Vægt

brevkassespørgsmål

Vægt

brevkassespørgsmål af
Anonym
14 år
Oprettet 4 år 1 måned siden

Hej jeg er en 14 årig dreng, som er okay overvægtig jeg vejer over 100 kg og er 185cm høj, hvad kan jeg gøre for at tabe mig?

Svar: 

Kære dig.

Tak for din henvendelse her i brevkassen. Hvor er det sejt, at du vælger at skrive ind her og måske være med til at inspirere andre i samme situation. 

Jeg har desværre ikke så mange informationer om, hvordan din hverdag ser ud og hvordan din livsstil er ift. motion, kost, søvn osv. Det er rigtig svært at fortælle, hvordan du taber dig, fordi det er så forskelligt fra person til person. Dét, som nogen oplever hjælper, virker måske ikke på dig og omvendt. Jeg vil dog forsøge at give dig den bedst mulige rådgivning.

Noget af det første, som de fleste gør, når de gerne vil tabe sig, er at gå på slankekur. Det er dog sådan med slankekure, at de ikke altid giver et langvarigt vægttab og rigtig mange falder tilbage i deres tidligere vaner, fordi slankekuren på et tidspunkt har en "udløbsdato." Derfor er der rigtig mange, som vælger at omlægge deres livsstil stille og roligt og starte med ét område ad gangen. Har du hørt om det, mange kalder en "livsstilsændring"? I stedet for at gå på en slankekur med rigtig mange regler og begrænsinger for sig selv, er der mange, der har succes med at ændre deres livsstil mere permanent, f.eks. at vælge først at starte med at spise sundere og derefter begynde at få mere motion ind i hverdagen. Mon det er noget for dig? Rigtig mange oplever også, at de nemmere når i mål med deres vægttab, hvis de får støtte hjemmefra. Jeg går ud fra, at du som 14-årig ikke bor alene? Har du snakket med dine dine forældre og søskende om at du gerne vil tabe dig? Mon der er mulighed for, at I der hjemme kan omlægge jeres konstvaner ift. fællesmåltider og madpakker? Det at familien er med på en kostændring kan give dig en stor motivation, fordi du på den måde ikke føler, at du er alene i processen. Det kan også være, at du måske skal snakke med forskellige eksperter, der kan hjælpe dig på vej, hvis du ikke allerede har prøvet det? F.eks. sundhedsplejersken på skolen, din læge, en diætist eller andet? Det er bare eksempler på fagpersoner, som kan hjælpe og støtte dig gennem processen med lige præcis det, du har brug for. 

For mange er det vægttab gennem små skridt, som giver de bedste - og langvarige resultater. Vægttab gennem små skridt betyder, at man tager udgangspunkt i de vaner, som man allerede har og hvor målet er, at finde frem til, hvilke ændringer, der er gode for éns vægt og sundhed. Med det mener jeg, at man f.eks. ikke taber sig lynhurtigt og tager det hele på igen og at man f.eks. ikke sulter sig selv eller overtræner. Et lille skridt i den retning kan også være, at man f.eks. vælger at spise en portion mindre til aftensmad end normalt eller man vælger at spise halvdelen af det fredagsslik, som man plejer at købe. Giver det mening? Mange oplever at et vægttab er nemmere, hvis man gør det på en måde, som giver glæde, god energi og på en måde, hvor man ikke straffer sig selv. Er der mon nogle ting, som du har lyst til at gøre, og som gør dig glad? Det kan f.eks. at spille fodbold som motion i stedet for at løbe på løbebånd eller løbe udenfor. Har du overvejet, hvilke ting, der vil være realistiske for dig at gøre ift. et vægttab? Måske vil det også hjælpe dig at lave et overblik over, hvilke områder, du gerne vil ændre på? Måske har du f.eks. brug for at spise flere grøntsager og mere frugt? Måske har du brug for at få mere bevægelse ind i hverdagen eller drikke mere vand? Som jeg nævnte tidligere, kan det være, at du skal have en ekspert eller familien på sidelinjen for at støtte dig, motivere dig og hjælpe dig? Ofte præsterer man bedre, hvis der er nogle, der hjælper én med at holde sig op mod de mål, man har lavet eller til at støtte, hvis man undervejs synes, at det bliver rigtig hårdt. Det er meget normalt, at man undervejs falder i af og til. F.eks. at man spiser eller drikker noget, der ikke er specielt sundt eller at man kan have dage, hvor man ikke er specielt fysisk aktiv. Det er en del af den naturlige balance og en del af processen. 

Jeg håber, at du kan bruge mine råd til noget. Held og lykke med det!

Med Venlig Hilsen
Malou

Batesis billede
Malou fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program