Inden du selv stiller et spørgsmål

 

Tandlægebrevkassen svarer kun på udvalgte spørgsmål

OBS: Tandlægebrevkassen modtager så mange spørgsmål, at vi ikke kan give alle svar. Du kan derfor ikke være sikker på at få svar, hvis du stiller et spørgsmål til tandlægen. 

For at så mange som muligt alligevel kan få hjælp, har vi fundet frem til de spørgsmål vi oftest modtager omkring tænder, og samlet dem i en oversigt, som du kan finde her

Tandkødsbetændelse

brevkassespørgsmål

Tandkødsbetændelse

brevkassespørgsmål af
Anonym
23 år
Oprettet 5 år 11 måneder siden

Hej jeg skriver fordi jeg har rigtig slem tandkødsbetændelse på nogle af tænderne som jeg nu har haft over en længere periode. Jeg har været til tandlæge 4 gange på en måned og har endnu en tid, hvor vi hvergang renser tænderne og det bløder helt ekstremt hver gang. Jeg er virkelig bange for at det ikke går væk, jeg bruger khlorhexidin og børster tænder hver dag morgen og aften, jeg bruger tandtråd. Er rigtig bange for, at det udvikler sig til paradontose selvom min tandlæge ikke virker så bekymret over det.

Svar: 

Hej

Tak for dit spørgsmål - jeg kan godt forstå, at du er bekymret.

Jeg har rigtig svært ved at svare sikkert på, hvad der er galt med dit tandkød. Både fordi jeg tænker, at det er mærkeligt, at det ikke bliver bedre. Og så fordi jeg jo ikke kan se på dit tandkød her i brevkassen. Og du skriver ikke noget om, om det kun er et enkelt sted eller det er i hele munden eller hvor lang tid det har varet og hvordan det mærkes - for eksempel om det gør ondt.

Så jeg bliver nødt til at gætte og prøve at sætte nogle muligheder op.

Hvis du ikke har børstet tænder - eller gjort det meget dårligt - i lang tid, så er der mulighed for at få en rigtig voldsom tandkødsbetændelse. Specielt hvis du også danner meget tandsten - og hvis du har tandsten siddende nede i lommerne omkring tænderne. I så fald vil tandkødet over tid blive mørkerødt / blåligt / med tykke kanter og man vil kunne se sort tandsten lige i kanten af tandkødet. Det vil være meget usædvanligt for dig at kunne få det, når du er så ung, som du skriver. I så fald ville du skulle have levet et rigtig usundt liv i mange år - og helt have stoppet med at passe dine tænder og din mund. Dit tandkød ville være meget ømt ved berøring - og bløde. Derimod gør normal tandkødsbetændelse ikke ondt.

Een anden mulighed er at du har een eller anden form for lokal betændelse. Altså noget, der har ramt lige præcist dit tandkød og ikke nogetsomhelst andet. Her kan jeg tænke på for eksempelvis en Herpes Simplex Virus. Det er den virus, der giver forkølelsessår - typisk på læberne omkring munden. Det er sjældent den giver betændelse inde i munden - og det er normalt kun små børn, der bliver smittet for eksempel af en anden i familien. Som regel er børnene ikke mere end 2-3 år gamle, når de får den. Tandkødet bliver utroligt ømt, man kan næsten ikke børste tænder og spise firdi alt svier og gør ondt. Der dannes små gule vabler (ser ud som toppen af en bums) på toppen af de små spidser, som er den del af tandkødet, der er øverst i mellemrummene. Du kan godt være blevet smittet først i din alder - for eksempel ved at kysse med een, der har et forkølelsessår. Hvis du har haft en rift i tandkødet, kan det smitte dig. Og så kan du få førstegangs-betændelsen i munden. 

Behandlingen er at gå til læge og blive podet for herpes virus og derefter få nogle anti-virus piller, der hjælper kroppen med at slå betændelsen ned. Betændelsen varer 1-2 uger før den går helt over og den kan starte i den ene side af munden og gå over i den anden bagefter. Det er vigtigt at børste tænder, men også at gøre det meget forsigtigt, fordi du kan rive tandkødet helt i stykker, hvis du tager for hårdt fat. Chlorhexidin mundskyllemiddel er en god ide mens det er der. Tandkødet heler normalt op og bliver præcist som før, hvis du ikke skader det med tandbørsten. Din tandlæge bør selvfølgelig også have overjet denne mulighed.

Hvis din krop er i meget dårlig almentilstand, kan du også få en akut tandkødsbetændelse, der ligner herpes-betændelsen. Den ses meget, meget sjældent og kun hos mennesker der dels er fejlernærede og har været stresset meget længe, så deres immumsystem fungerer meget dårligt. Og som heller ikke har børstet tænder i meget lang tid. For eksempel hos soldater, der ligger i skyttegrave. Spørgsmålet er om for eksempel en spiseforstyrrelse eller psykisk sygdom eller narkomantilværelse kan svække kroppen så meget, at det samme kan ske. Men det ved jeg ikke. Behandlingen er forsigtige tandrensninger, skylle med chlorhexidin og forsigtig tandbørstning. Også denne slags tandkødsbetændelse heler op, hvis man gør det rigtige.

I det hele taget er det sådan, at man bruger tandkødsbetændelse som en betegnelse om det, der foregår i den yderste del af tandkødet - slimhinden. Og hvor man tidligere troede at tandkødsbetændelse kunne blive til paredentose, så bliver man nu mere og mere sikre på, at der er tale om 2 forskellige sygdomme. Så hvis det er betændelse i tandkødets overflade, bliver det ikke til paradentose.

Paradentose hedder det, når tandkødet omkring tænderne er blevet løst og noget af den knogle, som tænderne sidder fast i, bliver opløst. Det er normalt noget, der tager mange år om at udvikle sig. Det kan være kun enkelte steder i munden, men kan også være et generelt problem, der omfatter alle tænder. Normalt vil tandkødets overflade også være påvirket - man kan sige at man også har tandkødsbetændelse samtidig. Men paradentose gør ikke ondt og det bløder kun hvis man renser ned i tandkødslommerne - og ikke ved almindelig tandbørstning (som hovedregel). Og jeg tænker, at som du beskriver dit tandkød, så er det ikke det.

Jeg vil foreslå dig at bruge følgende link til at læse noget om tandkødsbetændelse og paradentose:

https://www.tandlaegeforeningen.dk/Patienter/sygdomme_og_gener_A-AA/S-AA...

https://www.tandlaegeforeningen.dk/Patienter/sygdomme_og_gener_A-AA/P-R/...

Akutte betændelser varer ikke en måned, så jeg tænker det lyder lidt mærkeligt, at det skulle vare så længe hos dig.

Spørg din tandlæge om disse ting. Bed om en forklaring. Det er ikke altid man som tandlæge kan finde en præcis forklaring på, hvorfor noget er galt, men man bør kunne pege på nogle forskellige muligheder.

Hvis du er utryg ved din nuværende tandlæge, så prøv en anden. Det er helt OK at gå til en anden tandlæge. Du kan eventuelt forklare at du har været i behandling i en måned hos een tandlæge og at du ikke synes det hjælper og derfor har du brug for at en anden tandlæge ser på dig. Du kan eventuelt vælge en tandlæge, der har specialiseret sig i tandkødssygdomme.

Hvis du bor i nærheden af Aarhus eller København kan du også henvende dig på tandlægeskolen og bede om at blive set på af en specialist.

Jeg håber du finder ud af hvad der er galt og at du får styr på det.

Med venlig hilsen Niels, tandlæge

nielshansens billede
Niels fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program