prøvet at drikke alkohol, fordi igen så er det okay at være nysgerrig på det. Mit bedste råd til dig, hvis du virkelig gerne vil prøve at smage alkohol, det er at tage en snak med dine forældre om det. Det er dem, som har ansvar for dig, og derfor tænker jeg, at det er en god ting at få en snak om det med dem. Du kan eventuelt fortælle dem, hvordan det kan være, at du er nysgerrig, og måske også, at det faktisk ikke handler om at drikke sig stiv, men bare at prøve. Så er jeg sikker på, at I kan få en god snak om det, hvor I måske kan finde en måde, som alle har det godt med. For eksempel er der flere, som får lov at smage alkohol for første gang i selskab med deres forældre, fordi så kan mor og far være trygge ved, at de er der, og at det ikke tager overhånd, og man kan selv som ung føle sig tryg, fordi man ved, at ens forældre er der, hvis nu man skulle få brug for det, selvom det ikke er noget, jeg forestiller mig, hvis man tager det stille og roligt. Så har man nemlig mulighed for løbende at mærke efter, hvordan det føles, og hvornår man ligesom har fået nok.

Du nævnte det her med måske at gøre det sammen med en ven, og det tænker jeg sagtens kan være en mulighed. Det kan også være, at der er andre af dine kammerater, som har det på samme måde som dig, og måske I så alle kan få lov til at prøve at smage nogle forskellige drinks eller noget sammen, så længe I er hjemme hos en af jeres forældre? Ellers hvis ingen af dine venner har lyst eller få lov, så kunne det måske også være en lidt anderledes men hyggelig oplevelse for jer allesammen, hvis det var noget, I kunne gøre sammen bare dig og dine forældre. Måske de kan fortælle dig om første gang de smagte alkohol, eller lave dig deres personlige yndlingsdrink eller lignende?

Jeg håber, at du har fået svar på dit spørgsmål. Husk, at det er helt okay at være nysgerrig, men det er altid en god idé at sørge for, at når man skal prøve noget nyt, at man så gør det på en god, sikker og tryg måde. Jeg ønsker dig alt det bedste!

Venlige hilsner

Amanda

Amandas billede
Amanda fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program