Hvordan stopper jeg?

brevkassespørgsmål

Hvordan stopper jeg?

brevkassespørgsmål af
Pige der ikke gider græde mere
15 år
Oprettet 7 år 7 måneder siden

Jeg har i en længere periode haft det utroligt dårligt, jeg har været ude i nogle utrolig dumme ting, og jeg ved de er dumme, men på det sidste er der sket noget... Jeg er begyndt at vågne op om natten i tåre, jeg græder og græder indtil jeg ikke kan mere, og får grædt mig selv i søvn igen, men jeg ved bare virkelig ikke hvad jeg skal gøre ved det, for jeg kender ikke årsagen til at jeg græder, jeg græder bare.... Jeg går til psykolog, men synes ikke det hjælper, så jeg har brug for et råd, hvordan stopper jeg med at vågne og græde om natten? Mine lærer er begyndt at opdage jeg er træt i timerne, så jeg ved ikke hvad jeg skal gøre....

Svar: 

Hej med dig.

Jeg kan godt forstå, at du synes, det er rigtig ubehageligt at vågne op på den måde og være så ked af det. Og det må især være forvirrende, når du ikke umiddelbart ved, hvorfor det sker. Så jeg synes det er rigtig godt, at du skriver herind med dine tanker.

Jeg synes først og fremmest, at det er rigtig godt, at du går til psykolog, så du har en at snakke med om de ting, der påvirker dig i dit liv. Hvis du ikke allerede har gjort det, synes jeg også det er en rigtig god ide, at du fortæller din psykolog om det, du oplever om natten. Måske har din psykolog nogle ideer til, hvordan du kan finde ud af, hvad det skyldes.

Men det med drømme og alt hvad der sker i hovedet om natten, det er altid en lille smule mystisk, fordi hjernen på en eller anden måde får sit eget liv om natten. Man er ikke vågen til at ligge mærke til, hvad man tænker og føler og så videre. Der sker bare en masse ting inde i ens hoved, uden at man kan styre det. Nogen mennesker snakker meget i søvne, eller går i søvne, eller vågner skrigende op eller som du oplever; vågner op og er ked af det. Og jeg kan godt forstå, det gør dig træt, for det er meget udmattende at være så ked af det. Derfor synes jeg også, det er rigtig godt, at du ønsker at finde ud af, hvad du skal gøre for at stoppe det.

Selvom det kan være rigtig svært, så tænker jeg, at den eneste måde, det kan stoppe på, er at finde ud af, hvorfor det sker. Alt hvad man drømmer om natten har oftest en eller anden sammenhæng, med det man oplever eller har oplevet om dagen, mens man var vågen. Det kan være man er ked af ens forældre skændes meget, eller at man blev uvenner med ens veninde, eller det kan være man oplevede noget rigtig uhyggeligt - det kan være alt muligt, man oplever om dagen, som på en eller anden måde gør indtryk på en, og som man så ender med at drømme om om natten. Men det hele kan godt ske ubevidst - det vil sige, at man ikke rigtig er klar over det selv. Det sker ligesom bare helt automatisk, uden at man ligger mærke til det. Så jeg synes det vil være en god ide, hvis du sætter dig ned, måske lukker øjnene, og så tænker på hvad du har oplevet i dit liv det sidste stykke tid. Er der mon sket et eller andet, som har gjort dig ked af det? Noget der bekymrer dig? Noget du måske går og tænker meget på i løbet af dagen?

Hvis du ikke lige kan komme i tanke om noget, som kunne give anledning til, at du bliver ked af det, så kunne en øvelse være, at du, inden du ligger dig til at sove, ligger noget papir og en kuglepen ved siden af din seng. Når du så vågner om natten og er ked af det, så skynder du dig at skrive ned det første du tænker på - det behøver ikke at være en hel lang sammenhængende historie, men det kan bare være løse tanker - hvordan har du det lige nu, hvor du lige er vågnet? Hvilke følelser har du lige nu? Hvad var det sidste, du kan huske, du drømte inden du vågnede? Hvad så du i drømmen - hvad skete der? Hvilke personer handlede drømmen om? Det er ikke sikkert det giver så meget mening der midt om natten, hvor du bare er ked af det. Men måske kan det være rart at få det skrevet ned. Og når det så bliver morgen, kan du prøve at kigge på, hvad det var, du skrev ned om natten, og prøve at se om noget af det giver mening for dig...

Jeg forstår godt, hvis det kan være rigtig svært, men jeg synes, det er rigtig godt, at du tager det seriøst, for du skal selvfølgelig ikke vågne om natten og være ked af det. Hvis du kommer frem til, hvad dine drømme måske handler om, og hvad der er årsagen til, at du bliver ked af det om natten, så synes jeg det er meget vigtigt, at du får snakket med nogen om det - gerne med din psykolog. På den måde kan du få sat ord på de ting, der påvirker dig, og det kan måske give dig ro nok til, at du ikke vågner af det om natten.

Jeg håber at mit svar kan hjælpe dig, så du finder ud af, hvad der gør dig ked af det om natten, så du kan få en god nats søvn igen.

Mange hilsner fra Janni

Janni har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program