hvordan kommer man af med sjenerthed

brevkassespørgsmål

hvordan kommer man af med sjenerthed

brevkassespørgsmål af
hanna
11 år
Oprettet 5 år 9 måneder siden

hej cyberhus jeg er 11år og er en pige 

og jeg er meget sjenert ved i hvordan man kommer 

af med sjenerthed

kan i hjælpe mig.......

Svar: 

Hej med dig. 

Selvom det godt sommetider kan virke irriterende at være genert, skal du vide, at det er helt normalt, og at der ikke er noget galt i at være genert. 

Når det så er slået fast, at det er helt normalt, og at vi alle bliver generte en gang imellem, kan jeg godt forstå, hvis der er nogle situationer, hvor du ønsker, at du ikke blev genert, f.eks. hvis man skal sige noget i klassen eller snakke med nye mennesker. Nu ved jeg ikke, om det er nogle bestemte situationer, hvor du særligt bliver genert, eller om det er mere generelt. Nogle mennesker oplever, at man kan "træne" sig selv til at blive mindre genert. Træningen består i at udfordre ens generthed og at øve sig i at gøre nogle ting, som normalt gør en genert. Du kan måske prøve at lave en liste med nogle af de ting, du ville ønske du kunne gøre, men som du er for genert til. Efter du har skrevet dem ned, kan du prøve at skrive dem i rækkefølge med den mindst "skræmmende" situation nederst (den hvor du ville blive mindst genert) og den mest "skræmmende" øverst. Det kan være, at den mindst skræmmende situation ville være at række hånden op i klassen. En situation, som er lidt mere skræmmende, er måske at snakke med en ny person fra parallelklassen. Den situation, hvor du bliver mest genert, kunne måske være, når du laver en fremlæggelse for klassen. Disse er bare eksempler, det kan være at det er andre situationer, hvor du bliver genert. Lav en liste som passer personligt til dig!

Du kan prøve at udfordre din generthed ved at øve dig i at gøre ting på din liste. Du kan starte nederst på listen med de mindst skræmmende situationer. Det er okay, hvis det ikke lykkes dig at gøre noget, f.eks. at sige noget i en time, første gang du beslutter dig for det. Øvelse gør mester! Forhåbentlig vil du opleve, når du udfordrer dig selv, at du ikke blev helt så genert, som du havde frygtet. Og hvis du bliver meget genert, kan du prøve at spørge dig selv, om det var så slemt, som du havde frygtet? Det kan godt være, at du blev lidt rød i hovedet eller rystede lidt på din hånd, da du sagde noget i klassen, men det føles sikkert også fedt, at udfordre sig selv. 

Når du har udfordret dig selv i den mindst skræmmende situation et par gange, og føler dig okay tilpas i den situation, kan du gå videre til den næste lidt mere skræmmende situation på listen. På den måde ender du forhåbentlig med at kunne gøre nogle ting, f.eks. holde en fremlæggelse for klassen, som du tidligere ikke villet havde turdet gøre pga. generthed. 

Jeg håber, at du kan bruge svaret, og at det kan afhjælpe lidt af din generthed.

Mvh Christine 

Krestines billede
Christine fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program