Når man ikke er som de andre

blogindlæg

Når man ikke er som de andre

Skrevet af
Gruppechat
Oprettet 5 år 11 måneder siden

Kære alle

På torsdag skal chatten handle om noget, som vi alle kender til på den ene eller den anden måde. Vi skal snakke om psyken, og særligt psykiske lidelser og diagnoser. Vi har i vores samfund i dag efterhånden fundet på nogle ret klare afgrænsninger for, hvornår man er "normal" og hvornår man er "anderledes", hvornår man er "rask" og hvornår man er "syg". Men kan man overhovedet lave den slags opdelinger om noget, der ændrer sig så meget som psyken og det indeni? Er psykiske diagnoser kun noget, der kommer indefra, eller handler det måske også om, at vi mennesker simpelthen bare føler og tænker forskelligt? Der findes mange forskellige psykiske diagnoser og også mange forskellige grader af disse. Det er meget forskelligt, hvordan en psykisk diagnose, som for eksempel skizofreni, kommer til udtryk hos to forskellige mennesker. Derfor er det også enormt vigtigt, at man kan se mennesket fremfor diagnosen. Bare fordi man har en diagnose, betyder det ikke, at man har en sygdom eller forkert. Vi er, som vi er, og ingen er mindre værd end andre. Måske man kan øve sig på at værdsætte det, der er unikt? 

Når man har det svært

Livet kan pludselig få en masse nye udfordringer, når det er rodet indeni. Det er så vigtigt at få taget hånd om det og få den rette hjælp, så livet ikke bliver for svært. Psykiske lidelser kan noglegange være hårde både for den syge, men også for de pårørende. Det kan være rigtig svært at vide, hvordan man bedst håndterer, når en man kender, har det skidt. Det er selvfølgelig vigtigt at huske, at det at have en diagnose ikke er ensbetydende med, at man er syg eller lider. For nogle kan diagnosen være rar at have, fordi det er en måde at sætte ord på, hvordan man måske tænker lidt anderledes end nogle af ens venner. Igen, er det ufattelig vigtigt, at man ser de mennesker, man møder, som mennesker og interesserer sig for dem. Det kan være rigtig spændende at møde mennesker, der måske tænker anderledes end en selv, og på torsdag kan vi også snakke om, hvordan man spørger ind, og hvordan man håndterer når andre stiller spørgsmål. 

På torsdag får vi besøg af Cecilia, der udover at læse til psykolog arbejder på et bosted for unge med psykiske diagnoser og psykiske udfordringer. Her møder hun mange forskellige unge med udfordringer, der kommer helt forskelligt til udtryk. Vi glæder os enormt meget til at snakke med jer om alle de her spændende ting, så kom forbi gruppechatten og hyg!

Kærlige hilsner

Rådgiver Sophie

 

Deltag i gruppechats på cyberhus.dk/gruppechat // Du er ikke alene

Kommentarer

Hvorfor kalder i det lidelser og hvordan ved i at alle de mennesker der har en psykisk diagnose lider? Jeg og nogle af mine venner med diagnoser taler ikke om os selv på den måde og vi har snakket om at diagnoser ikke kun er forbundet med dårlige ting. Diagnoser kan være forbundet med både dårlige og gode ting så hvorfor vælge at beskrive psykiske diagnoser ved at bruge ord som er negative? Så er det som om man ikke anerkender at det ikke er så simpelt. Jeg synes i skal lade mig selv bestemme om jeg lider og ikke fortælle mig at jeg gør førend i overhovedet har mødt mig. Jeg har ikke en sygdom. Jeg har ikke en lidelse. Jeg har autisme.

217

Kære dig. Jeg er SÅ ked af, at det er sådan, blogindlægget kan forstås, for det har bestemt ikke været intentionen. Du har så evigt ret, og er meget enig i det, du skriver om, at diagnoser naturligvis også indebærer en masse gode ting. Jeg er rigtig ked af, at den holdning ikke var så tydelig i det, jeg skrev, det er taget til eftertanke, og jeg har prøvet at ændre lidt i blogindlægget - håber det er mere forståeligt nu. Som jeg skrev, så er diagnoser ikke en sygdom, men jeg kan udemærket se, at valget af ordet 'lidelse' har en helt forkert klang - det er jeg ked af. Det er et ord, der desværre bruges en del i faglige sammenhænge, men det er en stor fejl af mig ikke at sætte spørgsmålstegn ved lige netop det. Jeg håber, du vil komme forbi chatten på torsdag og måske snakke om lige præcis dette, for det er godt nok ekstremt vigtigt! 

Kærlig hilsen Rådgiver Sophie

229

Tilføj kommentar

CAPTCHA
Dette spørgsmål bliver stillet for at tjekke om du er et menneske og for at forhindre automatiseret spam.
Udfyld feltet.

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program